Magasinet

Foto: NIcolai Howalt
Sådan har du aldrig set solens lys før
Interview For abonnenter

Sådan har du aldrig set solens lys før

Nicolai Howalt fotograferer solen gennem linser og filtre, som lægen Niels Finsen i 1800-tallet brugte til at behandle hudlidelser med. Det er blevet til en stribe unikke billeder, der kaster nyt lys over vores himmels omdrejningspunkt.

Der hænger et massivt skydække over Amager, så den eneste synlige sol er den, der hænger på Nicolai Howalts opslagstavle i atelieret. Der er faktisk en hel stribe af sole. Røde, blå, grønne. En sol er bare en sort prik i en gullig klat af skyer. Der er noget hypnotisk over de her sole, noget på en eller anden måde dragende ...

»Du har vel hørt om Niels Finsen«, spørger Howalt.

Jeg tvinger blikket væk fra billederne og mumler en form for bekræftelse. Har kun en svag erindring om et institut, der er opkaldt efter en mand med det navn.

»Han helbredte en række hudlidelser. Nu skal jeg vise dig ...«, siger Howalt, idet han farer op fra den kontorstol, han har siddet på i hele 20 sekunder.


Han ifører sig hvide bomuldshandsker og trækker forsigtigt nogle fotografier op af en brun kuvert. Det er gamle sort-hvide portrætter af mennesker med sorte huller der, hvor man ville have forventet at se næser.

»Jeg har lovet dem henne på museet at tage handsker på, når jeg rører ved de her fotografier«, forklarer Howalt.

»De er jo over 100 år gamle, og det er helt ekstraordinært tillidsfuldt, at jeg har fået lov til at låne dem. Og ikke mindst linserne og alt det andet ...«.

Han nikker mod nogle vældige kegleformede tingester, der ligger på en stor reol sammen med andre mystiske instrumenter fra fortiden.

»Det er også derfor, jeg har lavet det der kaffebord«.

Han peger på det lille bord med espressokaffen og de croissanter, vi lige har rejst os fra. Bordet står som en ø af smittefare i midten af et sterilt laboratorium.

Abonnér og få fuld adgang til artiklen, samt alt på politiken.dk for 66 kr. per måned.

Allerede abonnent? Log ind