Fremskrittspartiet
Foto: Poppe Cornelius/AP

Fremskrittspartiet

Nyhedsanalyse: Fremskrittspartiets valgresultat må sætte tanker i gang hos Dansk Folkeparti

Erna Solbergs juniorpartner i Fremskrittspartiet har vist, at man kan gå i regering som debutant uden at blive udraderet.

Internationalt
FOR ABONNENTER

Der er ingen tvivl om, at Høyres leder, Erna Solberg, har begået en politisk bedrift af de helt store ved at beholde magten på borgerlige hænder i regeringstandem med Fremskrittspartiet.

Men hun kan så sandelig også sende en varm tak til juniorpartneren, som har bevist, at det faktisk godt kan lade sig gøre for et parti med rødder i protestbevægelsen at tage skridtet over i regeringsposition.

Da Fremskrittspartiets leder, finansminister Siv Jensen, med tårer i øjnene gik på talerstolen i aftes i Oslo hæftede hun sig ved alle de stemmer i og uden for Norge, som for fire år siden spåede Fremskrittspartiet et kort liv i regering, hvor ansvarets åg af at skulle tage ansvar for helheden ville sende partiet ud i intetheden.

Det var der noget, der tydede på, da Fremskrittspartiet for to år siden mødte vælgerne ved det norske kommunalvalg - og hentede 8,9 pct. af stemmerne. Langt fra de 16,4 pct. af stemmerne ved stortingsvalget for fire år siden.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce