Annonce
Annonce
Annonce
Internationalt

»Giv nu Morsi en chance - vi har selv valgt ham«

Egyptisk studerende mener, at den nye præsident er nødt til at sætte sig selv over domstolene.

Gem til liste

Ahmed Balveldin ligner demonstranterne på den berømt Tahrir-plads. Han er ung. Han er studerende.

Han er optaget af politisk frihed. Han er dødhamrende træt af det gamle diktatur under Mubarak. Og han var selv på pladsen, da egypterne væltede diktatoren.

Men han er ikke på Tahrir i dag, hvor der demonstreres imod den nye præsident, Mohamed Morsi.

LÆS ARTIKELEgyptisk højesteret sender svada mod ny præsident

»Giv nu Morsi en chance«, siger Ahmed Badveldin.

Han synes, at de unge på Tahrir - og de liberale kritikere af Mursi og Det Muslimske Broderskab - er alt for utålmodige, når de hidser sig op over, at Mursi har sat sig selv over domstolene.

LÆS ARTIKEL100 sårede under protester mod Egyptens præsident

»Vi har selv valgt ham - ja, jeg har ganske vist ikke selv stemt på ham. Men Egypten har valgt ham som den første frit- og folkevalgte præsident i Egypten efter 30 års korruption. I må være klar over, at korruptionen gennemsyrer Egypten. Det kan ingen fixe på en dag eller blot på et år«.

Derfor behøvede han vel ikke skaffe sig selv absolut magt over domstolene?

»Jo, det tror jeg faktisk. Jeg forstår godt, at det ser grimt ud, også udefra. Men I må være klar over, at forfatningsdomstolen ikke er neutral. Dens flertal er nøje udpeget af diktatoren Mubarak, dels for at sikre hans eget greb om magten, dels for at sikre, at hans søn en dag kunne overtage. Disse dommere har været loyale over for det diktatur, vi har væltet. De har konsekvent forsøgt at forpurre overgangen til demokrati og endda forsøgt at gøre parlamentsvalget ugyldigt. Det, Morsi nu har gjort, er at hindre de gamle dommere i at stoppe eller forhale hans beslutninger og overgangen til demokrati, indtil vi har valgt et nyt parlament…«, siger Ahmed Badveldin.

Kun indtil det ny parlament er valgt?

»Det lover han…«.

Og det mener du, man skal stole på?

»Jeg kan selvfølgelig ikke være sikker. Men det er min bedste chance. Jeg har ingen grund til ikke at stole på Morsi, for det eneste alternativ til ham lige nu er at støde Egypten ud i endnu mere mørke«.

Valgt på et opgør med magtmisbrug og korruption
Ahmed Badveldin går på et fakultet for journalistik på det religiøse universitet, Al-Azhar, og arbejder selv med afdækning af politibrutalitet under det gamle diktatur. Tror han, at det har Morsi’s opbakning?

»Sikker kan man ikke være. Men han er blevet valgt på et opgør med magtmisbrug og korruption. Og tro mig, politiets brutalitet er ikke overstået i Egypten. Folk bliver stadig torteret - overalt. Og I drømmer ikke over, hvordan det er, når hvert eneste offentlige kontor og embedsmænd overalt er korrupte helt ud til fingerspidserne. Det er Morsi’s løfte, at han vil gøre op med dette magtmisbrug. Jeg kan godt forstå, hvis det kræver, at de gamle dommere sættes ud af spillet«.

Liberale medlemmer af den grundlovgivende forsamling har trukket sig, fordi de mener, at de marginaliseres og ignoreres af Morsi’s religiøse tilhængere?

»Skulle demokratiet nu ikke lige have en chance? Den grundlovgivende forsamling er udpeget af det nye folkevalgte parlament. Var det ikke det, vi bad om? Og forsamlingen kan jo ikke vedtage sit forslag til grundlov – den skal også accepteres ved en folkeafstemning. Hvis folk stemmer nej, kan den ikke trækkes ned over hovedet på dem. Så får vi et nyt forslag til grundlov, som vi så kan stemme om. Er det ikke demokrati? Man kan vel afvise det, bare fordi man ikke kan lide flertallets forslag?«, siger Badveldin.

Hvad ser du som Morsi’s projekt -hvad mener du han er i færd med?

»Det har han sagt ret klart. Han vil primært rydde op i korruptionen i løbet af sin periode, og må præsidenten efter næste valg begynde genopbygningen af et rent Egypten. Det er en kæmpe opgave, hvis han skal gøre op med magtmisbrug både i politiet og i hele den offentlige administration«.

Lige nu har demonstranter sat ild i Det Muslimske Broderskabs kontorer, ligesom man satte ild i Mubaraks parti-kontorer under revolutionen. Risikerer Morsi en konfrontation med sine egne?

»Umuligt at sige. Morsi står i meget svær situation. Det gør Egypten også. Han er nødt til at forklare sig overfor den egyptiske befolkning. Præsidenten og den liberale opposition konkurrerer simpelt hen om folkets tillid. Men det er min vurdering, at han har bedre fornemmelse for, hvad der rør sig i den egyptiske befolkning, end sine kritikere. De fleste egyptere er ikke optaget af juridiske spidsfindigheder. De har rigeligt af problemer med at sørge for mad til familien. Det afgørende for dem er, om Egypten bevæger sig i den rigtige retning. Og i den konkurrence tror jeg, at Morsi nyder størst tillid« siger Ahmed Badveldin.

PolitikenPlus
 • Aftensol over Grønland De havde været dybt inde i en fjord på den grønlandske sydvestkyst. Og besøgt en sælfangerfamilie.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Merry Christmas, Baby DR Big Bandet afslutter 2014 for fuld julemusik. Solisterne Sinne Eeg og Mads Mathias, som efter hånden er blevet kære gengangere med bandet, vil føre os til tops på julehumørbarometret?

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 295 kr. Køb
 • Skænkeprop til vin Elegant dekanteringsprop lavet i glas, der passer til alle vinflasker. Proppen ilter automatisk vinen, når den serveres. Og så klæder den flasken!

  Pluspris 125 kr. Alm. pris 149 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • DAX hvalp DAX er historien om en lille hund som ikke blot er 'Danish design' af navn. Den er rent faktisk fremstillet her i Danmark ? af træ fra bæredygtig skovdrift.

  Pluspris 545 kr. Alm. pris 645 kr. Køb