Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning: Jørn Villumsen

Johanne Schmidt-Nielsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et farvel til FN’s konvention om flygtninge er en elendig ide – også for Danmark

Er vi virkelig villige til at sende et menneske, der er livsfare, tilbage i armene på dets bødler.

Johanne Schmidt-Nielsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Næsten 1000 jødiske flygtninge krydsede i forsommeren 1939 Atlanterhavet om bord på det tyske passagerskib St. Louis. Efter en lang sørejse modtog de uden for havnen i Havanna en chokerende meddelelse: Få dage inden afsejlingen fra Hamborg havde Cuba fastlagt en ny, stram og konsekvent flygtningepolitik, som annullerede de cubanske visa, passagererne havde betalt for.

Skibet sejlede videre mod Florida. Men det store indvandringsland USA afviste de tyske jøder. Til sidst forsøgte kaptajnen at gå i havn i Halifax i Canada. Også her blev der sagt nej til de desperate passagerer.

St. Louis satte kursen østpå og anløb midt i juni Antwerpen i Belgien. Her lykkedes det – endelig – at få indrejsetilladelse i en række europæiske lande. Desværre var det kun en stakket frist for dem, der fik asyl i Frankrig, Holland og Belgien. Et år senere kontrollerede Nazityskland de tre lande, og mere end 200 af de jødiske passagerer på St. Louis blev dræbt af nazisterne.

At slække på flygtningekonventionen, der har fungeret i mere end 60 år, vil være det dårligst tænkelige svar på en global flygtningekrise

Med St. Louis’ fortvivlende rejse fra havn til havn i frisk erindring så FN’s grundlæggere efter Anden Verdenskrig hinanden i øjnene: Aldrig igen, sagde de og enedes om teksten til FN’s flygtningekonvention. Danmark underskrev som det første land i 1952 dette banebrydende dokument. Konventionen forpligter hvert enkelt land på at give beskyttelse til et menneske, der opholder sig på dets territorium, hvis vedkommende er forfulgt.

RUNE ENGELBRETH

Når man husker på Danmarks traditioner som humanitært foregangsland, er det ikke mærkeligt, at det vakte international opsigt, da statsminister Lars Løkke Rasmussen i et interview med TV 2 News 27. december 2015 åbnede diskussionen om at ’justere spillereglerne’. Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er gået markant længere og har simpelthen foreslået at droppe konventionen.

At slække på flygtningekonventionen, der har fungeret i mere end 60 år, vil være det dårligst tænkelige svar på en global flygtningekrise. Netop nu er omkring 60 millioner mennesker på flugt fra krig og undertrykkelse. Et farvel til konventionen vil ikke alene gøre livet sværere for flygtningene. Også de enkelte lande – herunder Danmark – risikerer at havne i en endnu vanskeligere situation end i dag.

Lad mig starte med det måske mest centrale spørgsmål: Hvis et menneske, som er i livsfare, står på dansk jord, er vi så som samfund villige til at sende vedkommende tilbage i armene på dets bødler? For det er jo lige præcis dét, konventionen forhindrer os i at gøre.

De spilleregler, verdenssamfundet stillede op kort efter Anden Verdenskrig, var kloge.

Hvis man kan svare ja til dét, vil jeg gerne stille et opfølgende spørgsmål af mere praktisk karakter: Hvordan forestiller højrefløjen sig, at vi skal skaffe os af med disse flygtninge? Mig bekendt er det ikke muligt at lande med et dansk fly i Syrien og sætte flygtninge af. Skal de interneres i danske lejre, indtil der er fred i deres hjemland, eller?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og ja ja, jeg har godt hørt Sass Larsens DF-inspirerede forslag om at oprette lejre i Libyen, hvor asylansøgere, som er kommet til Danmark, kan sendes til. Det vil vist ikke alene kræve, at Danmark opsiger flygtningekonventionen, men også at vi udtræder af stort set alle andre menneskeretlige forpligtelser. Libyen styres pt. af en række militser – herunder Islamisk Stat. Det vil i så fald være den slags grupperinger, de danske myndigheder skal indgå aftaler med om at overtage vores ansvar for de flygtninge, der har søgt beskyttelse hos os.

Hertil kommer det internationale aspekt. Tænk, hvis tanken om enten at slække på konventionens forpligtelser eller helt at udtræde breder sig. Altså at endnu flere lande end i dag nægter at tage ansvar for mennesker på flugt. Det er svært at forestille sig andet, end at mængden af flygtninge, der vandrer retningsløst rundt i verden, fordi de er fordrevet fra deres hjemland, vil vokse yderligere. Kaotiske tilstande vil være resultatet. Til skade for flygtningene og til skade for alle andre.

TRINE PERTOU MACH

Men er det ikke bedre, at de er i nærområderne? Jo. Og det er langt størstedelen af verdens flygtninge også. Mere end 90 procent lever enten som internt fordrevne i deres egne lande eller befinder sig i nabolandene. Og det er slet ikke en dårlig ting. FN’s højkommissariat for flygtninge, UNHCR, anbefaler hjælp i nærområderne. Det er simpelthen lettere, fordi flygtninge derved både kulturelt, sprogligt og geografisk er tættere på deres hjem.

Derudover er der absolut intet ideelt ved, at hundredtusinder af flygtninge betaler kriminelle menneskesmuglere for at komme ind i Europa. Flygtningene tvinges til at sælge alt, hvad de ejer og har, og de fattigste har ingen mulighed for at komme af sted. Hertil kommer, at børn og fysisk svækkede voksne har de ringeste overlevelseschancer på turen over Middelhavet.

Men nærområderne er ved at knække sammen under opgaven. Blandt andet fordi de ikke får den støtte fra det internationale samfund, som er nødvendig. At droppe flygtningekonventionen vil derfor ikke betyde, at flygtningene pænt bliver hjemme. De vil blot få sværere ved at finde et sted at få beskyttelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og som sagt: Hvad skal vi så stille op med dem, når først de står på dansk grund? Det spørgsmål mangler jeg svar på fra den danske højrefløj og alle andre modstandere af konventionen.

De spilleregler, verdenssamfundet stillede op kort efter Anden Verdenskrig, var kloge. Og ikke mindst når flygtningesituationen er så alvorlig som nu, vil det være en historisk fejltagelse at forkaste læren af det gode skib St. Louis’ sørgelige sejlads for 77 år siden.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden