Annonce
Annonce
Politik

Regeringstop var delt om grænsekontrol

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) anbefalede på afgørende regeringsmøde at se tiden an i stedet for at iværksætte grænsekontrol med det samme.

1 af 22. Grænsekontrol på togperronen ved Kastrup Lufthavn, natten til mandag, hvor id-kontrollen trådte i kraft. Foto: lasse kofod

2 af 22. Vagterne på perronen tager billeder af alle id-kort. Foto: lasse kofod

3 af 22. Grænsekontrol på togperron ved Kastrup Lufthavn. Foto: lasse kofod

4 af 22. Toget er ankommet fra Sverige, og passagererne kigger ud på det nye hegn mellem Danmark og Sverige. Foto: peter hove olesen

5 af 22. Id-kontrol på Hyllie station i Sverige, det første stop i Sverige, efter toget har forladt Danmark. Foto: peter hove olesen

6 af 22. Efter id-kontrol på Hyllie station er næste stop Triangeln, hvor en kæmpe bamse byder velkommen i ankomsthallen. Foto: peter hove olesen

7 af 22. Id-kontrol af passagerer, der skal med toget fra Kastrup Lufthavn til Sverige. Foto: miriam dalsgaard

8 af 22. Id-kontrol på perronen i Kastrup Lufthavn. Foto: mads nissen

9 af 22. Id-kontrollen på fra perronen i Kastrup Lufthavn. Foto: miriam dalsgaard

10 af 22. Ombord i toget mod Sverige. Foto: peter hove olesen

11 af 22. Christel Nisbeth pendler til Sverige 2-3 gange om ugen og er meget frustreret over den nye id-kontrol og den forsinkelse, kontrollen medfører. Foto: anders rye skjoldjensen

12 af 22. Asylansøgere uden gyldig id nægtes adgang og opholder sig derfor i Kastrup Lufthavn. Irakisk mand som allerede er registreret i Sverige, men nu ikke kan komme tilbage. Foto: mads nissen

13 af 22. Togturen over Øresund skulle i dag have været enden på en 18 dage lang flugt gennem Europa for en iransk familie. Efter otte timer i Københavns Lufthavn i, valgte den strandede familie at finde en alternativ vej til Sverige. Foto: miriam dalsgaard

14 af 22. Ethiopiske Eromo Gesahegn Abebe er netop blevet nægtet adgang til Sverige trods sit id-kort og opholdstilladelse i Norge. Foto: miriam dalsgaard

15 af 22. For 10 dage siden rejste Eromo Gesahegn Abebe fra sin nuværende hjemby Oslo for at besøge sin kone og sit barn i Tyskland. Returrejsen går gennem Danmark og Sverige, men trods sit id-kort og opholdstilladelse i Norge, bliver Eromo afvist i Kastrup Lufthavn. Foto: miriam dalsgaard

16 af 22. Efter halvanden times forvirring viser det sig, at Eromo Abebe faktisk kan booke en flybillet til Norge. På en direkte flyrejse til Norge er billed-id og opholdstilladelse gyldig legitimation. Foto: miriam dalsgaard

17 af 22. I Sønderjylland indfører det danske politi grænsekontrol - her ved den dansk-tyske grænse i Kruså. Foto: martin lehmann

18 af 22. Grænsekontrol ved motorvej E45. Foto: martin lehmann

19 af 22. Flere biler med udlændinge blev kontrolleret ved E45. Foto: martin lehmann

20 af 22. Tre unge flygtninge er blevet tilbageholdt i toget ved Padborg station. Foto: martin lehmann

21 af 22. Kontrolhus ved Grænsevej. Foto: martin lehmann

22 af 22. Grænsen ved Pebersmarkvej. Foto: martin lehmann

Hvis man vil indføre kontrol, skal det jo være ved alle grænseovergange - ellers giver det jo ingen mening

Trine Bramsen (S)

Den historiske beslutning om at indføre midlertidig grænsekontrol ved grænsen til Tyskland har delt regeringens topministre.

På det afgørende møde søndag i regeringens magtfulde koordinationsudvalg, hvor beslutningen blev taget, argumenterede udenrigsminister Kristian Jensen (V) for, at man skulle vente, erfarer Politiken.

Han mente, at man skulle holde fast i den hidtidige linje og afvente, om den nye id-kontrol på grænsen til Sverige rent faktisk medfører en ’ophobning’ af strandede flygtninge og immigranter i Danmark.

Over for ham stod ikke mindst integrationsminister Inger Støjberg (V). Hun mente, at både befolkningen og ikke mindst presset fra Socialdemokraterne krævede, at regeringen svarede hurtigt igen på den svenske regerings såkaldte transportøransvar.

LÆS OGSÅTrods grænsekontrol søger flere asyl i Danmark

Ved midnat natten til mandag trådte det svenske krav om id-kontrol i kraft, og på stationen ved lufthavnen i Kastrup skal alle rejsende nu vise pas eller anden form for identifikation for at kunne rejse ind i Sverige.

Det er uklart, hvordan justitsminister Søren Pind (V) forholdt sig i regeringstoppens debat på det fortrolige møde, men han har i månedsvis offentligt advaret om, at grænsekontrol vil betyde, at flere vil søge asyl i Danmark – helt i strid med regeringens centrale målsætning.

Regering delt

I går meldte Søren Pind sig på Facebook med en opdatering, der øjeblikkelig udløste kritik fra Dansk Folkeparti, og som kan læses som en slags ’hvad sagde jeg’.

Antallet af asylansøgere det første døgn efter indførelse af grænsekontrollen blev af Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet opgjort til 75 personer. Fortrinsvis syrere, afghanere og irakere. Gennemsnittet de seneste uger har daglig været 55 personer.

»Kontrol medfører mao efter alt at dømme højere asyltal«, skrev Søren Pind på Facebook og fulgte senere op: »Vi må se de næste dage. Første tal er desværre bekræftende«.

Justitsministeren supplerede med en bemærkning på Twitter om, at asyltallet skal ses ud af et indrejsetal på 159. »Det er meget lavt. Kontrol medfører mao efter alt at dømme højere asyltal. Meget«, skrev Pind.

LÆS OGSÅ Støjberg haster til Bruxelles: EU vil mægle i grænsestrid

Ifølge flere kilder er der forskellige holdninger i regeringen til grænsekontrollen og til det transportøransvar, som regeringen trods tysk modvilje gerne vil gøre sig klar til at kunne indføre, hvis det vurderes nødvendigt. Der er generelt enighed om målet om færre asylansøgere, men forskellige holdninger til, hvordan målet bedst nås.

Ifølge Politikens oplysninger blev beslutningen mødt med betænkelighed fra centrale embedsfolk, som advarede imod at indføre et system, som kan bringe Danmark i karambolage med bl.a. EU-systemet. Allerede i dag er Inger Støjberg indkaldt til møde i EU-kommissionen sammen med sin svenske og tyske kollega.

Lars Løkke Rasmussens konklusion på koordinationsudvalgets diskussion blev, at regeringen mandag indførte midlertidig grænsekontrol. Men regeringens konkrete model blev omtrent den mindst tænkelige. Der er indført stikprøvekontrol ved den 68 kilometer lange grænse til Tyskland, og ifølge Rigspolitiet vil 200 betjente på skift være indsat.

Flere ’huller’ langs grænsen

Det stod hurtigt klart, at det langtfra er nok til at dække alle grænseovergange, og efter medieberetninger om ’huller’ efterlyste både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti i går mere kontrol.

»Hvis man vil indføre kontrol, skal det jo være ved alle grænseovergange – ellers giver det jo ingen mening«, som S-retsordfører Trine Bramsen sagde.

I går eftermiddags kunne Politiken i løbet af et par timers rundtur konstatere, at der ikke var aktiv kontrol ved 7 ud af 10 besøgte grænseovergange. Kun på motorvej E45, ved Kruså og i Padborg By, vinkede politiet bilister ind til siden. Ved to grænseovergange var der ingen kontrol eller polititilstedeværelse overhovedet.

LÆS OGSÅFlygtninge i Hamborg har opgivet Danmark og Sverige

Regeringens tænkning bag planen er, at man senere kan skrue op og ned for kontrolblusset, erfarer Politiken.

Indtil videre er der dog ingen tegn på nogen ’ophobning’ af flygtninge og immigranter eller tegn på uro, som det er grænsekontrollens erklærede formål at forhindre. Den danske kontrol gælder foreløbig 10 dage, men kan forlænges.

Det var ikke tirsdag muligt at få en kommentar fra Kristian Jensen, Lars Løkke Rasmussen, Inger Støjberg eller Søren Pind om uenigheden i regeringstoppen om grænsekontrol.

Redaktionen anbefaler

Lille grænsekontrol har uklar baggrund og tvivlsom effekt

Del link
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce