Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
1992. Sexlinien for Unge er et fristed for teenagere og deres tusind spørgsmål om køn, krop, følelser og sex.
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

1992. Sexlinien for Unge er et fristed for teenagere og deres tusind spørgsmål om køn, krop, følelser og sex.

Christian Graugaard
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sexlinien fylder 20: Prøv at holde kæft og lyt til de unge

Hos Sexlinien har der været højt til loftet og plads til nysgerrighed, undren og tvivl i 20 år.

Christian Graugaard
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sædvanligvis er det kun balletdansere, fodboldspillere og succesfulde it-nørder, som er så heldige at få deres 20-års fødselsdag omtalt i avisen.

Men lad os i anledning af det fortættende novembermørke gøre en undtagelse og hylde en fødselar, som hverken kan gå i spagat, tjene penge eller spille bold, men som til gengæld kan møde unge i øjenhøjde og skabe et trygt og lydhørt rum om deres nysgerrighed, undren og tvivl.

Jeg taler naturligvis om Sexlinien for Unge, som så dagens lys for to årtier siden, og som for længst har passeret sin rådgivning nr. 100.000.

Forbilledet var irsk og udgik fra et par sortklædte Dublin-knægte, som havde fået nok af fortielse og katolske gardinprædikener og derfor besluttede at åbne en primitiv telefonlinje, der gav videbegærlige teenagere ærlige svar. Den irske ’hotline’ blev øjeblikkelig en overvældende succes, og en lille delegation fra Danmark rejste vestpå for at aflure de innovative keltere.

Der gik ikke mange måneder, før Danmark havde sit første rådgivningsforum for unge om sex. Og telefonerne begyndte straks at kime.Selv blev jeg ansat som rådgiver på Sexlinien kort efter dens åbning, og for en ung lægestuderende med plagsom dippedutforstoppelse var det en helt ny verden, der åbnede sig: Her mødte man ægte, levende teenagere, hvis problemer sjældent sad i de indre organer, og hvor hverken stetoskopi eller røntgenbilleder kunne give meningsfulde svar.

Det handlede snarere om at lytte indad og give de rådsøgende plads til at fortælle deres historie. At holde kæft og slå ørerne ud.

Og jeg skal love for, at der blev fortalt historier på Sexlinien.

Så snart de unge fornemmede, at de blev taget alvorligt, var der næsten ingen grænser for alle de fantastiske og brydsomme teenageliv, man blev inviteret ind i:

Nutidens teenageliv er fyldt med retoucheret nøgenhed og kommercielle kropsidealer, som det kan være ganske svært at stå model til

Det handlede om ulykkelige forelskelser, om ensomhed og om følelsen af at være forkert. Det handlede om mobning og om forældre, der ikke havde tid. Det handlede om skæve bryster og små pikke, om hår under armene og frygten for aids. Det handlede om udflåd og pletblødning og natlig sædafgang på mormors knagende udtrækssofa.

Om forbudte lyster og angsten for ikke at slå til. Og nu og da handlede det om seksuelle krænkelser og overgreb. Så var vejrtrækningen tung i den anden ende af røret.

Sexlinien for Unge har 20 år på bagen og supplerede i 1997 telefonerne med en velbesøgt webrådgivning.

Siden linjens barndom er de sociale medier kommet stormende bagfra, og i dag færdes unge lige så hjemmevant på Facebook og Twitter, som de er naturligt til stede i den analoge virkelighed mellem klassefester og truende terminsprøver.

Desuden har verden som bekendt gennemgået en markant seksualisering i løbet af de seneste årtier, og nutidens teenageliv er fyldt med retoucheret nøgenhed og kommercielle kropsidealer, som det kan være ganske svært at stå model til.

Spørgsmålene på Sexlinien for Unge spejler indlysende nok deres tid, og i dag møder man forespørgsler om intimbarbering, brystvortepiercing, sexlegetøj og analsex, som havde fået alarmklokkerne til at ringe i 1992.

Men selvom både tone og tema nok er blevet mere direkte, er de grundlæggende problemstillinger nøjagtig de samme som for 20 år siden: Også i dag handler hovedparten af spørgsmålene om sårbarhed, tvivl og afvigelsesangst.

Om kroppe, der buler ud og skyder i vejret. Om netværker, der går i hårdknude. Om seksuelle identiteter, der både skræmmer og fascinerer. Om parallelklassens lækre, men ak så uopnåelige prins(esse).

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dagens unge tumler nu som før med en eksistentiel ingeniørkunst, som overgår både Storebæltsbro og metrobyggeriDet er en sjov tanke, at den 15-årige, som i 1992 ringede ind med vokseværk i følelseslivet, i dag er blevet 35 og måske selv har fået teenagebørn, som i skrivende stund griber knogle eller tastatur for at finde et kvalificeret modspil derude i den virtuelle anonymitet.

Seksualiteten er kommet for at blive, siger man, og teenagetidens erotiske opdagelsesrejser er hverken mere eller mindre turbulente, end de var i de gode gamle dage.

LÆS DEBAT

Dagens unge er hverken tankeløse eller seksuelt forråede, de tumler nu som før med en eksistentiel ingeniørkunst, som overgår både Storebæltsbro og metrobyggeri. Derfor er det godt, at de har et fristed, hvor de bliver mødt med respekt og kompetent hjælp til selvhjælp. Hvor de bliver taget alvorligt.

»Husk lige at I er fucking seje ;-)«, skrev en 14-årig fyr fra Odense for nylig på Sexliniens hjemmeside.

Så bliver det ikke større.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden