Annonce
Annonce
Internationalt

Rejsehold i Nato sættes ind mod cyberangreb

Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen vil oprette en særlig udrykningsstyrke af computerspecialister.

Gem til liste

Nato skal gøre mere for at kunne hjælpe medlemslande, der kommer under angreb i cyberspace. Det siger generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Han mener, at alliancen skal gøre mere for især de lande, der ikke har kapacitet til at forsvare egne følsomme nationale netværk inden for f.eks. vandforsyning, banker og elværker.

’Cyber-rejsehold’
»Det er min ambition, at vi en dag har opbygget en slags ’cyber-rejsehold’ eller en udrykningsstyrke, ligesom vi i dag har Nato Response Force, der er en traditionel militær styrke, der hurtigt kan rykke ud. På cyberfronten skal vi have noget tilsvarende, hvis et medlemsland bliver angrebet. Der er nok nogle af de store lande, der selv har denne kapacitet, men der kan være andre allierede, som ikke har den samme avancerede kapacitet«, siger Anders Fogh Rasmussen.

Mens især USA, men også Storbritannien og andre lande, i stigende grad har været bekymrede for cyberangreb mod vitale dele af den civile infrastruktur og øget industrispionage, har Nato hidtil primært koncentreret sig om at beskytte sine egne militære netværk.

LÆS OGSÅStorstilet cyber-angreb har sat verdens internet skakmat

I det seneste forsvarsforlig besluttede regeringen sammen med Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, at budgetterne netop på cyberområdet ikke skæres ned, men derimod opgraderes.

Nato er hyppigt udsat for angreb, men vi har også et ret effektivt forsvar. Men det skal hele tiden udvikles. Det er et teknologisk kapløb

Anders Fogh Rasmussen, general- sekretær, Nato

Det betød godt en halv milliard kroner mere til både forsvar og opbygning af en kapacitet, der også kan gennemføre cyberangreb.

Spionage mod vitale netværk
På få år har truslen for cyberspace fået en fremtrædende rolle i de vestlige lande.

I flere omgange har strategiske virksomheder i USA, men formentlig også i en række andre vestlige lande, oplevet angreb, hvor man forsøgte at trænge igennem de forskellige forsvarssystemer for som minimum at udspionere de vitale netværk.

Det har fået amerikanerne til at sidestille truslen fra cyberspace med truslen om international terror og missilangreb fra ’banditlande’.

Kinesiske hackere
Især kinesiske hackere er mistænkt for at arbejde tæt sammen med kinesiske statsinteresser.

Men også internationale hackergrupper og russiske dataspecialister er under mistanke.

LÆS OGSÅNy rapport: Kinesiske regeringshackere angriber USA fra 12-etagers hus.

Ifølge Anders Fogh Rasmussen går Nato’s egne systemer ikke ram forbi.

»Jeg kan godt forsikre dig om, at der er stor interesse derude i cyberspace for, hvad vi går og laver. Nato er hyppigt udsat for angreb, men vi har også et ret effektivt forsvar. Men det skal hele tiden udvikles. Det er et teknologisk kapløb. Det er første prioritet at beskytte Nato’s sikre systemer effektivt; kan vi ikke det, vil det have en ret omfattende skadevirkning«, siger Anders Fogh Rasmussen.

»Den anden opgave – og det er den, vi gerne skulle løse i løbet af de kommende år – det er efter min opfattelse at opbygge en kapacitet, som kan gå ud og hjælpe, hvis et medlemsland bliver angrebet«.

Er der sat penge af til det – eller er det bare dit håb?
»Jamen det er noget, der arbejdes med, men det ender også med at blive et pengespørgsmål. Det er helt tydeligt, at medlemslandene er klar over, at vi er nødt til at fokusere mere på cyber. Kræver støtte til et medlemsland under cyberangreb en ændring af Atlantpagtens artikel 5, der jo handler om et væbnet angreb?

»Det er jo en interessant diskussion, men nej, der er ikke behov for en ændring af traktaten. Hvis man laver sådan en udrykningsstyrke, så er det jo et normalt led i det kollektive forsvar videreudviklet til at tage højde for den nye tids trusler, som jo ikke er, at kampvogne ruller ind over grænserne«.

»Om et cyberangreb så skal udløse Nato’s såkaldte musketered eller ej, det er ikke noget, vi udtaler os om på forhånd. Det tager vi stilling til på stedet.

LÆS OGSÅPET opruster kampen mod cyberjihad

Nyt og meget svært
Ingen internationale traktater definerer, hvad et cyberangreb er, eller hvornår en nation må besvare et cyberangreb med et væbnet svar? Er Nato langt nok fremme i definitionerne på cyberområdet?

»Det korte svar er nej, vi er ikke langt nok. Det er nyt, og det er svært. Min personlige holdning er, at der er behov for en eller anden form for international regulering af det her i en konventionsform. Men det er ikke noget, Nato beskæftiger sig med«.

»Hvad Nato selv angår, så har vi det regelgrundlag, der er nødvendigt for, at vi hele tiden kan tilpasse det kollektive forsvar til det, der er den nye tids trusler«, siger generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

PolitikenPlus
 • Vinder af Guldbrikken 2014 Årets selskabsspil 2014 er et stærkt inkluderende, morsomt og kaotisk quizspil, der udforsker andre dele af vores paratviden, hvor selv de mest oplagte lette spørgsmål bliver store udfordringer.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Hovedtelefon Plattan Plattan er designet til at være den perfekte klassiske hovedtelefon med alle de ekstra funktioner, der gør det ud over hvad en statisk hovedtelefon ville tilbyde - en fuld størrelse on-ear-model.

  Pluspris 410 kr. Alm. pris 500 kr. Køb
 • Wild Card Køb Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 755 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2015 ? både sommer, i efteråret og til det hyggelige julemarked. Og du får turpas på, hvergang du besøger haven.

  Pluspris 755 kr. Alm. pris 890 kr. Køb
 • Slimline quick fix Figuren er typisk for det, som Louise Hindsgavl står for. For hun er ikke til porcelænets traditionelle repertoire af glaserede yndigheder: hyrdedrenge, frøkner, muslingeskaller, konkylier etc.

  Pluspris 1.800 kr. Alm. pris 2.250 kr. Køb
 • Børnevippe Denne vippe giver børnene en bedre koordination og balanceevne. Derudover giver den også en social læring, da vippen kun kan benyttes via teamwork af to børn. Kan bruges både uden- og indendørs.

  Pluspris 2.649 kr. Alm. pris 3.119 kr. Køb