Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Jørn Villumsen

Tegning: Jørn Villumsen

Mrutyuanjai Mishra
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvorfor vil hver fjerde dansker stemme på DF og intolerance?

Gennem EU kan Danmark være med til at påvirke verden og stå sammen i EU for at hamle op med USA og Kina.

Mrutyuanjai Mishra
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det her viser, at samfundet ser fremad og ikke hænger fast i fortiden. Dette var en besked fra Europa. En sejr for alle, der tror på fred og tolerance«. Sådan sagde Østrigs skæggede dame Conchita Wurst efter at have vundet melodigrandprix. Hun er født som mand og mener, at man har ret til at vælge sin identitet. Ja, vel at mærke også sin seksuelle identitet. Det er, hvad man vil huske København for i lang tid fremover.

Men dette budskab om tolerance vil snart konfronteres med et modstridende faktum. Der er snart valg til EU-parlamentet. Ifølge nogle meningsmålinger har hver fjerde dansker tænkt sig at stemme på DF. Et parti, der ikke vil have indvandring til Danmark og som vil skære ned på antallet af indvandrere og deres rettigheder. Nej, de er hverken racister eller nazister, men DF’s politik vil gøre det europæiske samarbejde mere besværligt i fremtiden. Deres slogan er: Mindre EU og mere Danmark.

På et andet kontinent, i Asien, slutter der en valgperiode, hvor over 800 millioner indere muligvis sender det stik modsatte signal. Det vil sige et ønske om en stærk regering, som engagerer sig på en positiv måde i omverdenen. Det handler om at skabe vækst og bedre relationer til sine naboer. Hvem ved, om der kan opstå en slags føderation mellem asiatiske lande for at skabe en modvægt til Vesten og EU?

LÆS DEBAT

Men lad nu det ligge og lad os stille spørgsmålet: Hvem forsvarer indvandrernes interesser bedst i Danmark? Svaret er enkelt: Det er de EU-venlige partier. EU’s institutioner har klart givet bedre rettigheder til de nytilkomne statsborgere fra andre lande. De højrenationalistiske partier vil begrænse indvandrernes muligheder for at bo og arbejde i mange af landene. De vil indføre unødvendigt bureaukratiske regler, som vil gøre det vanskeligt at rekruttere den nødvendige og specialiserede arbejdskraft til landet.

Men det spørgsmål, som danskerne glemmer at stille sig selv, er, hvor meget indflydelse de vil få ved at sende flere medlemmer af DF til Europaparlamentet. Svaret er enkelt. Ingen indflydelse.

Medlemmerne af Dansk Folkeparti kan ikke engang blive enige med søsterpartiet i Sverige, som har udråbt det til at være deres rollemodel. De kan ikke engang finde ud af at samarbejde med dem. Hvordan skal det gå med en splittet gruppe, hvor Frankrigs Marie Le Pen synes, at Geert Wilders’ islamkritik nogle gange er for langt ude? Så skal vi også huske, at der er partier i Syd- og Østeuropa, som kræver, at der skal holdes bedre opsyn med jøder og romaer. Og så er der de andre sædvanlige islamforskrækkede partier. DF er et af dem.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvor meget indflydelse vil danskerne have, før de synes, at det europæiske fællesskab er til gavn for alle? Ja, også for danskerne, hvis deres stat beslutter sig for at genere dem. De har adskillige klagemuligheder og kan få bedre beskyttelse mod krænkelser og diskrimination ved hjælp af EU-lovgivningen. Der er også mulighed for at flytte til et helt andet EU-land for uden større vanskelighed at starte forfra. Hvor mange steder i verden kan det lade sig gøre uden en hel masse bureaukratisk besvær? Prøv at flytte til USA uden arbejdstilladelse, eller prøv at få en arbejdstilladelse. De, der har prøvet det, ved, hvor svært det er.

Ligesom EU er Indien en samling af 28 delstater, som svarer til de 28 EU-lande og bygger på samme princip om fri bevægelighed. Det er derfor meget let for en inder fra en delstat at rejse til en anden, hvor der tales et helt andet sprog, og slå sig ned der. Befolkningen har forstået, at dette er det bedste privilegium, de har, og ingen inder, jeg har talt med, har tænkt sig at opgive denne enormt store fordel.

LÆS MORTEN MESSERSCHMIDT

Måske gælder det ikke i sex længere, men når det drejer sig om interstatslig indflydelse, har størrelsen stor betydning. Danmark er et lille land. Gennem EU kan Danmark være med til at påvirke verden, og man er nødt til at stå sammen, hvis man skal hamle op med lande som USA og Kina.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sidst, men ikke mindst, oplever de fleste EU lande en kraftig demografisk forandring. Dette betyder, at der i en nær fremtid vil blive flere gamle og gråhårede mennesker og færre unge. I en sådan situation er det kun prisværdigt, at vi har arbejdskraftens frie bevægelighed, og at det er muligt for unge indvandrere fra andre, vestlige og ikke-vestlige, lande at indtage mange af de ledige arbejdspladser, som ellers ikke vil blive besat.

Der er altså mange gode grunde til at være begejstret for EU. EU har på et punkt vist sig at være suverænt bedre end nationalstaterne. Når det gælder minoriteters rettigheder, når det gælder indvandrere og deres mulighed for at eksistere med menneskelig værdighed, har EU-retten bestemt beskyttet indvandrerne. Ikke bare EU, men også andre europæiske institutioner, som for eksempel Menneskerettighedsdomstolen, har klart forhindret, at nationalstater overskrider visse grænser. Derfor burde mange danskere med alle mulige etniske baggrunde tænke sig godt om, før de afgiver deres stemme til EU-valget.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden