Annonce
Annonce
Faglitteratur

Denne bog burde slet ikke tildeles hjerter

Valerie Solanas og hendes ’SCUM Manifest’ er en af feminismens mest berygtede tekster.

fakta

Politiken synes

Valerie Solanas blev berømt for sit drabsforsøg på Andy Warhol. Hun var blevet mishandlet af sin bedstefar og misbrugt af sin far.

Hun stak af hjemmefra som 15-årig, ernærede sig som luder og fik en universitetsgrad i psykologi. Men hun afbrød karrieren, følte sig hverken hjemme blandt akademikere eller bohemer på Warhols Factory, hvor hun kom til i 1967.

Hun skød Warhol tre gange i brystet i 1968, angiveligt fordi han latterliggjorde hende. Dette celebritydrama var rigeligt til, at en anden mand ville udgive det, mens hun sad tre år i fængsel. I 1988 døde hun 52 år gammel som en forkommen misbruger på et hotelværelse.

Automatisk dildo uden empati
Det er umuligt ikke at læse hendes manifest om de rå og kloge kvinder SCUM, der skal udrydde mændene fra Jorden, i lyset af hendes egen triste historie.

Det er så nærliggende at henføre hendes voldsomme udfald til symptomer på en skadet sjæl. Men det ville være at gøre dagens udgivelse uret.

SJÓN INTRODUCERER Manifest er et ekstremt feministisk hovedværk

Hun vender Freuds karakteristik af den kvindelige seksualitet båret af penismisundelse på hovedet: Manden ser hun som en tom, passiv klump, en mangelsygdom, en uperfekt kvinde, der optændt af en diffus lyst er en automatisk dildo uden empati.

»Han knepper ikke af lyst, men for at vise at han er mand og benægte sin mentale passivitet. Men han er passiv og drømmer om at være komplet, at være kvinde«.

Manden som laverestående dyr
Som Nietzsches tekster rummer ’SCUM’ et arsenal af citater, som kan bruges polemisk, hver sætning er voldsomt og urimeligt spidsformuleret.

Men fra hendes radikale position tegner sig efterhånden et velformet, syleskarpt anklageskrift mod det mandsdominerede samfund, og man bør som en åbensindet mandlig læser ikke undgå at mærke, om hun med sine mere end 40 år gamle spredehagl ikke af og til stadig skulle ramme et ømt sted.

Der er jo sket kolossalt meget i kønnenes forhold siden 1968. Og det ekstreme vestlige konkurrencesamfund, hun beskriver, er transformeret og i høj grad indtaget af kvinder på lige vilkår med mænd.

Mænd er heldigvis langt mere kvindagtige i dag, men der er stadig mange symptomer på et forkvaklet samfund i vores uudgrundelige, markedsinficerede seksualitet.

Ikke mindst den almindelige pornografis forestillingsverden kører på nogle uempatiske præmisser, som kun stemmer alt for godt overens med Solanas’ beskrivelser af manden som et selvcentreret laverestående dyr, der hverken er i stand til at nyde, tænke eller elske for alvor.

Sex er tidsspilde
Omvendt passer alle de kloge, kærlige og empatiske mænd, jeg kender, meget godt på den ideelle kvindetype, Solanas skildrer. Blot er de langtfra uinteresserede i sex, og hun har ret i, at de – på nær de homoseksuelle – vil gøre næsten hvad som helst, hvis de aner en venligsindet kusse.

Som sådan har kvinden en utrolig magt over manden. Og når man kun oplever sex som et spil om magt, bliver det utrolig kedeligt.

»Sex er ikke en bestanddel af et forhold. Det er tværtimod en meget ensom, ikkekreativ oplevelse og et frygteligt tidsspilde«, konkluderer hun!

Corny utopi
At være mand i dag er i en svag grad som at være ung hvid i Sydafrika. Selv om man hverken direkte støtter eller er ansvarlig for tidligere tiders uretfærdige samfund, er man ved sin blotte tilstedeværelse et tegn på det. Man har arvet en konflikt, man ikke ønsker at deltage i.

SCUM-manifestet drømmer om et pengefrit, automatiseret, magtfrit samfund, hvor kvinder lever evigt. Den utopi er corny, naiv og afmægtig, men ikke atypisk.

Solanas byder også her på et uantageligt modbillede til patriarkalsk imperialisme, der viser, hvor tåbeligt det overhovedet er at ville indrette en bedre verden ved hjælp af krig, vold og fjendens udslettelse.

Seks bomber
Desværre blev hun revet med af sin egen revolutionsromantik, da hun rettede pistolen mod Andy Warhols bryst og overskred litteraturens grænse.

Læst bogstaveligt er manifestet en bombe, der opfordrer til at udslette alle mænd og kvinder, der støtter dem. Der er kun plads til de aseksuelle SCUM-kvinder, i Solanas’ paradis.

Derfor er det ikke en bog, anmelderen burde tildele hjerter, selv om udgiveren Charlotte Jørgensen i efterordet påstår, den er skrevet fra kærlighedens synsvinkel. Den burde i stedet udstyres med seks bomber. Til advarsel og fryd.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken