Annonce
Annonce
Annonce
Internationalt

Frankrig og Polen vandt første forhandlingsrunde

Det lykkedes ikke den britiske premierminister, David Cameron, at få sine krav igennem.

Gem til liste

Frankrig og Polen står tilbage som vinderne efter første dags forhandlinger om EU's rammebudget på 7,7 billioner kroner.

Det kompromisforslag, der nu er til forhandling, gavner ifølge nyhedssitet EUobserver de to lande mest.

Efter kritik af de første budgetforslag, som indebar en nedskæring af landbrugsstøtten og regional udviklingsstøtte, præsenterede præsident Herman von Rompuy en ny tekst, som grundlag for forhandlingerne.

I udkastet forsøger Rompuy at pacificere medlemsstaterne ved at redistribuere nedskæringerne på budgetposterne.

En af de store interesser for Frankrig, landbruget, som er EU's største støttemodtager, får i forslaget otte milliarder euro mere end i det første udspil, mens et intensivt lobbyarbejde fra en 15-nationers gruppe ført an af Polen, i den nye tekst kan se frem til 10,6 milliarder euro mere i støtte, hvis forslaget forhandles hjem.

Hollande ikke tilfreds
Den franske præsident Francois Hollande erklærer dog alligevel, at han endnu ikke er tilfreds, men glæder sig over, at Frankrig er blevet »delvist hørt« i det nye udspil, hvor der ikke bliver skåret så drastisk, som der tidligere var lagt op til.

OVERBLIKEU-landene slås om milliarder

Heller ikke den britiske premierminister, David Cameron, er tilfreds. Cameron havde fremlagt et ambitiøst forslag om nedskæringer, men EU-embedsmænd forventer, at premierministeren kommer til at acceptere et kompromis baseret på det seneste udspil.

Samtidig står EU's egne projekter, der skal fremme jobskabelse og vækst, ifølge EUobserver til at blive de store tabere. Blandt andet EU's flagskib Connecting Europe Facility, som fokuserer på infrastrukturprojekter, der skal udvikle Europas transport, energi og digitale netværk, bliver ståret med yderligere fem milliarder til 41 milliarder euro.

Frygter sammenbrud
Formanden for EU-parlamentet, Martin Schultz siger, at det ikke er sandsynligt, at der vil blive forhandlet en sammenhængende budgetaftale sammen på plads på dette topmøde.

»Det ser ud til, at der er et meget lille manøvre-rum«, siger han.

Også den tyske forbundskansler, Angela Merkel, tvivler på, at der kommer en aftale i denne omgang.

»Jeg synes, vi er kommet lidt videre, men jeg tvivler på, at vi vil opnå en aftale«, siger Merkel ifølge nyhedsbureauet AFP.

LÆS OGSÅMerkel frygter sammenbrud om EU-budgettet

Thorning: Ikke tilfredsstillende
Den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt, som er taget til Bruxelles med et krav om en dansk milliard-rabat, tvivler også på, at der kan nås en aftale, og hun har ikke meget til overs for det nye forslag.

»Det er ikke tilfredsstillende fra et dansk synspunkt«, siger Thorning.

LÆS OGSÅThorning afviser nyt udspil fra Rompuy

Meldingerne fra EU-lederne kolliderer med Rompuys optimisme ved indledningen på torsdagens møde.

»Det er nødvendigt at nå til enighed. Og jeg tror på, at det er inden for rækkevidde. Så kolleger, lad os komme i gang med arbejdet«, sagde Van Rompuy.

PolitikenPlus
 • Søren k påskebord Slip for at stå i køkkenet og få lækker mad, der er lige til at stille på påskebordet.

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 269 kr. Køb
 • Skammel Étbenet skammel til opgaver i de lave højder. Den étbenede skammel følger kroppens bevægelser når du vipper og drejer på den unikke, buede fod. Sid godt og undgå belastninger på ryg og knæ.

  Pluspris 269 kr. Alm. pris 319 kr. Køb
 • Wild Card Køb dit Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 725 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2014 ? både sommer, i efterårsferien og til det hyggelige julemarked.

  Pluspris 725 kr. Alm. pris 850 kr. Køb
 • Sidetaske Funktionel sidetaske fra Eastpak i retro look, og med mange praktiske detaljer. Tasken er produceret i slidstærkt polyester og fås i to farvekombinationer.

  Pluspris 595 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
 • Skridttæller Smart skridttæller, Omron Walking style one 2.1, som skal klipses fast på bukselinningen.

  Pluspris 165 kr. Alm. pris 195 kr. Køb