Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SF's totalstat vil diktere børneopdragelse

Søvndals kovending på tortur-området er symptomatisk for et parti, der er ved at blive så opslugt af tidsånden og magten, at det risikerer at blive helt profilløst og overflødigt. Bedre bliver det ikke af det seneste udkast fra statsformynderiets overdrev, der vil diktere børneopdragelsen, så vore børn ikke bliver ulydige, dovne og respektløse ...

Rune Engelbreth Larsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er Big Brothers formynderiske omklamring, der går igen i den politik, hvor Staten altid ved bedst og ikke bare skal sikre fælles goder og fælles færdselsregler borgerne imellem, men også udøve sindelagskontrol og diktere den enkeltes moral.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen er således ikke de lediges minister, men derimod moralens og sindelagets minister, der føler sig hævet over (og kaldet til at korrekse) lediges moralske habitus, så de »møder kontanthjælpssystemet med den sunde indstilling, at det er er min sidste mulighed, og at jeg gør alt, hvad jeg kan for at forsørge mig selv igen« (Information, 2.12.2011).

Som om ledigheden er de lediges skyld pga. deres 'usunde' indstilling, og som om beskæftigelsen springer ud som forårsgrønne blade, når den ledige har fået læst og påskrevet af Big Mother Frederiksen?

SF går nu skridtet videre. Partiets landsledelse er således skredet endnu længere ud i statsformynderiet og vil også diktere forældre, at de skal opdrage deres børn efter statsbestemte værdier.

I landsledelsens udkast hedder det bl.a.: »Enhver myndig borger har pligt til så vidt muligt at forsørge sig selv, at overholde landets love, betale sin fastlagte skat, udvise respekt over for andre mennesker og for fællesskaberne samt opdrage sine børn til at opfylde disse pligter.« (Citeret efter Information, 11.3.2012).

Det ville næsten være komisk, hvis ikke det var så absurd. SF-staten skal hele vejen ind i hovederne og sindet, så vi ubehjælpsomme forældre lærer, hvordan vi skal opdrage vores børn til at blive pligtopfyldende, lydige og moralske borgere til gavne for den Store Stat.

For hvordan i alverden skulle vi ellers finde ud af, hvad vi stiller op med vore uregerlige børn, der uden SF's omklamrende bekymring bare vil blive opdraget til dovne, umoralske, skattesnydende og respektløse skarn, ikke sandt?

Eller venligere, men træffende udtrykt af SF's Trine Pertou Mach, der er blandt partiets interne kritikere af udkastet: »Jeg ville aldrig have skrevet den sætning ind. Ikke fordi jeg er uenig i, at man skal betale sin skat, men børneopdragelse hører ikke hjemme i et principprogram. Der er vi vist lige lovligt langt inde i spisestuen hos folk.«

Der er utvivlsomt behov for et opgør med en anakronistisk og ideologiseret program- og slagordstradition, som også i SF har været endnu mere støvet end Den Kolde Krig, men partiet synes så forhippet på at strømline stilen, at den magtkritiske og antiautoritære profil samtidig er ved at gå fløjten i processen. Lidt for mange i partiet har måske glemt, hvad det var for et statsformynderi, man vel også sagde farvel til, da man brød med kommunisterne for et halvt århundred siden?

Paradoksalt nok synes landsledelsen således i virkeligheden at genadoptere autoritære træk fra den socialistiske forhistories formynderiske overdrev, mens man til gengæld åenbart går meget stille med dørene, hvad angår sin egen historiske frihedstraditions magt- og kapitalismekritik.

»Den populistiske analyse er stærkere end den politiske analyse. Der er ingen analyse i udkastet. Det er Socialdemokratiet light,« siger Pernille Frahm til Information.

SF defilerer simpelthen ud i sandet og bliver ét med tapetet på Christiansborg. Det er således let nok at få øje på Enhedslisten og De Radikale både i kampene og i samarbejdet med Socialdemokraterne – men SF er blevet mere og mere usynlige.

Og når partiet endelig kommer på lystavlen, er det en synlighed, der ofte blot dementerer partiets selvstændige profil. Et symptomatisk eksempel har vi netop bevidnet, hvor Villy Søvndal for at tækkes Socialdemokraterne måtte tilbagekalde et af sine meget få perspektivrige tiltag om at afvise tortur-oplysninger.

SF er hastigt ved at overflødiggøre sig selv.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden