Renerne giver nenetserne mad, skind og trækkraft til slæderne. ’Ved verdens ende’ er gennemillustreret med fotos af vejrbidte voksne og børn, der titter frem fra deres tykke rensdyrfrakker.
Foto: Foto fra bogen

Renerne giver nenetserne mad, skind og trækkraft til slæderne. ’Ved verdens ende’ er gennemillustreret med fotos af vejrbidte voksne og børn, der titter frem fra deres tykke rensdyrfrakker.

Kultur

Flot og stringent rapport fra det nordlige Sibirien

Nomadefolket nenetserne lever med tusinder af rener, somre fulde af myg og vintre i 40 graders frost.

Kultur
FOR ABONNENTER

Gerner Thomsen er sej og giver sig ikke. Han udholder flere hundrede kilometers vandring med 40 kilo proviant og overlevelsesudstyr på ryggen gennem et fladt, vandtrukkent land helt oppe i det nordligste Sibirien for at finde nomadefolket nenetserne på kanten af Ishavet.

Efteråret 2001 er heldet med ham. Han træffer en nenets-familie på halvøen Jamal, et ord, som på deres sprog betyder ’verdens ende’. Derfra udvikler der sig et dybt og varigt venskab, som nu har resulteret i en smuk og underholdende bog, der helt dækkende har fået titlen ’Ved verdens ende’.

Gerner Thomsen skriver detaljerigt og malende som her: »Pludselig bliver vi overhalet på venstrekanten af bedstefar, der kommer susende på en let, lille slæde med tre rener spændt for, mens han driver resten af den store renflok fremad. Der lyder en hvislende lyd, da de mange klove forcerer det våde landskab, lidt ligesom hvis et stort cykelfelt havde passeret forbi«.

De ca. 5.000 nenetsere på Jamal lever i små grupper spredt ud over et vejløst område tre gange Danmarks størrelse. Renerne kan gnave det karrige lav i sig, og de giver nenetserne mad og skind til deres tøj og trækkraft til slæderne, som bliver brugt året rundt til nomadernes uophørlige vandringer efter føde til renerne.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

    Kend din kommune

    Hvor mange penge bruger din kommune på ældreområdet, til daginstitutioner eller på dit bibliotek?

    Vi har samlet en lang række nøgletal, der fortæller om hvordan pengene i din kommune bliver brugt.

Annonce