Annonce
Annonce
Annonce
Internationalt

Gravid præsidentkandidat: »Et valg stod ikke øverst på familiens kalender for i år«

Inden valget i Island skal vælgernes favorit nå at føde sit tredje barn.

Gem til liste

Jeg tager det hele så afslappet, at selv min jordemoder er overrasket, når hun måler mit blodtryk

Thora Arnórsdóttir, præsidentkandidat

Kandidaten Thora Arnorsdottir tager »lige et par ugers orlov« fra sin præsidentkampagne frem til valget i Island om to måneder.

Hun siger det lidt henkastet, som om det er ganske normalt, men i virkeligheden er det temmelig usædvanligt.

Hun tager nemlig orlov, fordi hun skal føde sit tredje barn.

»Så i maj måned bliver der ikke så meget kampagne«, lyder det nøgternt over telefonen fra Island.

Stor opbakning fra vælgene
Højgravide Thora Arnórsdóttir har termin om en uge. Og så er hun i øjeblikket storfavorit til at vinde kampen om at blive statsoverhoved i Island, når vælgerne afgiver deres stemme 30. juni.

LÆS OGSÅ Højgravid tv-stjerne er favorit ved præsidentvalget i Island

Den seneste meningsmåling giver hende en opbakning på hele 49 procent - langt foran nummer to, som får opbakning fra 34,9 procent. Og generelt har reaktionerne været positive, siden hun i begyndelsen af april annoncerede, at hun stillede op.

»Der har været meget få negative reaktioner. Nogle mennesker reagerede ved at sige, at det var umuligt, det kan man ikke, når man er gravid. Men omvendt vil jeg sige: Hvorfor ikke? Det kræver bare lidt omtanke«.

»At få børn er den mest normale og naturlige del af livet, og de har en skøn far, som primært kommer til at tage sig af dem i de næste måneder«, siger hun og tilføjer:

»Så det er måske nok usædvanligt, og det er også hårdt, men det er et valg, man kan træffe«.

Debat om præsident på barsel
I islandske medier er det blandt andet blevet diskuteret, om den højgravide præsident ville gå på barsel under selve embedsperioden, der begynder 1. august.

Det bliver dog ikke tilfældet, forklarer Thora Arnórsdottir til politiken.dk, der altså blot tager nogle ugers orlov under selve kampagnen for at føde, og i juli måned, hvor valget er overstået.

Debatten om barsel eller ej har dog ikke fyldt det hele.

Kendt.  Thora Arnórsdottir var et kendt ansigt i befolkningen også før hun stillede op til præsidentvalget på grund af sit mangeårige virke som tv-journalist. Foto: Jóhann K. Jóhannsson

»Jeg har fået meget, meget positive reaktioner fra kvinder, der siger, du har ret, hvorfor kan vi ikke gore, hvad vi vil, mens vi får babyer? Hvorfor skal vi vente, til de er voksne, hvis vi gerne vil gå efter en højstående stilling? Så på den måde håber jeg, at man kan se det som en inspiration. Men det skal ikke forstås sådan, at alle gravide burde være parate til at stille op til et præsidentvalg; det handler mere om at have muligheden for at træffe det valg«.

Hvad gjorde du dig af overvejelser på det personlige plan, inden du besluttede at stille op?

»Et præsidentvalg stod selvfølgelig ikke lige øverst på familiens kalender for i år. Så det var noget, vi skulle tænke grundigt over. Og jeg ville selvfølgelig ikke have gjort det, hvis ikke min mand var der 100 procent og sagde: 'Bare rolig, vi skal nok klare den'. Det er hans sjette barn, så han ved, hvad han går ind til!«, siger hun til politiken.dk.

Hvem er ikke feminist?
»Ligestilling gælder for begge køn, og han skal også have ret til at blive hjemme og bakke op om sin kone, hvis han vil, selv om han er veluddannet og har et godt job. Det er også hans ret at træffe dette valg«.

LÆS OGSÅ I Island tager far tre måneders barsel

Er du feminist?

»Ja, hvem er ikke det?! Haha, nej, det er bare for sjov. Men selvfølgelig er jeg feminist. Hvis man går ind for ligestilling, kan jeg ikke forstå, hvis man ikke også kalder sig feminist«.

Selv om Thora Arnórdsdóttir har arbejdet hele sit voksenliv som journalist og stort set ikke har politisk erfaring, har omstillingen været nem, siger hun.

»Det har kun været sjovt, det har ikke været stressende. Jeg tager det hele meget afslappet, og selv min jordemoder er overrasket, når hun måler mit blodtryk«, lyder det.

Mulighed for historisk parlamentsåbning
Hvis Thora Arnórsdóttir vinder valget 30. juni, vil de tre embeder i front ved åbningen af parlamentet til efteråret for første gang være et rent kvindehold. Udover præsidenten tæller det biskoppen i Reykjavik samt Islands statsminister Jóhanna Sigurdadóttir.

Præsidenten på Island er ikke en politisk stilling. Thora Arnórsdóttir erklærer, at hun, hvis hun vinder, primært vil arbejde for at se mere fremad og komme videre efter den finanskrise, der ramte Island hårdt i 2008, og som stadig præger landet.

FACEBOOKBliv ven med Politiken

PolitikenPlus
 • Fingerring Fingerring i forgyldt sølv med ferskvandsperle. Ringen er enkelt i sit udtryk med perler som giver den et eksklusivt præg. Ringen er justérbar og passer derfor de fleste, på den ene eller anden finger

  Pluspris 359 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Champagnekassen 6 fl. Oplev hvor godt den ægte Champagne kan smage, og hvor mange smagsnuancer den kan byde på.

  Pluspris 1.550 kr. Alm. pris 1.824 kr. Køb
 • Coco de mer Coco de mer er en nød. Verdens største. Op til en halv meter lang kan den blive ? og når den er tungest, vejer den 30 kg.

  Pluspris 1.300 kr. Alm. pris 1.500 kr. Køb
 • Bamser Alle Én Gry & Sif produkter er håndlavet i Nepal af meget dygtige medarbejdere som hovedsagligt er kvinder. Ulden kommer fra New Zealandske får. Alt forarbejdningen af den rå uld bliver udført i Nepal

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • Bezzerwizzer Mini - Året der gik 2014 Årets mandelgavehit med 600 spørgsmål om store og små begivenheder fra året der gik - fra kultur til politik og fra sport til sladder.

  Pluspris 99 kr. Alm. pris 130 kr. Køb