Annonce
Annonce
Mode

Modepristager genfortæller historien om falleret britisk kagefabrikant

Kan man lave tøj om en kvindes personlige deroute? Ja, hvis man er Peter Jensen.

BLÅ BOG

PETER JENSEN

Dansk modedesigner født i 1969.

Uddannet fra Central Saint Martins i London og i dag er Head of Menswear ved Central Saint Martins i London og Professor ved Universität der Künste Berlin.

Etablerede virksomhed under eget navn i 2001 og sælger i dag i mere end 20 lande gennem cirka 150 udvalgte butikker - hovedmarkederne er Japan, Storbritannien og Skandinavien.

Har tidligere holdt shows i Seoul og Moskva.

Mød Vivian Nicholson.

En ung kvinde fra den engelske arbejderklasse, der arbejder på en kagefabrik i en forstad til London, indtil hun i 1961 låner fem pund af sin mor til en lottokupon, vinder hvad der i dag svarer til 5 millioner pund og fem år senere har brugt rub og stub og må sikre sig overlevelse ved at synge 'Big Spender' på en stripklub.

Foreviget i tweedjakker, pencilskirts og fløjlsbukser træder Vivian Nicholson lige nu ud på sildebensparketten i Kong Hans Salen i stormagasinet Magasin på Kongens Nytorv i København.

LÆS OGSÅ Verdensstjerne vinder Danmarks største designpris

Ude bag catwalken, bag strygerkvartetten, prinsesse Marie og nøje observerende mode- og pressefolk, står designeren Peter Jensen.

Han har for nyligt vundet den første udgave af Danmarks største modepris på 450.000 kroner inklusiv betalt show for 150.000 kroner fra Magasin Du Nord Fonden.

Hun har hele pakken. Både looket og personen

Peter Jensen om Vivian Nicholson

En pris, som han fik med begrundelsen, at han har et »originalt designudtryk«, »højt internationalt niveau« og evnen til at »ramme kvinder i alle aldre«.

Nu er han klar til at vise, at han er pengene værd under den igangværende Copenhagen Fashion Week og indrømmer, at det gør ham nervøs.

»Folk har altid et billede af, hvem man er som designer, og det må man så forsøge at leve op til«, som han siger før showstart.

»Og samtidig skal man jo kun skal lave det, man føler er rigtigt. Det nytter ikke bare at følge med forventningerne«.

Musen sætter rammen
Peter Jensen er født i Løgstør og uddannet i London, hvor han også bor og har hovedkontor med otte ansatte i dag.

Hvor mange andre designere griber ud efter kunsten, arkitekturen og naturen, er Peter Jensen blevet kendt for at hente sin primære inspiration i en muse, som han udvælger hver sæson.

Det kan være skulptøren Barbara Hepworth, forfatteren Gertrude Stein eller skøjteløberen Tony Hardinger, som forsøgte at skade sin modstander kort før OL i 1994.

VIVIAN.  Kan du se lighederne? Vivian Nicholson har inspireret andre end Peter Jensen. Musikgruppen The Smiths har ladet kvinden med den opsigtsvækkende historie pryde to pladecovers - blandt andet på singlen 'Heaven Knows I'm Miserable Now' fra 1984. - Foto: Albumcover/PR

Det centrale er, at det er en kvinde med en historie. Og det har lottovinderen Vivianne Nicholson, siger Peter Jensen, og forklarer, hvordan han har brugt hende i sit arbejde.

»Hun har hele pakken. Både looket og personen. Det var en stor historie i Storbritannien, da hun vandt alle de penge dengang. Hun kom fra arbejderklassen, pludselig står hun med alle de her penge, og så ender hun alligevel med at stå og strippe til Cole Porter-sange få år efter«, forklarer han.

CPH FASHION WEEK AW13

Peter Jensen

Copenhagen Fashion Week afvikles i denne uge på branchens tre modemesser og med mere end 40 modeshows rundt om i København.

Det er tøj til efterår/vinter 2013, der bliver vist på bøjler og catwalk.

Man regner med, at cirka 60.000 indkøbere, sælgere, stylister, pressefolk og andre gæster deltager.

Politiken.dk dækker modeugen med nyheder, billeder, reportager og guides. Du kan også deltage i modefesten Copenhagen Fashion Festival - se mere her.

»Det føltes enormt spændende at bygge kollektionen op omkring den her rags-to-riches-to-rags-historie«.

LÆS OGSÅModeller om etisk charter: Nu må der handling bag ordene

Og jo jo, tænker man så. Hvis nogen evner at snakke om svævende inspirationskilder, er det modeverdenens aktører.

Men Peter Jensen insisterer: Ånden fra Vivian Nicholson er i tøjet.

En trøje er påtrykt 'Spend, spend, spend', som var Vivian Nicholsens svar til tabloidjournalister, der spurgte, hvad hun skulle bruge pengene til, den dag præmien blev overrakt i 1961.

En jakke er lavet i et materiale inspireret af et gammelt bussæde, på modellernes fødder lyser kitschede, citrongule hyttesko, og kombineret med ægte diamanter og imiteret minkpels omkring nakke og hals er kontrasten, der fortæller Vivians liv fra bund til top og retur igen, til at få øje på.

»Hun har en fascinerende historie, og hvorfor ikke bruge moden til at genoplive den«, spørger Peter Jensen.

Som sagt, så gjort. Med en check på 300.000 kroner som tak.

Del link
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce