Venstre, Konservative og LA har planer om at fjerne arveafgiften med 2015-planen. Dette møder dog stor modstand i rød blok, som hellere ser andre vækst initiativer. Det store spørgsmål er nu - hvem tager den næste bid af kagen?

Venstre, Konservative og LA har planer om at fjerne arveafgiften med 2015-planen. Dette møder dog stor modstand i rød blok, som hellere ser andre vækst initiativer. Det store spørgsmål er nu - hvem tager den næste bid af kagen?

Danmarks største familieejede virksomheder gik sammen om en massiv lobbyindsats. Nu sænkes arveafgiften for milliarder

Beslutningen om at sænke arveafgiften er også historien om, hvordan landets rigeste familier gik sammen, hyrede et stort lobbyistfirma og lagde pres på politikerne. En tidligere skatteminister taler om manipulation, den nuværende om et »berettiget pres«. Samtidig peger Skatteministeriet og topøkonomer på, at milliardlettelsen kan føre til beslutninger, som hverken er til samfundets eller virksomhedernes bedste.

FOR ABONNENTER

En af de mest effektive lobbykampagner de seneste år kan snart tage sit første stik hjem.

For få år siden var det kun de færreste partier i Folketinget, der havde en sænkelse af arveafgiften for de familieejede virksomheder stående højt på deres politiske dagsorden.

Men i sidste uge kunne regeringen mønstre et politisk flertal med Dansk Folkeparti bag en lov, som gradvis vil sænke arveafgiften for landets familieejede virksomheder fra 15 til 5 procent. En øvelse, der vil koste statskassen 1,7 milliarder kroner i 2018-19 og 1 milliard kroner om året fra 2020 og frem.

For de blå partier handler det om at skabe bedre forhold for landets store, mellemstore og små familieejede virksomheder. Om ikke at dræne virksomhederne for kapital, når firmaets grundlægger eksempelvis vil give stafetten videre til næste generation. Om at give en håndsrækning til nogle af de mennesker, som i årevis har skabt værdi til det danske samfund.

Men det er samtidig en historie om en årelang, målrettet og succesrig lobbyisme udført af en gruppe af Danmarks allerrigeste familier. En lobbyindsats, som vil gøre det billigere for de familieejede virksomheder at foretage et generationsskifte, men som samtidig vil spare flere af landets mest velbjærgede familier for betragtelige millionbeløb, og ifølge Skatteministeriet »øge den i forvejen betydelige skattemæssige begunstigelse af overdragelse inden for familien frem for f.eks. et salg til en konkurrent eller en børsnotering«.

De første skridt blev taget i midten af 00’erne. En række af landets allerstørste virksomheder øjnede et generationsskifte i horisonten, som potentielt ville sende millioner af kroner i arveafgift i retning af statskassen. 31. oktober 2007 etablerede en række af landets familieejede virksomheder en interesseorganisation med navnet Family Business Denmark, som aktiverede sine politiske kontakter for at gøre opmærksom på problemstillingen.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce