Annonce
Annonce
Annonce
Internationalt

Frankrig og Polen vandt første forhandlingsrunde

Det lykkedes ikke den britiske premierminister, David Cameron, at få sine krav igennem.

Gem til liste

Frankrig og Polen står tilbage som vinderne efter første dags forhandlinger om EU's rammebudget på 7,7 billioner kroner.

Det kompromisforslag, der nu er til forhandling, gavner ifølge nyhedssitet EUobserver de to lande mest.

Efter kritik af de første budgetforslag, som indebar en nedskæring af landbrugsstøtten og regional udviklingsstøtte, præsenterede præsident Herman von Rompuy en ny tekst, som grundlag for forhandlingerne.

I udkastet forsøger Rompuy at pacificere medlemsstaterne ved at redistribuere nedskæringerne på budgetposterne.

En af de store interesser for Frankrig, landbruget, som er EU's største støttemodtager, får i forslaget otte milliarder euro mere end i det første udspil, mens et intensivt lobbyarbejde fra en 15-nationers gruppe ført an af Polen, i den nye tekst kan se frem til 10,6 milliarder euro mere i støtte, hvis forslaget forhandles hjem.

Hollande ikke tilfreds
Den franske præsident Francois Hollande erklærer dog alligevel, at han endnu ikke er tilfreds, men glæder sig over, at Frankrig er blevet »delvist hørt« i det nye udspil, hvor der ikke bliver skåret så drastisk, som der tidligere var lagt op til.

OVERBLIKEU-landene slås om milliarder

Heller ikke den britiske premierminister, David Cameron, er tilfreds. Cameron havde fremlagt et ambitiøst forslag om nedskæringer, men EU-embedsmænd forventer, at premierministeren kommer til at acceptere et kompromis baseret på det seneste udspil.

Samtidig står EU's egne projekter, der skal fremme jobskabelse og vækst, ifølge EUobserver til at blive de store tabere. Blandt andet EU's flagskib Connecting Europe Facility, som fokuserer på infrastrukturprojekter, der skal udvikle Europas transport, energi og digitale netværk, bliver ståret med yderligere fem milliarder til 41 milliarder euro.

Frygter sammenbrud
Formanden for EU-parlamentet, Martin Schultz siger, at det ikke er sandsynligt, at der vil blive forhandlet en sammenhængende budgetaftale sammen på plads på dette topmøde.

»Det ser ud til, at der er et meget lille manøvre-rum«, siger han.

Også den tyske forbundskansler, Angela Merkel, tvivler på, at der kommer en aftale i denne omgang.

»Jeg synes, vi er kommet lidt videre, men jeg tvivler på, at vi vil opnå en aftale«, siger Merkel ifølge nyhedsbureauet AFP.

LÆS OGSÅMerkel frygter sammenbrud om EU-budgettet

Thorning: Ikke tilfredsstillende
Den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt, som er taget til Bruxelles med et krav om en dansk milliard-rabat, tvivler også på, at der kan nås en aftale, og hun har ikke meget til overs for det nye forslag.

»Det er ikke tilfredsstillende fra et dansk synspunkt«, siger Thorning.

LÆS OGSÅThorning afviser nyt udspil fra Rompuy

Meldingerne fra EU-lederne kolliderer med Rompuys optimisme ved indledningen på torsdagens møde.

»Det er nødvendigt at nå til enighed. Og jeg tror på, at det er inden for rækkevidde. Så kolleger, lad os komme i gang med arbejdet«, sagde Van Rompuy.

PolitikenPlus
 • Orange & Rosé vin, 12 flasker Oplev denne smagskasse med seks forskellige vine. 3 orange og 3 rosé. 12 flasker, så du kan opleve hvad orangevin er og nyde de skønneste rosévine.

  Pluspris 1.360 kr. Alm. pris 1.602 kr. Køb
 • LEGO filmen I den allerførste LEGO® biograffilm i fuld længde følger vi Emmet, en helt almindelig LEGO® minifigur, der fejlagtigt bliver opfattet som den mest ekstraordinære person i hele verden.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Cykelskygger 2 Det er et klassisk motiv ? et, som flere af Politikens fotografer har rettet deres kameraer mod og foreviget: Aftensolens leg med de travle trafikanter på Rådhuspladsen.

  Pluspris 1.500 kr. Alm. pris 1.725 kr. Køb
 • Skammel Grebet i midten af siddefladen på 'PICK ME'-skamlen, inviterer til at løfte den op og tage den med rundt i hjemmet. Brug den som ekstra siddeplads, sengebord, afsætningsplads m.m.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.299 kr. Køb
 • The Laughing Boy Skulpturen 'Laughing Boy' kan ikke hedde meget andet, end den gør. For ikke bare storgriner den nye figur i stentøj, som kunstneren Leif Sylvester har lavet.

  Pluspris 999 kr. Alm. pris 1.249 kr. Køb