Annonce
Annonce
Opdateret december 2009

Intro til Hamburg

Hamburg er Europas næststørste havneby. Og havneområdet HafenCity er da også byens pulserende centrum, hvor der ligger store oplevelser i vente for både børn og voksne. Besøg Beatles’ gamle gennembruds-by og kom tæt på en storby i rivende udvikling.

De store fisketrawlere zigzagger ind og ud mellem containerskibene og havnerundfarter. Kafferisterier, asiatiske spisesteder og prestigefulde koncertsale skyder i rasende tempo op mellem byggepladser og himmelstræbende kraner. Udsigten til havnen i Hamburg, verdens niendestørste, er ærefrygtindgydende.

Hamburg er en af Tysklands ældste og mest velhavende byer, men det er også en international metropol med Tysklands næststørste indbyggertal, hvor 15 procent af de omkring 1,7 millioner indbyggere i øvrigt er immigranter.

Hamburgs velstand kan bedst opleves i bydelen Rotherbaum ved søen Aussenalster, hvor alleerne flankeres af prangende 1900-tals villaer, der huser ambassader, mediefolk og velbjergede familier samt i Neuer Walls og Jungfernstiegs fornemme shoppingarkader og dyre flagskibsforretninger.

Helt anderledes nede på jorden er der i og omkring Susannenstrasse og kvarteret Sternschanzen med små modebutikker, pladeforretninger og alternative caféer. Hamborg-kvarteret, der også bare kaldes for Schanzen, er desuden kendt for at huse en stor del af Hamburgs autonome ungdom og under den årligt tilbagevendende Schanzenfest går det hedt for sig i denne del af byen.

Hedt er der også i St. Pauli, når det lokale fodboldhold spiller hjemmekamp og der er gang i kvarterets tivoliserede sexgade, Reeperbahn, hvor sexlegetøj, købepiger og liveshows tilbydes. Reeperbahn er også kendt som kvarteret, hvor The Beatles fik deres gennembrud, og der er intet odiøst i at et nyt museum på fem etager er tilegnet The Fab Four.

Kunsten i Hamburg folder sig ud på et utal af sublime museer og gallerier omkring byens gamle volde, den største koncentration af gode spisesteder og cafeer ligger i gå-ud-gaden Lange Reihe – men Hamburgs stærkeste es er og bliver havneområdet HafenCity. Her kan du dykke ned i en ubåd, tage på havnerundfart og opleve fiskemarkedet.

FAKTA

 • Rejsen til Hamborg

  Der er dagligt direkte fly fra København til Hamborg med SAS, Cimber Air m.fl. En returbillet kan fås for omkring 1.000 kr.Toget er et fint alternativ til flyet. Turen fra København til Hamborg tager kun 4,5 time og en returbillet hos DSB eller DB kan fås for omkring 600 kr. Eurolines’ busser kører rutekørsel fra København og Jylland til Hamborg.

 • Rejsen rundt i Hamborg

  Det er nemmest at komme rundt med U-Bahn / Hochbahn men bussen er et fint alternativ. Desuden er afstandene overkommelige, så det er for det meste nemt at gå rundt.

 • Visum og valuta

  Pas og visum
  Man skal have et gyldigt pas med, når man rejser til Hamborg.


  Valuta
  Tyskland bruger euro. Man kan bruge internationale kreditkort de fleste steder, men sørg også for at have kontanter. Man kan normalt ikke bruge Visa og lignende i supermarkeder.


  Toldregler
  Reglerne i Tyskland er de samme som i resten af EU: Man kan frit indføre spiritus og tobak til eget forbrug. Det betyder i praksis: 10 liter spiritus, 20 liter hedvin, 90 liter vin, 800 cigaretter, 200 cigarer, 400 cigarillos, 1.000 gram tobak. Alle øvrige varer kan frit indføres – forudsat det er til eget brug. Find de aktuelle bestemmelser på Skats hjemmeside.

 • Sundhed og sikkerhed

  Forsikring
  Det gule sundhedskort er din rejsesygesikring på ferierejser til Hamborg af op til en måneds varighed. Det dækker udgifter til behandling ved sygdom, som opstår under ferien, og hjemtransport ved dødsfald, men ikke ekstraordinære udgifter til hjemtransport. Som en ekstra foranstaltning kan man derfor tegne en privat forsikring gennem dit forsikringsselskab eller hos et rejseforsikringsselskab.


  Vaccination og hygiejne
  Det er ikke nødvendigt at blive vaccineret før rejsen til Hamborg. Hygiejnen er i top, og man kan roligt drikke vand fra hanen – det smager faktisk bedre end det meste vand herhjemme.


  Påklædning
  I Hamborg kan du klæde dig præcis som du gør herhjemme.


  Kriminalitet
  En af livets uskrevne regler er, at hvor der er ludere, er der også lommetyve. Når der er trængsel i Hamborgs tivoliserede sexkvarter Reeperbahn, kan det derfor være en god idé at holde tegnebogen lidt tættere til kroppen end ellers. Reeperbahn ligger i bydelen St. Pauli, der også har været ramt af voldelige overfald, men de seneste år har en velvoksen politistyrke udstyret med metaldetektorer, godt hjulpet på vej af afspærringer, videoovervågning og bøder på op mod 75.000 kroner, dæmmet op for bølgen af knivoverfald. Alligevel er der grund til at se sig for - ikke mindst hvis man færdes på egen hånd om natten.

 • Fakta om Hamborg

  Indbyggertal: 1.700.000
  Areal: 755 km²
  Sprog: Tysk
  Prisniveau: En øl på en café koster typisk omkring 21 kr. En kop kaffe 15-20 kr. Der er gode muligheder for at spise godt for relativt få penge – tre og fire retters menuer på gode spisesteder kan nemt fås for 260-370 kr.
  Religion: De fleste hamburgere er som hovedparten af befolkningen i Nordtyskland kristne protestanter.

  3 anderledes fakta
  Havneby: Hamborg har Europas næststørste havn efter Rotterdam. Havnen breder sig over 75 km² - eller 10 procent af byens samlede areal.
  Antifascistisk fodbold: Selvom St. Pauli kun spiller i den næstbedste tyske række, er de næsten lige så kendte som topholdet fra Bundesligaen HSV. St. Pauli er kendt for sin antifascistiske profil, for sin placering nær Hamborgs Red Light District og for det uofficielle symbol med kranie og krydsede knogler, der bæres af fans over hele Europa.
  Jysk eller tysk: For det utrænede øre lyder det jysk, men i Hamborg siger man altså også "moin, moin", når der ønskes en god dag.

Udsigten til nye ejendomsvurderinger og boligskatter påvirker ikke lysten til at handle bolig, vurderer BRFkredit. Købere tager springet og håber, at det går godt.

Politikens kritiker Joakim Grundahl havde det fysisk dårligt på Sitges Festival, hvor han gik rundt som en søvngænger og var konstant drivvåd, fordi et historisk uvejr hærgede Catalonien.