Annonce
Annonce
Faglitteratur For abonnenter

Denne bog burde slet ikke tildeles hjerter

Valerie Solanas og hendes ’SCUM Manifest’ er en af feminismens mest berygtede tekster.

Valerie Solanas blev berømt for sit drabsforsøg på Andy Warhol. Hun var blevet mishandlet af sin bedstefar og misbrugt af sin far.

Hun stak af hjemmefra som 15-årig, ernærede sig som luder og fik en universitetsgrad i psykologi. Men hun afbrød karrieren, følte sig hverken hjemme blandt akademikere eller bohemer på Warhols Factory, hvor hun kom til i 1967.

Hun skød Warhol tre gange i brystet i 1968, angiveligt fordi han latterliggjorde hende. Dette celebritydrama var rigeligt til, at en anden mand ville udgive det, mens hun sad tre år i fængsel. I 1988 døde hun 52 år gammel som en forkommen misbruger på et hotelværelse.

Automatisk dildo uden empati
Det er umuligt ikke at læse hendes manifest om de rå og kloge kvinder SCUM, der skal udrydde mændene fra Jorden, i lyset af hendes egen triste historie.

Det er så nærliggende at henføre hendes voldsomme udfald til symptomer på en skadet sjæl. Men det ville være at gøre dagens udgivelse uret.

SJÓN INTRODUCERER Manifest er et ekstremt feministisk hovedværk

Hun vender Freuds karakteristik af den kvindelige seksualitet båret af penismisundelse på hovedet: Manden ser hun som en tom, passiv klump, en mangelsygdom, en uperfekt kvinde, der optændt af en diffus lyst er en automatisk dildo uden empati.

»Han knepper ikke af lyst, men for at vise at han er mand og benægte sin mentale passivitet. Men han er passiv og drømmer om at være komplet, at være kvinde«.

Manden som laverestående dyr
Som Nietzsches tekster rummer ’SCUM’ et arsenal af citater, som kan bruges polemisk, hver sætning er voldsomt og urimeligt spidsformuleret.

Abonnér og få fuld adgang til artiklen, samt alt på politiken.dk for 66 kr. per måned.

Allerede abonnent? Log ind

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce