0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hornbechs angreb på lægers ytringsfrihed

Rune Engelbreth Larsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Jeg må tilstå, at jeg indtil for ganske nylig ikke kendte til eksistensen af Dansk Selskab til sikring af Lægers Ytringsfrihed.

Selskabet henviser i sin formålsparagraffer bl.a. til:Man kan vel aldrig anspore nok til sikringen af en magtkritisk ytringsfrihed, men hidtil ville det nok have foresvævet mig, at det måske var en kende overdrevet med et helt selskab, der er dedikeret til lægers ytringsfrihed i Danmark - magthaverne i Danmark kunne vel ikke finde på at true lægernes ret til at sige, hvad de har på hjerte?

Svaret er imidlertid, at det både kan og vil magten gerne - i hvert fald hvis det står til integrationsminister Birthe Rønn Hornbech.

Hornbech truer således med at kassere lægeerklæringer fra læger eller psykiatere, der ytrer kritik af hendes ærværdige ministerium i sager, hvor asylansøgere har søgt om humanitær opholdstilladelse (jf. Politiken.dk, 9.4.2010).

Lægen vil med andre ord blive betraget som inhabil, hvis vedkommende »efter afgivelse af erklæringen eller udtalelsen henvender sig til pressen og kritiserer ministeriets sagsbehandling, samtidig med at lægen udtaler, at hans eller hendes patient bør meddeles opholdstilladelse« (jf. bemærkningerne til ny udlændingelov).

Om dette indgreb udtaler Torben Ishøy fra Dansk Selskab til sikring af Lægers Ytringsfrihed: »Det her er en begrænsning af vores ytringsfrihed, der kan give minder om politistatsmetoder. Lægen har pligt til at korrekse myndighederne, hvis de opdager, at noget er sundhedsfagligt uforsvarligt. Det er vagthunden i vores system.«

Ingen aprilsnar her, ingen venstresnoet forfatters skrækscenario for en fremtidig magtfuldkommen minister, nej Hornbechs trusler er hverken henlagt til Absurdistan eller Totalitæristan, men til det danske retssamfund. I dag.

Lægeforeningens konstituerede formand, Yves Sales, frygter konsekvenserne: »Jeg forudser, at nogle læger vil undlade at gøre opmærksom på et problem med en asylansøgers sag, fordi de ikke vil ende på ministeriets sorte liste. Derudover vil det ramme asylansøgerne, fordi en ny læge uden kendskab til forhistorien ikke vil kunne skrive en lige så god lægeerklæring.«

Endnu et grotesk aspekt vil således blive tilføjet dansk asylpolitik: Spær dem inde i uvished i årevis, traumatisér dem og deres børn og dump dem så vidt muligt igen dér, hvor de flygtede fra - og vé den læge, der har samvittighed nok til at kræve humanitær opholdstilladelse og gå til pressen - fy fy skamme, slut forbudt ...

Jo, der er desværre brug for Dansk Selskab til sikring af Lægers Ytringsfrihed i Hornbechs Danmark. Der er i den grad brug for læger, der tør og vil gøre sig gældende i den offentlige debat, når magthaveres magtfuldkomne dispositioner sygeliggøre mennesker i lukkede lejre - og søger at lukke munden på dem, der ved besked om konsekvenserne.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere