Dødsfald For abonnenter

En sværvægter i psykologi og filosofi så roligt på døden

Professor David Favrholdt er død. Peter Michael Hornung skriver mindeord.

Sidst professor David Favrholdt på sin vanlige knivskarpe og vel artikulerede måde meddelte sig til offentligheden, var i nogle indlæg mod forskeren Milena Penkowa og rektor for Københavns Universitet Ralf Hemmingsen.

De kritiske kommentarer fik den omdiskuterede hjerneforsker til at anmelde ham til politiet, hvilket den gamle professor tog med stoisk ro. Mellem linjerne i hans indlæg mærkede man dog en skepsis over for universitets forvaltning, og han havde sine personlige grunde til denne skepsis.

LÆS INDLÆGGETHvorfor særbehandling til Penkowa?

Faglig sværvægter

I 1980 havde Favrholdt, der kun 35 år gammel var blevet den første professor i filosofi ved Odense Universitet, ansøgt om et ledigt professorat i København.

I første runde var han blevet enstemmigt indstillet. Men det kom formentlig til at koste ham stillingen, at han ideologisk og universitetspolitisk lå et andet sted i det politiske spektrum ikke bare end sine elever, men også de fleste af sine kolleger. Så Favrholdt måtte blive i Odense, ved det, der blev til Syddansk Universitet, og her nåede han at blive en institution.

LÆS OGSÅKina og Tibet er som onkel og nevø

Fagligt var han en sværvægter, der kombinerede en embedseksamen i psykologi med en magisterkonferens i filosofi. I 1964 kronede han sit akademiske stormløb med en doktorafhandling om filosoffen Wittgenstein’s hovedværk ’Tractatus logico-philosophicus’.

Abonnér og få fuld adgang til artiklen, samt alt på politiken.dk for 66 kr. per måned.

Allerede abonnent? Log ind

Del link
Mest læste
Dit politiken
Annonce