Foto: Jens Dresling

Kunstner fra St. Croix til danskerne: Jeg mener faktisk, alle burde sige undskyld

Danmark bør gøre op med sit »koloniale hukommelsestab« og sin slavefortid, mener kunstneren La Vaughn Belle fra St. Croix, som nu åbner en soloudstilling i København. Det er nødvendigt, at vi heler fortidens traumer, siger hun. For ellers får de lov til at påvirke nutiden.

FOR ABONNENTER

Efter kraftige regnskyl kommer de frem. Af jorden, på stranden, i rendestenen. Gamle skår af hvidt porcelæn med blå blomster. Små musselmalede levn fra kolonitiden, fra dengang de tre caribiske øer Saint Croix, Saint Thomas og Saint John var under dansk koloniherredømme.

Skårene er det, der er tilbage af det fine porcelæn, danske plantageejere fra slutningen af 1700-tallet fik sejlet til deres store huse på sukkerplantagerne, så de kunne spise standsmæssigt, mens slavegjorte kvinder, mænd og børn knoklede på markerne udenfor. Under brutale, umenneskelige forhold.

Chaney kalder de lokale skårene – en blanding af de engelske ord for porcelæn, china, og penge, money, for tidligere samlede børnene på øerne porcelænsstykkerne og brugte dem som legepenge.

Det fortæller kunstneren La Vaughn Belle, der bor på Saint Croix, og som hun bruger i sin kunst.

Bestil inden 3. oktober: Få ubegrænset adgang resten af 2017 for kun 299 kr

Eller prøv én måned for 1 kr.

Kom i gang nu

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Viden

Forskere skaber tråd med superstyrke

FOR ABONNENTER

Annonce