Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Roberto Schmidt/AFP
Lars Grarup
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Drop dog forargelsen over #selfiegate

Det er stil, at statsministeren bruger ny teknologi og sociale medier i forbindelse med det politiske arbejde.

Lars Grarup
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stort set alle medier – indenlandske som udenlandske – har været forargede over, at statsminister Helle Thorning-Schmidt tog et mobilfoto af sig selv i selskab med præsident Barack Obama og premierminister David Cameron under mindehøjtideligheden for Sydafrikas tidligere præsident Nelson Mandela.

Hun er selvoptaget, hun har ingen pli, hun mænger sig med de kendte, hun flirter med Obama, hendes opførsel er mangel på respekt og viser umodenhed.

Kritikken har haglet ned over statsministeren fra både venner og fjender.

Episoden er blevet kaldt statsministerens selfiegate, og begrebet selfie er blevet flittigt brugt i alle artikler og omtaler.

En selfie er en person, der tager et portrætfoto af sig selv med en mobil og deler det på sociale medier med hashtagget #selfiegate: for eksemple Twitter, Facebook, Vine, Instagram, Snapchat og lignende tjenester .

Et fænomen, der er almindeligt kendt blandt alle digitalt indfødte – et fænomen, der handler om spejling, identitet og anerkendelse.

Statsministerens foto var ikke en selfie. Det billede er ikke offentliggjort nogen steder, og det er derfor ikke et forsøg på at råbe til verden: Se, hvem jeg er, se, hvem jeg er sammen med. Det er et foto til privat brug.

Et foto, som jeg personligt også havde taget, i samme situation.

Forargelsen fik frit løb - og den spredte sig som en løbeild. Jeg håber på selvransagelse - det er der bestemt brug for

Billederne, som er gået verden rundt, er taget af pressefotografer med lange telelinser, som med stor interesse fulgte aktiviteterne på tilskuerpladserne på stadion, da arrangørernes noget mangelfulde planlægning skabte mange løjerlige optrin på kendisområdet.

Helle Thorning-Schmidt var ikke til Mandelas begravelse, som det fejlagtigt beskrives i mange medier.

Statsministeren var deltager ved en mindehøjtidelighed for Mandela, der foregik på et fodboldstadion – i alt 95.000 mennesker dansede, sang, jublede, truttede i vuvuzelaer – hyldede mindet om Mandela, der døde mæt af dage – 95 år gammel.

Altså ikke en højtidelig begravelse med sortklædte sørgende, som i en dansk folkekirke. Og derfor var der naturligvis også en helt anden stemning, som fint kunne rumme dette afslappede fotooptrin mellem tre politiske ledere.

Og derfor blev seancen heller ikke nogen stor historie i de lokale medier, men det blev den tværtimod i vores egen vestlige andegård, hvor de sure moralske opstød nærmest stod i kø.

Mange medier og enkeltpersoner på sociale medier sprang research og refleksion over. Forargelsen fik frit løb – og den spredte sig som en løbeild. Jeg håber på selvransagelse – det er der bestemt brug for.

Denne situation viser, at statsministeren kan bruge en mobiltelefon – til andet end en samtale.

Hun er aktiv på sociale medier – 148.185 venner på Facebook taler sit eget tydelige sprog.

Hun udnytter, at de nye platforme giver os nye muligheder for at dele holdninger og ytre os. Vi kan komme i kontakt med mennesker, som vi ellers aldrig ville møde, og nye fællesskaber kan opstå.

Det er opløftende, at vores statsminister er rollemodel på dette område. Hun prøver kræfter med de digitale platforme, hvor dem, der skal bære det danske demokrati ind i fremtiden, befinder sig.

Og skønt at ministre som Magrethe Vestager (R) og Ida Auken (SF) er med blandt frontløberne på Twitterplatformen – ikke via unge digitalt indfødte spindoktorer, som passer deres konti for dem, men fordi de selv har en stor lyst til at kommunikere med digitale danskere om deres politiske virke.

Denne form for kommunikation har intet med pral og selviscenesættelse at gøre.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er opløftende, at vores statsminister er rollemodel på det digitale område

Digitale medier giver vores politikere nye muligheder for at kommunikere – og heldigvis er der mange, der tager denne udfordring op – heriblandt vores statsminister.

Helle Thorning-Schmidt har ikke skadet Danmarks omdømme i denne sag.

Vores statsminister er en præsentabel kvinde med god stil, der er formidabel til at begå sig – nationalt som internationalt – og både på de bonede gulve og på græsmarken til politiske sommerstævner.

På det punkt en politisk leder, som vi bør være stolte af – og noget af et fremskridt i forhold til det, vi før Thorning-Schmidt var vant til.

På evnen til at lede Danmark og politisk substans er der dog stadig plads til forbedringer – en hel del forbedringer.

Dem ser vi frem til – i det nye år.

LARS GRARUP

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden