Sort jul i Holland. Den 5. december afleverer 'Zwarte Piet' – Sorte Per - gaver til børnene i en kurv uden for døren.
Foto: PETAR PETROV/AP

Sort jul i Holland. Den 5. december afleverer 'Zwarte Piet' – Sorte Per - gaver til børnene i en kurv uden for døren.

Storby og kultur

Skør jul: Sådan gør de i andre lande

Sorte Per, karpe på menuen og gulerødder til julemandens hest. Læs, hvordan man fejrer jul otte andre steder i verden.

Storby og kultur

Vi tager et grantræ ind i stuen og danser rundt om det. Og vi leder efter en mandel i risengrød med flødeskum. Julen eksponerer mange sære traditioner og ritualer. Ikke kun i Danmark, men også i udlandet.

LÆS ARTIKEL

Turengårtil.dk har fundet otte lande, hvor julen er noget anderledes end herhjemme. Tag med på julerejse fra Argentina og USA til Holland og Spanien.

LÆS ARTIKEL

1. Polen

Hvornår fejres julen?
24. december og 1. og 2. juledag
Traditioner i julen?
Juleaftensdag pynter man juletræet og stiller det i stuen. I stuen dækker man bordet med en snehvid dug og lægger lidt halm under dugen til minde om, at Jesusbarnet blev født i en stald. Man dækker bordet op med det fineste stel og bestik og stiller altid en ekstra kuvert til en uventet gæst eller til forfædrenes ånder, som den aften besøger de levende. Traditionen byder, at ingen må være alene den aften, så hvis en gæst banker på døren, skal han blive bydes velkommen. En anden juletradition er at gå på julebesøg med en krybbe. Szopki (krybbespil) er små dukketeatre, hvor amatører opfører en forestilling med deltagelse af hellige personer, dog tit suppleret med politiske personer.
Hvad spises i julen?
Ifølge den katolske kirkes regler skal al mad, der serveres juleaften, tilberedt uden kød. Man spiser retter med fisk, gryn, grøntsager, tørrede svampe og frugter, honning og birkes - der skal være lidt fra marken, fra skoven, fra vandet og fra haven, og der skal altid være et ulige antal retter, normalt mellem 7 og 13. Blandt de mest karakteristiske og udbredte findes sild i sur fløde eller olie, røget ål, svampesuppe eller rødbedesuppe med de såkaldte 'små ører' – bittesmå pirogger med svampefyld. Polakkerne spiser også stegt karpe, gedde, sandart eller laks, kogt surkål med gule ærter og tørrede svampe, kompot af tørrede svesker, æbler og pærer og hjemmelavet pasta med honning, birkes, mandler og rosiner.

LÆS ARTIKEL

2. Holland

Hvornår fejres julen?
5., 24. og 25. december
Traditioner i julen?
Den 5. december er 'Sint Nicolaasavond'. I løbet af dagen har 'Zwarte Piet' – Sorte Per - der er Sinterklaas’s medhjælper, afleveret gaverne i en kurv uden for døren. Gaverne er forsynet med små vers underskrevet af Sinterklaas. Alle samles om et stort kagebord i forbindelse med gaveuddelingen om aftenen. Mange børn sætter deres sko i vinduet inden de går i seng. I skoene har de lagt gulerødder til Sinterklaas’ hest. Børnene står tidligt op for at se, hvad Sinterklaas har lagt af slik og smågaver, som tak for gulerødderne til hesten. Den 24. december er 'Kerstavond'. Denne dag går mange hollændere i kirke om aftenen. De fleste katolikker går til midnatsmessen, hvorefter de spiser et let måltid med familie og venner.
Hvad spises i julen?
Julebrød, der er bagt af mandeldej. Den 25. december er '1e Kerstdag', hvor man til julemiddagen spiser kalkun, kanin eller ribbenssteg. Børnene tager den dag for sig af de søde sager, der hænger på juletræet.

GUIDEHvad du skal opleve i Amsterdam? - Se det her

3. Tyskland

Hvornår fejres julen?
5., 6., 24. og 25. december
Traditioner i julen?
Den 5. december stiller de tyske børn deres blankpudsede sko uden for døren inden de går i seng. Om natten kommer Nikolaus og lægger et ris med chokolade og småkager i dem. Den 6. december klæder to voksne i familien sig ud som Nikolaus og hans medhjælper Knecht Ruprecht. De giver små gaver til børnene, som dog først skal fremsige et lille digt eller synge en sang for at få fingre i lækkerierne. Den 24. december er 'Heiligabend', hvor juletræet pyntes. Under træet arrangeres en julekrybbe. Mange går i kirke om eftermiddagen. Man spiser let mad, som eksempelvis salat, inden juletræet tændes, hvorefter man synger 'Stille Nacht, Heilige Nacht'. Gaverne deles ud, og børnene får at vide, at de er fra 'Christkind'. Mange går i kirke til familiegudstjeneste om eftermiddagen. I det katolske Sydtyskland deltager man gerne i midnatsmessen, som kaldes 'Mette'. Den 25. december er 'Weihnacht', hvor man til aften spiser en større julemiddag om aftenen.
Hvad spises i julen?
'Mettwurst', som er en varm blod- eller leverpølse. Gåsesteg, haresteg, flæskesteg, skinke eller kalkun. Mange spiser også karpe.

LÆS ARTIKEL

4. Spanien

Hvornår fejres julen?
23., 24., 25., 28. december og 5. jan.
Traditioner i julen?
Den 23. december laver spanierne en julekrybbe og pynter juletræet. Den 24. december er ’Noche Buena’, hvor familien samles foran julekrybben ved 21-tiden, mens den tændes. De synger og spiller den folkelige 'Villancios’. Juletræet tændes. Ved midnatstid går man til messe. Den 25. december er 'Navidad', som er en stor familiemiddag, hvor man spiser det samme som dagen før. Den 28. december kalder spanierne for ’Los inocentes’. Her går man rundt og prøver at narre hinanden. Man spiser knogleformede kager, der kaldes ’de uskyldige børns knogler’. Om aftenen den 5. januar er der helligtrekonger-optog i gaderne for børnene. Kongerne kommer ridende til hest, fulgt af deres kameler og pager. Hjemme sætter børnene deres nypudsede sko foran et halvåbent vindue. De stiller også en bakke med tre glas vin og kager til kongerne og grøntsager til deres heste. Dagen efter, ’Dia de los Reyes Magos’, åbner børnene de julegaver, der i løbet af natten er lagt i skoene. Om formiddagen går de rundt og får de gaver, som kongerne har lagt hos deres familie og venner. Klokken 12.00 spises der festmad.
Hvad spises i julen?
Julemaden består af blomkål eller rødkål, derefter lammesteg eller gås, kalkun eller andet fjerkræ. Maden serveres altid med brunede kartofler og salat. Som dessert spises risengrød og derpå helligtrekonger-kringle, som er en meget stor kagedejskringle med en lille porcelænsfigur indbagt. Den der får figuren bliver konge.

GUIDEStorbyferie i Barcelona - Se, hvor du skal spise

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

5. Rusland

Hvornår fejres julen?
Den 6. januar
Traditioner i julen?
Mange religiøse og folkelige traditioner blev undertrykt under den kommunistiske æra. Før revolutionen, var sagnet at en figur ved navn Babouschka ville bringe gaver til børnene. Sagnet fortæller, at Babouschka undlod at give mad og husly til de tre vise mænd under deres rejse til Jesusbarnet. Derfor er hun nu bundet til at vandre rundt på landet for at lede efter Jesusbarnet. Hun efterlader gaver til alle børn hun møder i sin søgen. I den post-kommunistiske æra, er traditionen med Babouschka vendt tilbage. Juletræer blev også forbudt af det kommunistiske regime og blev erstattet af ’nytårs’-træer. Det er også tilbage igen. De fleste kristne russere tilhører den østlige ortodokse kirke, og det er almindeligt at faste indtil den 6. januar, der er deres juleaften. Kirken i Rusland bruger stadig den gamle Julianske kalender, derfor er deres julefest 13 dage efter den gregorianske kalender, som vi bruger i vesten.
Hvad spises i julen?
Selve juleaftens middag er uden kød. Den vigtigste ingrediens er en speciel grød kaldet kutya. Den er lavet af hvede eller andre kerner, der symboliserer håb og udødelighed, og honning og birkes, som sikrer, lykke, succes og uforstyrret hvile. Kutyaen bliver spist fra en fælles skål for at symbolisere enhed. Nogle familier smider, efter gammel tradition, en skefuld kutya op i loftet. Sidder grøden fast i loftet vil man, ifølge traditionen, få en fantastisk honninghøst i det kommende år.

GUIDENordens Venedig - Tag til Sankt Petersborg

6. Argentina

Hvornår fejres julen?
25. december og 6. januar
Traditioner i julen?
I løbet af december måned, drikker argentinerne kolde drikkevarer og opholder sig i airconditionerede rum for at køle ned fra varmen. I mange hjem udsmykkes stedsegrønne træer med bomuld for at simulere nyfalden sne. Gudstjenester fylder det meste af selve juledag i Argentina. Nogle steder går grupper fra hus til hus og synger julesange. Om aftenen den 6. januar placerer børn i Argentina deres sko under juletræet eller ved siden af deres senge. De efterlader hø og vand uden for deres hjem, så de magiske heste, der om natten bringer dem gaver, vil kunne spise sig mætte, inden deres videre færd mod Jesusbarnet i Betlehem.
Hvad spises i julen?
Julemiddagen i Argentina serveres ofte udendørs i haven. Der spises pattegris eller en stegt påfugl, som er smukt anrettet med fjer fra dens farverige fjerdragt. ’Niños envuettas’ er en anden juleret. Det er bøf skåret i tykke firkantede stykker og fyldt med hakkede løg, hårdkogte æg og krydderier. Kødet er formet i ruller, brunet, og bagt indtil de er møre.

GUIDEBuenos Aires - Se, hvilke seværdigheder du skal opleve

7. Australien

Hvornår fejres julen?
25. december
Traditioner i julen?
Mange australiere skæver stadig til deres britiske rødder på denne særlige tid af året. Og mange traditioner er ens i de to lande. En nyere og helt australsk tradition er ’Candles by Candlelight’. Traditionen begyndte juleaften i Melbourne i 1937 og er nu en årligt tilbagevendende begivenhed i dagene op til jul. Titusinder samles til julesang og optog i Sydney. Ved optogets afslutning holder alle deres lys op i strakte hænder og synger ’Lad der blive fred på jorden og lad det begynde med mig’. Hvad spises i julen?
Kalkun undertiden med skinke. Ofte får man en såkaldt 'flammende blommebudding' til dessert eller også en speciel australsk marengs, pavlova, som er prydet med kiwifrugter og passionsfrugt. Nogle australiere og især turister indtager deres julemiddag på en lokal strand. Bondi Beach i Sydney tiltrækker tusindvis af mennesker fra de østlige forstæder den 25. december.

GUIDEKultur- og natur i verdensklasse - Tag til Sydney

8. USA

Hvornår fejres julen?
24. og 25. december
Traditioner i julen?
Op til jul samles unge mennesker om aftenen for at synge julesange udenfor venners vinduer – også kaldet 'Christmas carolling'. Mange pynter deres husfacade med elektriske lys, som er tændt hele julen. Også juletræet er tændt hele julen. Man laver juledekorationer, der eksempelvis består af tranebær og ristet majs trukket på snor, og julekranse lavet af grangrene. Den 24. december er 'Christmas Eve', hvor børnene om aftenen får at vide, at Santa Claus ved nattetid kommer kørende i sin slæde trukket af tolv rensdyr. Han kravler ned i hver skorsten for at aflevere sine gaver til de artige børn. Børnene hænger deres julestrømper ved pejsen, så Santa Claus kan fylde dem med godter. Mange amerikanere går i kirke klokken 23. Den 25. december er 'Christmas Day'. Så snart man står op om morgenen uddeles gaverne. Sent på dagen kommer familien på besøg, og der spises julemiddag.
Hvad spises i julen?

Man bager især engelske frugtkager og honningkager formet som juletræet, stjerner og julemanden. Og så drikker man æggepunch. Julemiddagen består enten af kalkun med tranebær-kompot, gås eller bagt skinke. Der spises græskarpostej og 'mince pie' – en postej der indeholder rosiner, korender, æbler med mere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce