Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto. Finn Fandsen

Foto. Finn Fandsen

Mogens Lykketoft
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi må standse blodbadet i Syrien og fjerne Islamisk Stat fra landkortet

Fanatiske terrorister vil forsøge at besvare deres militært trængte situation i Irak og Syrien med at slippe flere af deres selvmords-mordere løs i den omverden, de kæmper mod.

Mogens Lykketoft
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi overvældes alle af enormt dyb sorg og vældig vrede over de frygtelige terrormord og de flere hundrede alvorligt sårede i Paris. Vi kan ikke finde nok ord til at udtrykke medfølelsen med de efterladte og de overlevende, hvis tilværelse er knækket. Og vi fatter ikke, hvad der foregik i hovedet på selvmords-morderne til dette angreb på i enhver henseende uskyldige mennesker, der var ude for at have en god og sjov aften i Byernes By.

Vi kan ikke udelukke, at det var frustrerede, afstumpede og af religiøse fanatikere vildledte sjæle fra triste parisiske indvandrerforstæder, ej heller at det var fanatikere, der kom ind i Europa i ly af flodbølgen af flygtninge, der desperat prøver at undslippe den vanvittige terror i Syrien fra både Islamisk Stat, Al-Qaida og Assad-styret.

Men vi kan udelukke, at dette var ensomme ulve, der blot var inspireret af terrorens profeter i Mellemøsten eller i yderligtgående indvandrermiljøer i Europa. Paris blev denne gang ramt af en nøje planlagt og velkoordineret serie af terror, der må være udtænkt og dirigeret centralt - ifølge præsident Hollande uden tvivl hos Islamisk Stat.

Alle ofre og deres efterladte for disse terrorhandlinger skal omfattes af samme sorg, medfølelse og vrede, som vi udtrykker for dem, der blev ramt i Paris fredag aften

Hvis nogen var i tvivl indtil nu, så er der ikke længere tvivl om, den multinationale, grænseløse organisation af fanatiske terrorister vil forsøge at besvare deres militært trængte situation i Irak og Syrien med at slippe flere af deres selvmords-mordere løs i den omverden, de kæmper mod: Vi ser det dagligt i de dele af Irak og Syrien, der ikke militært kontrolleres af IS. Vi så de ved de frygtelige massemord på fredelige demonstranter i Ankara for nylig. Det sker dagligt i Yemen.

Det var sikkert de samme kræfter, der anbragte en bombe i et russisk passagerfly over Sinai for et par uger siden, og som stod bag det frygtelige angreb i Beirut, Libanon, forleden; de samme kræfter, der med nøjagtig samme grusomme vilkårlighed slog snesevis af helt uskyldige mennesker ihjel på gaden i et shiitisk boligkvarter. Alle ofre og deres efterladte for disse terrorhandlinger skal omfattes af samme sorg, medfølelse og vrede, som vi udtrykker for dem, der blev ramt i Paris fredag aften.

Vi er i vildrede om, hvordan vi skal reagere på terroren - i de enkelte lande, i EU, NATO og FN.

Endnu bedre samarbejde og stækere beredskab hos politi, efterretningstjenester og militær, javel.

Men også her og nu større beslutsomhed hos de mange lande, der nu mødes i Wien for at finde vejen til at standse blodbadet i Syrien og samle alle kræfter om at fjerne Islamisk Stat fra landkortet og stoppe rekrutteringen til terrorbevægelser på vores hjemmebane.

Men til indsatsen hører også krav til de mellemøstlige regeringer om at sikre levevilkårene for deres religiøse mindretal, så disse ikke i deres desperation over lokal diskrimination og undertrykkelse tyer til at allierede sig som terroristgrupper.

Og man må med stor inderlighed appellere til, at den vestlige offentlighed trods angsten og vreden kan fortsætte med at hjælpe de mange millioner af mennesker, der både i de konfliktramte regioner og inden for vore grænser har søgt ly netop fra den samme vanvittige ondskab, som senest slog til i Paris.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden