Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning: Roald Als

Rune Engelbreth Larsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mette Frederiksen fortrænger virkeligheden

Beskæftigelsespolitikkens indgreb er fortsat vildledende og praktisk virkningsløse.

Rune Engelbreth Larsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der blev jublet i regeringskontorerne over faldet i ledigheden i sidste måned, men man glemte at gøre opmærksom på, at langt hovedparten af 'faldet' skyldtes, at tusinder er faldet helt ud af offentlig forsørgelse. Selv om de selvfølgelig er akkurat lige så ledige af den grund, tæller de ikke længere med som ledige (Ugebrevet A4, 28.2.2014).

Læs eksternt link

Smart, ikke sandt? Hvis vi i morgen dumper 50.000 ud af kontanthjælpssystemet uden et job og uden en krone, falder ledigheden med 50.000. Halleluja eller hokus pokus?

Samtidig er beskæftigelsespolitikkens indgreb fortsat lige så politisk vildledende og praktisk virkningsløse, som de er stressende og stigmatiserende. Tag bare Carsten Koch-udvalget, der maler et par tremmer i friskere farver, men lader fængselsfundamentet bestå.

Det bliver f.eks. foreslået, at »samtaleindsatsen« intensiveres, så ledige får »en væsentlig og betydelig samtale hver måned«, mens den sædvanlige varmluftsballon af tvang og kontrol pakkes ind som en blanding af fleksibilitet, profilering, målretning og »krav om løbende dokumentation af intensiv, bred og realistisk søgning i joblog« (Politiken, 25.2.2014).

Hvad er signalet? At det er de ledige, der er noget galt med, eller at kontrol og tvang ikke har været udspekuleret nok til at få dem i job. At der ikke er arbejde nok, er til gengæld slet ikke en del af ligningen.

Målet med øvelsen afslører da også, hvilke hypotetiske (for ikke at sige profetiske) småtterier der er tale om: Koch-udvalget vurderer, at den strukturelle beskæftigelse øges med sølle 3.500 personer - om 25-30 år! Det er åbenbart krystalkuglen, der regerer.

Den uudtalte mekanisme, der bevares, er i realiteten en udløber af samme løntrykker-maksime, som forener arbejdsløshedspolitikken med den frembuldrende sociale dumping.

Jo flere byggefirmaer, der skævvrider den danske velfærdsmodel med underbetalt udenlandsk arbejdskraft, og jo flere ledige, der piskes rundt i manegen til ingen penge, desto mere vokser frygten hos lønmodtagerne for at ende blandt de stigmatiserede - og desto lettere bliver det at forringe løn- og arbejdsvilkår.

Det er dét fyrtårn, VK-regeringen rejste, og som EU's østudvidelse (også) banede vejen for, og det er dybest set samme blålys, der betinger den nuværende regerings beskæftigelsespolitiske kurs.

Derfor er det også korrekt, når professor Jørn Henrik Petersen i Politiken påpeger, at Socialdemokraterne har erstattet den socialdemokratiske arv med et »koldt og kynisk menneskesyn«, og derfor er det lige så forstemmende at opleve beskæftigelsesminister Mette Frederiksen i et efterfølgende debatindlæg undsige professoren med en vifte af spin og fiduser.

LÆS INTERWIEW

Frederiksen er f.eks. fortørnet over, at man kan betvivle hendes socialdemokratiske sindelag og tager med påtaget forbløffelse afstand fra »grove generaliseringer« mod ledige. Det er selvfølgelig hykleri, for umiddelbart efter regeringens tiltræden var beskæftigelsesministeren selv med til at åbne generaliserings-ballet med en bredside mod ledige, som hun og andre ministerkolleger beskyldte for et »normskred«, der truede velfærdssamfundet.

Maskeraden fortsætter, når hun skinhelligt bedyrer følgende: »Og lige så meget, jeg tror på, at økonomisk omfordeling er fundamentalt, og at social sikring er grundlaget for tryghed, lige så meget tror jeg, at alle har behov for en hverdag, hvor det ikke er ligegyldigt, om man kommer ud af sengen eller ej.«

Helt ærligt: Har du ingen skam i livet, fru Frederiksen? Det er jo for fanden da ikke økonomisk omfordeling og tryghedspolitik, du gennemfører!

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ja, undskyld mit sprog, men der må vel være en maksimumsgrænse for, hvor meget nonsens du bilder befolkningen ind?

Din økonomiske 'omfordeling' er den omvendte verden, hvor de fattige bliver fattigere og de rige rigere, altimens den sociale sikring undergraves, og utryghed bliver hverdag for titusinder uden for arbejdmarkedet. Dét er din socialdemokratisme i dag.

Og siden hvornår har det været statens opgave at få folk »ud af sengen«? Er det måske dét, der er formålet, når offentlige myndigheder i dag rask væk stikker deres klamme snuder helt ind i soveværelserne hos ledige for at kontrollere, hvem der går i seng med hvem? Eller presser folk til at flytte fra deres familie, hvis ikke de vil miste kontanthjælp? Eller tvinger dem til lorteopsamling og elektrochok?

Hvordan skulle dét øge trygheden og fremtrylle jobs?

Det var til at forstå, hvis du indrømmede, hvad du var i gang med: at kvæle velfærdssamfundet og drive klapjagt på arbejdsløse. Men at kvæle velfærdssamfundet og brutalisere tilværelsen for ledige, altimens du hævder, at det er til gavn for de ledige, er som den gamle autoritære faderskikkelse, der spanker sit barns baller til blods, mens han uskyldsrent forsikrer: »Det er for dit eget bedste, mit barn ...«

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden