Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning: Mette Dreyer

Rune Engelbreth Larsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det utåleliges politik har totalitære træk

Når Inger Støjberg, Mette Frederiksen & co. strammer skruen, svækkes retssamfundet.

Rune Engelbreth Larsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Inger Støjberg, Mette Frederiksen og striben af de øvrige blå partiers politikere har besluttet, at tålt ophold skal være mere utåleligt for landsforviste kriminelle, fordi de ikke kan udvises pga. fare for henrettelse og tortur.

De 69 personer på tålt ophold i Center Sandholm skal således flyttes til et utåleligt ophold i Kærshovedgård, som med vanlig sans for politisk makeup er døbt Udrejsecenter.

Det utålelige som selvstændigt politisk mål eller middel er og bliver udtryk for en kuldegysende totalitær tankegang

Uanset om de har udstået deres straf i Danmark, skal de fortsat kunne straffes med et permanent utåleligt ophold, hvor en del af ideen ligefrem er at »udforske og om nødvendigt udfordre spillerummet inden for de forskellige internationale konventioner« (Politiken.dk, 15.6.2016).

Danmark kan åbenbart presse den beskyttelse mod udvisning til tortur og henrettelse, som konventionerne forhindrer, ja, integrationsminister Inger Støjberg har sågar understreget, at »tålt ophold skal være så utåleligt som over hovedet muligt«.

Det er altså ikke nok at sigte efter et politisk mål, der skal minimere sandsynligheden for gentagen kriminalitet; det er derimod også blevet et politisk mål i sig selv at skabe en internering, der er maksimalt utålelig!

Detajleringsgraden af de strafforanstaltninger, man nu er blevet enige om, er endvidere så fintmasket, at de uafhængige domstole er en saga blot i sådanne sager ifølge Dommerforeningens formand, Mikael Sjöberg:

»Du går ind og fjerner de uafhængige domstole. (…) Når man lovgiver så minutiøst, så gør man populært sagt regering og Folketing til domstole« (Politiken, 7.6.2016).

Det er en alarmerende kritik, der vil noget, men hvor er de selvstændige principfaste MF'ere med politisk rygrad til at slå i bordet og sige fra i de pågældende partier? De er forsvundet ind i den grå masse af alle dem, der tænker på deres partipolitiske karriere, retter ind og holder kæft.

Med enigt marcherende partisoldater bag sig vælger Inger Støjberg, Mette Frederiksen & co. altså at gå hånd i hånd om at svække retssamfundet.

Kunne man på denne baggrund forestille sig, at der er almindelige kritiske borgere, som ligefrem er af den overbevisning, at de selv samme politikere bevæger sig i en totalitær retning? At sådanne borgere måske som spæd protest ville kunne finde på at råbe ’fascist’ efter de selvsamme politikere, hvis chancen bød sig i det offentlige rum?

Mon ikke. Og i et retssamfund, der vægter ytringsfriheden højt og skelner mellem den åbenlyse tilladelighed af skarpe holdningstilkendegivelser på den ene side og brutale trusler på den anden, ville dette selvfølgelig være helt i sin orden. Hvad man end måtte mene om validiteten af den og den holdning, kan holdninger ytres frit, så længe man ikke truer nogen – ikke sandt? Nå nej ... Den er også tvivlsom.

At råbe 'fascist' efter integrationsministeren er altså ifølge politiets fortolkning af paragraffen at »overfalde« hende

To kvinder er blevet sigtet, fordi de råbte ’fascist’ efter Inger Støjberg på Nørrebro. Ifølge straffelovens paragraf 121 risikerer man nemlig fængsel i op til seks måneder, hvis man med »hån, skældsord eller anden fornærmelig tiltale overfalder« personer, der handler »i medfør af offentlig tjeneste«.

At råbe ’fascist’ efter integrationsministeren er altså ifølge politiets fortolkning af paragraffen at »overfalde« hende.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Politikere, der f.eks. har praktiseret hån mod muslimer i årevis, er selv beskyttet mod hånlige tilråb, hvilket ikke blot må forekomme mange både ukønt og uldent, men også eroderer den traditionelle skelnen mellem holdningstilkendegivelser på den ene side og trusler på den anden.

Vi har altså på den ene side et politisk folketingsflertal, der strammer en del af lovgivningen med de specifikke formål 1) at presse konventionernes beskyttelse mod udvisning til tortur og henrettelse, 2) at sigte efter en permanent straf »så utålelig som overhovedet muligt« for landsforviste og 3) at suspendere domstolenes uafhængighed i sådanne sager.

Men de samme politikere, der altså ikke har skyggen af problemer med at gå på plukhugst i det åbne retssamfunds politiske grundprincipper, beskyttes på den anden side af en nidkær paragraffortolkning, der kan kriminalisere de frygteligt farlige borgere, som kunne finde på at råbe ’fascist’ efter dem på gaden. Smart, ik’?

Det utålelige som selvstændigt politisk mål eller middel er og bliver udtryk for en kuldegysende totalitær tankegang, og det er blot et af flere eksempler på, hvordan samfundet skrider i den forkerte retning. Gør det nu Danmark til en totalitær stat? Nej, selvfølgelig ikke. Gør det afstanden til totalitære stater lidt mindre? Selvfølgelig.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden