Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Hartmann Schmidt
Foto: Jens Hartmann Schmidt
Årets fund
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kulturminister Rasmus Prehn: »Jeg er kisteglad for at nå at få denne begivenhed med«

Årets Fund 2019 blev uddelt søndag aften. Holger Vitus Nødskov Rune vandt prisen.

Årets fund
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Til Årets Fund 2019 var flere prominente navne i dansk idræt til stede.

Rasmus Prehn talte til de 10 nominerede til Årets Fund som fungerende sports- og kulturminister et par dage endnu. Han var »kisteglad for at nå at få denne begivenhed med«, fordi de nominerede fremover vil være med til at opretholde den nationalfølelse, der opstår, når Danmark vinder en medalje ved et mesterskab. Han sendte stor ros til de nominerede, som skal være med til at øge antallet af personer, der dyrker idræt. 6 ud af 10 dyrker idræt, men efter kulturministerens mening skal flere dyrke idræt. Det kan de nominerede inspirere andre til, mener han.

Samtidig roste han de nominerede for at være i stand til at kunne tage en uddannelse ved siden af. »Den dedikation vil få dem langt«, sagde han i sin tale.

Alexander Aslak Nørgaard, der blev nummer tre i afstemningen om Årets Fund, skal som mange af de andre talenter snart på langfart. Sammen med resten af landsholdet i svømning venter fra 7. januar to ugers træningslejr i Miami.

For sejleren Natacha Saouma-Pedersen venter et af 2020’s højdepunkter allerede i februar, når der er VM i Nacra 17 i Australien. »Jeg har lige et par eksamener i januar, så jeg kan først tage af sted midt i januar«, siger sejleren, der sammen med Mathias Bruun Borreskov blev nummer 8 i afstemningen om Årets Fund.

Lone Hansen, der er direktør i Team Danmark, hoppede op på talerstolen umiddelbart efter Rasmus Prehn. Her fortalte hun, at Danmarks ældste idrætspris er »noget særligt«. Til de nominerede sagde hun, at hver især er et billede på, at det er muligt at blive verdens bedste, selv om man kommer fra et af verdens mindste lande.

Niels Nygaard, der er formand i Danmarks Idrætsforbund, takkede de nominerede for den indsats, de gør sig. Han fortalt de unge nominerede, at han var helt sikker på at se et par stykker af dem til OL i Paris i 2024.

»Min kone sagde til mig: »Du plejer at sige det samme hvert år, så du behøver ikke noter«. Jeg har valgt i år at komme med et lille tvist. Vi deler mange holdninger med Politiken. Vi gør meget for, at vi skal komme om bagved det, der sker i sportsverdenen. Vi arbejder ihærdigt for at sikre bekæmpelsen af doping. Vi gik foran i 2016, hvor vi ville udelukke Rusland fra De Olympiske Lege i Rio. Det viste sig at være rigtigt. Bæredygtighed deler vi også med Politiken, og vi arbejder også for diversitet«.

»Vi arbejder også i DIF for at få store internationale begivenheder til Danmark. Det er til stor glæde for dansk idræt for Danmark, kendskab og turister. Der har vi de sidste år haft store begivenhed - Tour de France, EM. Der kører Politiken meget på, at der ikke skal bruges alt for mange penge. Vi er tæt enige, i at der skal være gennemsigtigt, men det er enormt vigtig for jeres fremtid (til nominerede) og for Danmark at investere i de store begivenheder«.

Frederik Vesti. Med sin sejr i det regionale formel 3-mesterskab var der ikke alene en pokal til Frederik Vesti. Førstepladsen gav også 25 point til hans superlicens, så han nu har i alt 32. Dermed må den 17-årlige Vesti teste en formel 1-racer, men skal han køre et grandprix, kræver det yderligere 8 point på kontoen.

Annonce

Sofia Nørager Bisgaard fik 10. pladsen ved Årets Fund. Hun står snart overfor valget mellem at skulle fokusere på enten beachvolley eller indendørsvolleyball. Sådan lyder det fra trænerne til den ambitiøse 17-årige diagonalspiller, der lige nu spiller indenfor begge discipliner. »Det er et virkelig svært valg, for jeg elsker begge dele. Jeg tror, at jeg har bedre muligheder med beachvolleyen i forhold til, at man kun er to på et hold, og jeg har en rigtig god makker nu, som jeg kan komme langt med, og at mulighederne er bedre internationalt«.

Rasmus Lund Pedersen blev nummer to ved Årets Fund og er sammen med banelandsholdet på Mallorca. Derfor kunne han ikke være med til Årets Fund. Til gengæld var hans far Frank Pedersen til stede. Han fortæller, hvordan Rasmus Lund Pedersen i en kort periode havde en idé om, at han skulle spille amerikansk fodbold. Derfor tog han 10 kilo på og blev større og større. Det hjalp selvfølgelig på cykelbanen. Men ikke for mulighederne på landevejen. Og det er mulighederne på landevejen, som den unge cykelrytter også tørster efter. Efter de olympiske lege i Tokyo næste år har Rasmus Lund Pedersen et ønske og et håb om, at der er et world tour-hold, der opsnapper ham.

Erika Batakujevic fortæller, at hun »elsker simpelthen at slås«. Lige nu kæmper hun mod jævnaldrende på 16-17 år, men hun glæder sig især til at kunne kæmpe som senior, hvor man må føre sine slag igennem og ikke kun ’touche’, som det hedder. Det betyder, at man kun lige markerer på det sted, hvor man havde tænkt sig at slå eller sparke.

Opdateres

Samarbejdspartnere

  • Det er altid et særligt privilegium at gennemgå årets store gennembrud af danske talenter, når vi vurderer kandidaterne til kåringen af Årets Fund. Endnu en gang efterlader de ti nominerede et samlet løfte om, at vi også i de kommende år kan se frem til danske toppræstationer på allerhøjeste internationale niveau.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Jens Hjalte Løgstrup

Hvad er det, der er rød som en Ferrari og kører på skinner?  En skinnecykel mellem Allingåbro og Randers

Nye grønne vaner eller grøn likør?  Læserne kommer med deres bedste tip til Midt- og Østjylland

Siden nonnerne forlod slottet i kølvandet på et mystisk dødsfald, er det blevet omdannet til pensionat og hotel

Morten Langkilde

Tag på underjordisk safari i Jylland

Eva Holtegaard-Kasler

Smagsoplevelser i Djursland:  Spis tang, vegetarisk eller traditionel dansk mad

Jens Hjalte Løgstrup

Sæt smartphonen på lydløs, og snup en dag 'alene' i den midtjyske vildmark

Roald Als/POLITIKEN

Dannelsesrejsen:  Kan et roadtrip til Jylland afhjælpe Roald Als' kolossale uvidenhed om hovedlandet?

Anne Louise Leth

En dag ved Randers Fjord:   Du kan komme til at følges med en sæl eller en havørn

Stine Daugaard

Få Danmarks glemte perle for dig selv

Roald Als/POLITIKEN

Roald Als på dannelses­rejse i Jylland:  »Hold nu kæft, Gorm. Det er Jylland. Det er nok til at overse«

Jørgen Schytte/Foto: Visit Denmark

Byerne syd for Aalborg er et besøg værd

Morten Langkilde

Gå på opdagelse i Mols Bjerge

Morten Langkilde

Her finder du Danmarks svar på Indiana Jones

Anne Bech

12 oplevelser i Aarhus:  Hvasådær? Er der noget at vente på?

Anne Louise Leth

1. december:   Sådan skal du opleve julen i Aarhus

Jørgen Schytte/Visit Denmark

Trav på Jyllands tud

Per Folkver

Ørkenen på Danmarks mest isolerede ø gemmer på overraskelser

Aarhus Street Food

New York Times i Aarhus:  Endelig får man ordentlig mexicansk mad i Europa

Per Folkver

Hoteltjek:  Svineavler blev krofatter på Anholt