Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Uffe Elbæk: »Jeg tror ikke danskerne lyver om deres kulturvaner«

Kulturministeren har fuld tillid til undersøgelse om danskernes forbrug.

Gem til liste

Sagen kort

Kulturvaner 2012
Undersøgelsen 'Danskernes kulturvaner 2012' blev udsendt af Kulturministeriet 5. november. Den er baseret på såkaldte survey-undersøgelser, spørgeskema-interview, blandt ca. 6.500 danskere.

I gårsdagens Politiken påviste teaterforsker Stig Jarl imidlertid, at undersøgelsens tal over, hvor meget danskerne går i teatret, er fire gange højere end Danmarks Statistiks tal.

Stig Jarl kritiserer Kulturministeriet og analysefirmaerne bag undersøgelsen for, at man ikke har sammenholdt tallene med Danmarks Statistik, og at man ikke har gjort opmærksom på en mulig tendens til at over- eller underdrive i den slags undersøgelser.

Kulturminister Uffe Elbæk (R) har fuld tillid til den undersøgelse om danskernes kulturvaner, som i gårsdagens Politiken blev skarpt kritiseret af teaterforsker Stig Jarl.

Jarl mener, at de tal, der er opgjort i rapporten over danskernes teaterforbrug, er baseret på løgn: I undersøgelsen fremgår det, at danskerne skulle have aflagt 9,3 millioner teaterbesøg i 2012, hvilket er omtrent 4 gange så højt et tal som de cirka 2 millioner teaterbesøg, Danmarks Statistik har registreret for 2010/11.

»Den uoverensstemmelse kalder jeg at lyve«, siger Stig Jarl.

LÆS OGSÅForsker: Danskere lyver om kultur

Men så vidt vil Uffe Elbæk slet ikke gå.

»Det kan godt være, at der er en usikkerhedsmargin, men jeg tror ikke, danskerne lyver«, siger ministeren, der har stor tillid til den måde, de to analysefirmaer bag undersøgelsen, Epinion og Pluss Leadership, har løftet opgaven på.

Det kan godt være, at danskerne ikke lyver bevidst, men der er immervæk langt ned fra undersøgelsens 9,3 mio. teaterbesøg til Danmarks Statistiks 2 millioner. Hvordan vil du forklare det?

»Det er en relevant problemstilling at dykke ned i, for hvad er det, der gør, at der opstår det her gab imellem, hvad folk siger, de oplever, og hvad man har tal på«, spørger Uffe Elbæk.

LÆS OGSÅForskere kritiserer ’Danskernes kulturvaner’

»Derfor synes jeg også, det er en relevant diskussion, der bliver rejst om, hvordan vi opgør tallene i forskellige typer undersøgelser. Det er to forskellige måder at afdække kulturmønstret i Danmark på«.

Det kan godt være, at der er en usikkerhedsmargin, men jeg tror ikke, danskerne lyver

Uffe Elbæk (R)

Ud over at Stig Jarl kritiserer, at man ikke har sammenholdt undersøgelsens tal med Danmarks Statistiks tal, inden man sendte den på gaden, kritiserer han, at man ikke har gjort mere opmærksom på, at folk i den type undersøgelser kan finde på at over- eller underdrive, og at Kulturministeriet må have lukket øjnene for, at der kan være problemer med den slags.

»I bagklogskabens lys kunne det godt være, at man skulle have understreget det endnu mere. Men de folk, der har arbejdet med den i Kulturstyrelsen, er særdeles seriøse medarbejdere, så jeg har ingen grund til at rejse tvivl om ministeriets rolle«.

Hvad vil du foretage dig nu? Vil du få iværksat et faktatjek af tallene i undersøgelsen?

LÆS OGSÅ
Publikumsfeber: Danskerne vil så gerne i teater

»Jeg vil med stor interesse følge den debat, der forhåbentlig er i din egen avis, og så glæder jeg mig til at få mellemregningerne fra både Epinion og Pluss og forhåbentlig også Danmarks Statistik, så man kan se, om man overhovedet kan sammenligne æbler, pærer og bananer«.

Stig Jarl understreger, at hans kritik ikke handler om at jorde undersøgelsen, men at få mere præcise tal på banen. Som de optræder i dag, er undersøgelsens teatertal ikke brugbare, mener han.

»Vi skal bruge forskellige undersøgelser til at styrke hinanden. Så når vi sammenholder undersøgelser, og der er noget, der ikke stemmer overens, må vi se det som en advarselslampe«.

PolitikenPlus
 • Det Dyrebare Ny udstilling på Zoologisk Museum bliver den største i museets historie og viser nogle af dets mest dyrebare skatte.

  Pluspris 150 kr. Alm. pris 200 kr. Køb
 • Den sidste Mozart DR UnderholdningsOrkestret har igennem de sidste 15 år været kendt som Danmarks Mozartorkester. Kronen på værket var udgivelsen af de samlede symfonier i 2013.

  Pluspris fra 250 kr. Alm. pris fra 184 kr. Køb
 • Concerto Copenhagen Det forbløffer mange at flere af Bachs mest elskede værker, blandt dem storværker som messen i h-mol og Juleoratoriet, næsten udelukkende er genbrug af tidligere værker.

  Pluspris 150 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Dvo?áks requiem Den tjekkiske komponist Antonin Dvo?ák er ikke en ukendt komponist, men desværre er hans Requiem ikke så kendt, som dets kvalitet og storhed egentlig berettiger til.

  Pluspris 150 kr. Alm. pris 170 kr. Køb
 • Rasmus Bjerg Solo Så er det her! Showet verden har ventet på. Nu får du endelig Rasmus Bjerg helt alene!

  Pluspris 150 kr. Alm. pris 275 kr. Køb