Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Cyberspace. Er bitcoin fremtidens betalingsmiddel eller ren spekulation?
Foto: Rick Bowmer/AP

Cyberspace. Er bitcoin fremtidens betalingsmiddel eller ren spekulation?

Lars Grarup
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bitcoin - fup eller fremtid

Unge liberale elsker den virtuelle valuta, og Finanstilsynet advarer mod den.

Lars Grarup
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bitcoinprojektet blev startet i 2009 af en gådefuld programmør, der kaldte sig Satoshi Nakamoto.

Han kommunikerede altid elektronisk, besvarede aldrig personlige spørgsmål og forsvandt pludselig ud af onlineuniverset i december samme år. Satoshi er sandsynligvis et pseudonym, og ingen aner, hvem der står bag denne virtuelle valuta. Er det en enkeltperson, en gruppe cypernørder eller en stat?

Bitcoin er modsat de valutaer, vi kender, decentraliseret, virtuel og ikke tilknyttet nogen central pengeudsteder.

En bitcoin er en algoritmebaseret matematisk konstruktion, der styres i et datanetværk, hvor software sikrer en kontinuerlig tilførsel af nye bitcoins. Der kan højst genereres 21 millioner af dem, og det sker ifølge beregninger først i år 2040.

Der er ingen banker blandet ind i transaktionen. Alle overførsler sker alene mellem to parter ved udveksling af deres digitale signatur. Systemet er baseret på deflationsøkonomi, da der kun kan laves en bestemt mængde af denne valuta. Så stigende efterspørgsel efter bitcoins kan alene dækkes af stigende værdi af den enkelte coin.

En bitcoin har således ingen reel værdi, men kun den værdi, som nogen ønsker at betale for den.

Man kan gøre to ting med bitcoins – betale med dem, som man gør med almindelige penge, eller beholde dem som investering og håbe, at prisen på dem vil stige.

Ifølge coinmap.org er der globalt kun 2.700 forretninger og virksomheder, der accepterer denne form for virtuel valuta – hovedsagelig i Californien, New York og Vesteuropa. Men interessen er stigende, og for 14 dage siden begyndte Overstock.com – et stort amerikansk detail-online-salgssted – at acceptere bitcoin som betalingsmiddel, fordi ejeren, Patrick Byrne, ikke længere ville acceptere statens indblanding i og kontrol med valuta.

I Danmark ser det stadig lidt sløjt ud: Datingsitet single.dk, Gunnars Garage i Frederikssund, motionsfirmaet CrossFit 2400 og baren The Jane i København er blandt de få steder, som modtager den virtuelle valuta.

LÆS MERE

Bitcoins har indtil nu været et meget usikkert investeringsobjekt på grund af ekstremt volatile kurser – i løbet af få dage i april 2013 svingede en bitcoin i værdi fra 220$ til 110$. Et kursudsving, der er større end dem, man kan se på selv de mest spekulative råvarer.

Eneste motiv til at kaste penge i bitcoins har indtil videre været forventningen om, at nogen på et senere tidspunkt vil betale mere for dem. Siden introduktionen i 2010 er Satoshis valuta steget 2.500.000 procent – ikke så dårligt, hvis man var med på spekulationsvognen fra starten og købte for 5 cent.

Kritikerne kalder den digitale valuta for en ren spekulationstjeneste, og fortalerne mener, at bitcoins er en ny, decentral, demokratisk valuta. Kritikerne mener, at penge kun har værdi, hvis udstederen har værdi. Det vil sige, at danske kroner har værdi, fordi den danske nationalbank står bag og garanterer deres værdi på statens vegne.

Finanstilsynet og den europæiske banktilsynsmyndighed EBA har meldt meget klart ud.

I december 2013 advarede de mod bitcoin og andre virtuelle valutaer. Der er mange risici ved brug af virtuel valuta, skriver de – f.eks. kan værdien ændre sig meget hurtigt og i princippet falde til nul.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fortalerne findes blandt unge ultraliberalister, der gerne ser en ny ureguleret valuta og statens monopol på at trykke penge brudt. Og blandt spekulanter, der på baggrund af de sidste måneders kursstigninger ser muligheder for at tjene mange og hurtige penge.

Gruppen består dog også af langsigtede investorer, der tror, at bitcoin kan blive den nye globale betalingsplatform på fremtidens mobile enheder og dermed skabe betydelig værdi for dem.

Den tidligere direktør for den amerikanske centralbank Alan Greenspan har kaldt bitcoin for en boble og sammenlignet den med hollandske tulipanmani i 1600-tallet, hvor landets elite spekulerede så heftigt i blomsterløg, at markedet kollapsede.

Hvis tulipanmanien var verdens første boble, så kan bitcoin måske blive den næste. Det virker i hvert fald besynderligt, at noget kan stige så mærkbart uden at have en reel værdi.

Men uanset hvordan bitcoin-eventyret ender, så er de etablerede institutioner tvunget til at tage signalet fra cyperspace alvorligt: En grundlæggende mistillid til vores nuværende valutasystem og forvalterne af det.

LARS GRARUP

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden