Instruktør Maren Ade interesserer sig for forholdet mellem forælder og barn, fordi det er livslangt og umuligt at slippe ud af.

Instruktør Maren Ade interesserer sig for forholdet mellem forælder og barn, fordi det er livslangt og umuligt at slippe ud af.

Film og tv

Anmelderrost instruktør: Konceptet lykke er overvurderet

Bliver man lykkeligst af at stræbe i livet eller more sig over livet? Far og datter er uenige i tyske Maren Ades kritikerroste komediedrama ’Min far Toni Erdmann’.

Film og tv
FOR ABONNENTER

Er du i det mindste lykkelig her«, spørger Winfried (Peter Simonischek) sin hårdtarbejdende konsulentdatter, Ines (Sandra Hüller), under et pinagtigt spontant weekendbesøg i Bukarest, hvor hun er udstationeret til et outsourcing-projekt for et rumænsk oliefirma. Han har taget turen fra Tyskland, efter at hans elskede hund er død, og han føler sig ensom og overflødig. Nu er missionen for den inkarnerede spøgefugl at bringe humor ind i sin overkontrollerede datters liv. Men det er op ad bakke. Hun er provokeret af hans anfægtelse af hendes livsstil og ønsker bare arbejdsro til at lande den klient, der vil få hende til at stige i graderne.

»Har du andre planer for livet end at lægge pruttepuder under andres sæder?«, giver hun igen.

Spørger man instruktøren af ’Min far Toni Erdmann’, 39-årige tyske Maren Ade, er far og datter lige ulykkelige og har hver især mistet forbindelsen til sig selv og hinanden. Men, siger hun: »Lykke er overvurderet. Man kan ikke være lykkelig hele livet. Jeg ved i hvert fald ikke, hvem der har sådan et liv«.

Ideen til Maren Ades tredje spillefilm begyndte med forholdet mellem to modsatte karakterer i en familie med fastlåste roller. Far-figuren er dels inspireret af hendes egen far, der også er en spasmager og for en tid elskede at joke med falske tænder. Dels af komikeren Andy Kaufmans alter-ego, Tony Clifton, en ubehøvlet Las Vegas-sanger, som Winfried har lånt navnet Toni af til sit alter ego. Ines opstod ud af en interesse for, hvad andre kvinder i hendes generation lavede.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce