Annonce
Annonce
Kunst

Emil Nolde-maleri stjålet fra kirke i Ringkøbing

'Middag i Emmaus' er blevet stjålet fra altertavle. Værdi: Cirka 10 millioner.

Gem til liste

Fakta

'Middag i Emmaus'

Maleri af Emil Nolde fra 1904. 80 x 70 centimeter stort, olie på lærred. Maleriet er fjernet fra Ølstrup Kirke cirka 10 kilometer fra Ringkøbing i tidsrummet mandag 10. marts klokken 9.00 og tirsdag 11. marts klokken 11.00.

Har du oplysninger i sagen, kontakt da politiet på telefon 114.

Et maleri af Emil Nolde fra 1904 er blevet stjålet fra Ølstrup Kirke ved Ringkøbing.

»Da vores graver kom klokken 11 i formiddag så hun, at vores Nolde var væk fra sin vanlige plads i koret, og så alarmerede hun alt, hvad der kunne alarmeres. Vi er temmelig chokerede og føler os i den grad trampet på«, siger sognepræst Inge-Dorthe Brønden Kaasgaard.

Billedet 'Middag i Emmaus' er malet af den tysk-danske ekspressionistiske maler Emil Nolde i 1904, og anslås at have en værdi på omkring 10 millioner kroner, siger stationsforstander ved Ringkøbing Politistation, Jens Ole Pedersen.

»Vi har altid haft kirken åben fra solopgang til solnedgang, og det må have været en, som har været inde i åbningstiden. Måske i går eftermiddags. Det er rigtig, rigtig frækt«, siger Inge-Dorthe Brønden Kaasgaard.

Politiets teknikere på sporet
Lige nu er politiets teknikere ved at undersøge kirken, hvorfra det 80 x 70 centimer store billede er blevet skruet ned fra altertavlen.

»Vi er ved at granske, om nogen har set noget, men det er for tidligt at sige noget endnu«, siger formand for menighedsrådet, Boe Hammelsvang.

»Men der kommer jo rigtig mange og kigger, og det er ikke bare danskere. Der er vores vartegn, og vi føler alle sammen stort ejerskab for billedet«, siger menighedsrådsformanden.

Nolde malede billedet til kirken, fordi han var gift med provstens datter. Ifølge stationsforstander Jens Ole Pedersen hang det fra 1904 til 1919 i kirken, men blev herefter byttet ud med en kopi. I 1939 blev originalen så igen hængt op, og der har den hængt indtil det blev sjålet en gang i løbet af det seneste døgn.

Hvis ikke i åbningstiden, så fordi tyveknægtene har gemt sig i kirken, der låse automatisk, over natten, og siden er listet ud igen ved solopgang. Der er ifølge politiet ikke noget der tyder på, at nogen er brudt ind i kirken.

»Vi tror det er bestillingsarbejde. Men 'Skriget' kom jo da tilbage, så vi håber også at få vores 'Emmaus' kommer hjem igen«, siger Inge-Dorthe Brønden Kaasgaard.

PolitikenPlus
 • What?s on the other side 'What's on the other side' er titlen på René Holms særtryk, og det er et godt spørgsmål, for hvilke verdener findes der mon på den anden side af denne virkelighed?

  Pluspris 190 kr. Alm. pris 230 kr. Køb
 • Frithioff Johansen Det nye grafiske blad af Frithioff Johansen er et original tryk i fire farver. Det er trykt på håndrevet bomuldspapir og signeret af kunstneren i et nummereret oplag fra 1 til 80.

  Pluspris 700 kr. Alm. pris 1.000 kr. Køb
 • Julie Nord særtryk Med forunderlig koncentration tegner Julie Nord drømme, som alle eventyrlystne gerne vil blive i. For i sådanne drømme kan alt tilsyneladende ske.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 165 kr. Køb
 • Svævende tegn - lille Svævende tegn ? en mobile ? stor. Sig bevægelse i kunsten. Og man må også sige mobile.

  Pluspris 1.975 kr. Alm. pris 2.970 kr. Køb
 • Grafisk særtryk I mere end 15.000 år, lige siden hulemalerierne, har mennesker med frygt, fascination, kærlighed eller beundring skildret dyrene i deres omverden.

  Pluspris 190 kr. Alm. pris 230 kr. Køb