Annonce
Annonce
Annonce
Internationalt

Fogh: Nato har plan for Tyrkiet

Nato’s generalsekretær bekræfter, at der ligger planer klar for at beskytte Tyrkiet.

Gem til liste

Borgerkrig i Syrien

Nato har militære planer klar, der hurtigt kan aktiveres for at imødegå en yderligere eskalering af konflikten ved den tyrkisk-syriske grænse.

Det bekræfter Nato's generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, der erklærer sig »dybt bekymret« over udviklingen i såvel denne grænseregion som ved grænsen mellem Syrien og andre lande.

LÆS OGSÅ 18 syriske soldater dræbt nær Tyrkiet

»Der er set eksempler på, at der bliver skudt ind over grænsen fra syrisk område ind i Tyrkiet, og det har også kostet menneskeliv. Derfor har Tyrkiet ved et par lejligheder rejst sagen i Nato. Vi har udtrykt vores solidaritet, og vi har alle planer på plads for at kunne forsvare og beskytte Tyrkiet. Det er selvfølgelig noget, vi hele tiden følger«, siger Fogh Rasmussen.

Tyrkiet skal forsvares
Forventningen i Nato er, at Tyrkiet allerede på mandag vil fremsætte en anmodning om assistance fra Nato til at beskytte grænsen. Der gættes på, at Tyrkiet vil anmode om bl.a. Patriot-missiler.

»Vi har ikke modtaget en anmodning fra tyrkisk side om supplerende foranstaltninger. Men det er klart, at kommer der en sådan anmodning fra tyrkisk side, vil den blive overvejet nøje i Nato-rådet«, siger generalsekretæren.

LÆS OGSÅMindst 16 dræbt af kampfly ved den tyrkiske grænse

Og vil Nato se positivt på en anmodning fra Tyrkiet, hvis en sådan måtte komme?

»Vi skal jo se, hvad det går ud på. Men der er da ingen tvivl om, at alle øvrige allierede er parat til at gøre, hvad der skal til, for at forsvare og beskytte Tyrkiet effektivt«.

Men forventer du, at der vil være forståelse for det i Nato-kredsen?

»Jeg kan ikke sige noget om en anmodning, vi ikke har modtaget. Men alle allierede har ved gentagne lejligheder udtrykt stor solidaritet med Tyrkiet og erklæret, at selvfølgelig er vi klar til at iværksætte, hvad der skal iværksættes, for at sikre en effektiv beskyttelse af Tyrkiet«.

Soldater og raketter sendt til Tyrkiet
Den tidligere statsminister har tidligere kritiseret FN’s Sikkerhedsråd for ikke at gøre nok for at skabe grundlaget for en politisk løsning på Syrien-konflikten. Han har samtidig understreget, at der ikke findes en militær løsning på konflikten.

LÆS OGSÅFogh: Nato har flere planer klar til at forsvare Tyrkiet

Men er Nato ikke ved at indvikle sig ind i konflikten?

»Nej, for det, der er tale om, er jo defensivt. Der er jo tale om at forsvare Tyrkiet mod mulige angreb. Man kan også omvendt sige, at de foranstaltninger, vi har iværksat og eventuelt vil iværksætte, jo også kan have en afskrækkende virkning på de kræfter i Syrien, der ønsker at angribe ind over Tyrkiet«, siger Fogh.

Den tyske avis Süddeutsche Zeitung skrev i går, at op imod 170 tyske soldater og luftværnsraketter af typen Patriot skal sendes til den tyrkiske grænse, så snart Tyrkiet officielt har sendt anmodningen til Nato-hovedkvarteret i Bruxelles.

Handler også om Libanon og Israel
Anders Fogh Rasmussen, der i weekenden gæster Venstres landsmøde i Herning, udtrykker alvorlig bekymring over ikke blot urolighederne ved den tyrkisk-syriske grænse, men også andre steder.

LÆS OGSÅFN: Syrienkonflikten har sendt 400.000 på flugt

»Det er bekymrende, at der er stor risiko for, at Syrien-konflikten breder sig i regionen. Efter min mening er noget af det, vi ser i øjeblikket, at der er kræfter, der har interesse i, at konflikten breder sig, fordi det kan aflede opmærksomheden fra Assad-regimets problemer, og hvad der er den reelle konflikt. Ved at prøve at brede konflikten ud til at blive regional«, siger Fogh.

Han påpeger, at interessen også handler om Libanon og Israel.

LÆS OGSÅIsraelsk militær rammer syriske mål

»Vi har set væbnede handlinger i Libanon. Der har været skyderier langs den syrisk-israelske grænse, og det er alt sammen meget bekymrende. Det er selvfølgelig klart, at hvis det lykkes visse kræfter at få Israel draget ind i det her, så kan det mobilisere en ny front så at sige i Mellemøsten og aflede opmærksomheden fra Assad-regimets problemer«, siger Fogh, der mener, at Assad-regimets problemer er den reelle udfordring:

»Assad må gå, og der må indledes en proces, så befolkningen i Syrien får opfyldt sine ønsker om et skifte. Det er jo simpelthen det, det handler om«, siger Fogh.

PolitikenPlus
 • Skammel Étbenet skammel til opgaver i de lave højder. Den étbenede skammel følger kroppens bevægelser når du vipper og drejer på den unikke, buede fod. Sid godt og undgå belastninger på ryg og knæ.

  Pluspris 269 kr. Alm. pris 319 kr. Køb
 • Wild Card Køb dit Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 725 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2014 ? både sommer, i efterårsferien og til det hyggelige julemarked.

  Pluspris 725 kr. Alm. pris 850 kr. Køb
 • Sidetaske Funktionel sidetaske fra Eastpak i retro look, og med mange praktiske detaljer. Tasken er produceret i slidstærkt polyester og fås i to farvekombinationer.

  Pluspris 595 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
 • Skridttæller Smart skridttæller, Omron Walking style one 2.1, som skal klipses fast på bukselinningen.

  Pluspris 165 kr. Alm. pris 195 kr. Køb
 • Tekande Tekande med tekst på siden er en del Keith Brymer Jones´ "Word" serie, som har været en bestseller i både England og NYC i flere år. Form og funktion kombineres for at skabe moderne keramik.

  Pluspris 379 kr. Alm. pris 450 kr. Køb