Annonce
Annonce
Faglitteratur For abonnenter

Hele verden får 94-årigs raseri at føle i lynende smædeskrift

Tage Voss er ikke blevet - han har altid været en yderst velskrivende Jeronimus.

Tage Voss kalder sin bog for en pamflet, dog ikke i fransk forstand som et smædeskrift, men slet og ret et lille skrift, midt mellem essay og bog.

Man kunne nu også beholde den franske forståelse – for et smædeskrift er bogen, og dens offer er – Verden. Hele verden! Luften, jorden, vandet, ilden, mennesket.

Der skal da en hel del viden til at smæde på det plan, en hel del vital selvforståelse og grundig forskning i verdenshistoriens udvikling. Med mindre man tager afsæt i poesien, som tillader den sorte mistillid til livet i korte glimt – men den løsning prøver Tage Voss ikke.

LÆS INTERVIEWAlderdom er et helvede

Han er så vist ingen poet, han bliver trofast ved sine erindringer og rationelle analyser og erfaringer uden at skele til Gud eller det overjordiske og det mystiske. Det får man en slags respekt for. Han mener, hvad han skriver, mens han sidder som Diogenes i sin tønde i skovbrynet med tevand på kanden og ild i cigaren.

Optimisten
Han kan være inspireret af den franske modstandsmand og menneskerettighedsforkæmper Stéphane Hessel, som 94 år gammel i 2010 udgav den kendte bog ’Indignez-vous’ (på dansk ’Gør Oprør!) – og som blev verdensberømt.

Stéphane Hessel blev endda foreslået til Nobels Fredspris og rejste Europa rundt med sit budskab til europæisk ungdom om at engagere sig og tage del i verden. Men han var også – optimist.

Og optimisme passer sig bedst til de politiske og kulturelle strømninger, vi lever i. Den desillusionerede mands gang på jorden ender i forbrydelse eller ensomhed. Det er, fordi vi genetisk bærer på en vilje til overlevelse.

Abonnér og få fuld adgang til artiklen, samt alt på politiken.dk for 66 kr. per måned.

Allerede abonnent? Log ind

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce