Annonce
Annonce
Kunst

Ai Weiwei trækker sig fra udstilling i Danmark på grund af asylstramninger

Den verdenskendte kinesiske kunstner trækker værk fra Aros i Aarhus.

Den kendte kinesiske kunstner Ai Weiwei vil trække et af sine værker fra en udstilling på Aros i Aarhus. Weiweis beslutning skyldes de danske asylstramninger, der blev stemt igennem i Folketinget i går.

Der er tale om værket 'Yu Yi', som er del af udstillingen 'A New Dynasty -Created In China', der har kunnet ses på kunstmuseet i Aarhus siden efteråret.

LÆS OGSÅNu er det virkelighed: Asylansøgere får strammere kår

Værket består af en 12 meter lang figur i flettet bambus, der svæver i otte meters højde. Værket refererer til en begravelsesdragt af jade fra Han-dynastiet. 'Yu Yi' har dog også referencer til en mandlig superheltefigur.

»Jeg er meget chokeret over gårsdagens nyhed om, at den danske regering har besluttet sig for at beslaglægge flygtninges private værdier. Som en konsekvens af denne beklagelige beslutning, må jeg trække mig fra jeres udstilling 'A New Dynasty – Created in China' for at udtrykke min protest mod den danske regerings beslutning«, skriver Ai Weiwei på sin profil på Instagram.

Ai  Weiwei foran det værk på Aros-udstillingen, han nu vil trække tilbage. Foto: Joachim Ladefoged

Kritik af danske stramninger

Weiwei er en af verdens mest berømte nulevende kunstnere. Han har blandt andet spredt 100 millioner håndmalede porcelæns-solsikkefrø ud over gulvet på Tate Modern i London.

LÆS OGSÅ Thobo: Populær asylpakke har ramponeret Danmarks image

Gennem flere år har han været forfulgt af den kinesiske regering på grund af sin kritik af myndighederne i landet.

Sidste efterår vakte det enorm opsigt, at danske Lego afviste at sælge en omfattende mængde legoklodser til Ai Weiwei, som ville bruge klodserne til portrætter af menneskeretsforkæmpere på en udstilling i Australien.

Ai Weiwei beskyldte dengang Lego for censur.

De omdiskuterede danske asylstramninger blev stemt igennem i lovforslaget L87 mandag. Asylstramningerne har fået massiv international opmærksomhed.

I dagens udgave af den engelske avis The Guardian er statsminister Lars Løkke Rasmussen afbilledet som nazist, og i går rejste blandt andre den tidligere FN-generalsekretær Kofi Annan kritik af de danske asylstramninger.

Redaktionen anbefaler

Britisk avis viser tegning af Løkke med nazi-lignende armbind

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce