Annonce
Annonce
Annonce
Internationalt

Ekspert: »Børnearbejde kan være bedre end skolegang«

Nultolerance og boykot af børnearbejde gør kun ondt værre, siger ekspert.

Gem til liste

Børnedagen 2012

215 millioner børn arbejder

FN markerer i dag Den Internationale Børnedag, der sætter fokus på børns rettigheder og truslen mod millioner af børn, der arbejder, prostitueres og handles verden over.

Politiken.dk har været i Ghana for at følge kampen mod børnearbejde, der på verdensplan koster 22.000 børn livet og medfører sygdomme, invaliditet og fratager endnu flere børn muligheden for uddannelse.

Politiken.dk er blevet inviteret til Ghana af IBIS.

På bliktaget trommer regnen med øredøvende mange decibel.

Under taget sidder 80 elever stuvet sammen i et lokale, der er beregnet til 30.

Ved tavlen står en lærer, der selv er analfabet og i bøgerne, doneret af venligtsindede europæiske lande, er der billeder af højhuse og supermarkeder, som et afrikansk barn aldrig har set i virkeligheden.

Sådan er virkeligheden i mange skoler i verdens udviklingslande.

»Vi kan ikke tillade os at kræve at afrikanske forældre sender deres børn i skole, der overhovedet ikke fungerer. Vil du måske selv gøre det, med dine børn?«, spørger Martina Odonkor.

LÆS OGSÅPolitiken.dk i Afrika: Dansk projekt kæmper for kakao uden børnearbejde

Hun har 20 års erfaring med forskning og konsulentarbejde med børnearbejde og uddannelse i landbrugsområder i afrikanske lande som Ghana og Mozambique og er bekymret over vestlige forbrugeres og organisationers nultolerance af børnearbejde.

Vi har en tendens til at opfatte forældrene i u-lande som uoplyste mennesker, der ikke kender til værdien af uddannelse. Men de skal i højere grad opfattes som utilfredse kunder af et mangelfuldt skolesystem

Martina Odonkor, ekspert i børnearbejde

»Børn skal ikke involveres i farligt arbejde, men vi er nødt til at give dem et ordentligt alternativ, hvis vi vil undgå det. Al erfaring peger på, at et velfungerende skolesystem og god uddannelse er den bedste løsning«, forklarer Martina Odonkor.

Langt til 2015
I 2000 fastsatte FN de såkaldte 2015-mål, der skal være med til at sikre en værdig og bæredygtig fremtid for hele verdens befolkning. Et af målene er, at alle børn i 2015 skal have adgang til en grundskoleuddannelse.

Alligevel vurderer den internationale arbejderorganisation, ILO, at 61 millioner børn stadig ikke er indskrevet i skole, og tallet kan være langt større, fordi mange er indskrevet i skoler uden at møde op, eksempelvis fordi der er for langt at gå til skolen, eller fordi kvaliteten af undervisningen er for dårlig. Andre begynder måske, men opgiver så

LÆS OGSÅFN på 'Børnedagen': Børnearbejde skal afskaffes inden 2020

I Ghana er hvert tredje barn ikke i skole, og der mangler 60.000 lærere. Samtidig er der mange børn, der selv efter ni års skolegang hverken kan læse eller skrive, forklarer ILO’s britiske udsending i Ghana, Steve McLellan.

SKOLEGANG.  Det nytter ikke at boykotte virksomheder, der bruger børnearbejde, forklarer Martina Odonkor. Men det nytter - som forbruger - at sørge for, at producenterne får en rimelig betaling for deres varer og støtte initativer, der kan sikre børn god undervisning. - Foto: Tereza Hronová »Det er godt, vi har 2015-målene, for det rejser opmærksomhed om uddannelse blandt såvel politikere såvel som befolkning. Men hvorvidt regeringen opnår det i et land som Ghana er tvivlsomt. Der er i hvert fald fortsat meget lang vej«, vurderer han.

Utilfredse – ikke uoplyste
En undersøgelse fra FDB har tidligere vist, at over halvdelen af danske forbrugere vil boykotte produkter, hvis der har været børnearbejde involveret i produktionen.

Men ifølge Martina Odonkor kan mange børn i dag få et bedre liv af at arbejde i ufarlige erhverv end at gå i en dårlig skole, fordi elendig skolegang ikke bare spilder børnenes tid, men også fratager dem muligheden for at lære et håndværk, som kan give dem en levevej – eksempelvis som at arbejde i ufarlige dele landbruget eller at væve og knytte.

Af den grund fastslår hun, at »børnearbejde i visse tilfælde kan være bedre end skolegang«.

LÆS OGSÅBørnearbejde: 12-årige Salamatu knokler for guldet i din elektronik

Martina Odonkor vurderer, at det vigtigste skridt i kampen mod børnearbejde er at sikre kvaliteten på uddannelse og nævner, at mængden af børnearbejde falder i de områder, hvor kvaliteten af undervisning stiger.

»Vi har en tendens til at opfatte forældrene i u-lande som uoplyste mennesker, der ikke kender til værdien af uddannelse. Men de skal i højere grad opfattes som utilfredse kunder af et mangelfuldt skolesystem«, forklarer Martina Odonkor.

PolitikenPlus
 • And Den lå i vejkanten og er fotograferet i lyset af Martin Lehmanns billygter. Smuk var den. Og helt stille.

  Pluspris 1.300 kr. Alm. pris 1.495 kr. Køb
 • Frilandsand til jul Ænderne går frit rundt på beplantede græsarealer og har adgang til frisk vand og kan søge skygge under træerne. De fodres med majs og korn og ellers spiser de, hvad de finder af vegetation udendørs.

  Pluspris 325 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Juletræstog til Rosendal Besøg den hyggelige gård Rosendal i Nordsjælland og vend hjem med højt julehumør og selvfældet træ.

  Pluspris fra 168 kr. Alm. pris fra 168 kr. Køb
 • Spil: Blitz Blitz er et lysende hurtigt bestsellerspil, der vindes af den, som hurtigst kan aflæse kortene og snuppe den rigtige genstand.

  Pluspris 160 kr. Alm. pris 200 kr. Køb
 • Chips Der sker altid noget, når man fokuserer på individet.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb