Foto: ALS ROALD/Politiken-Tegning
Mrutyuanjai Mishra

Alt må og skal kritiseres - inklusive religion

Religion har ikke menneskerettigheder, men det har mennesker.

Mrutyuanjai Mishra

Den moderne Jihad mod ytringsfriheden startede i 1988. For ca. 25 år siden lykkedes det jihadisterne at true og tvinge den indiske regering til at lave en slags forbud mod import af den indisk-engelske forfatter Salman Rushdie´s bog ’De Sataniske Vers’. Efter terrorangrebet i Paris kan vi roligt konstatere, at ikke ret meget har ændret sig. Det er bare nogle andre sårbare journalister og skribenter, der nu står for skud.

Siden 1988 har vi set flere forsøg på at lukke munden på pressen, deres kritik og deres muligheder for at lave karikaturer af profeten Mohammed. Det er en uskreven norm inden for islam, at man ikke må lave tegninger af profeten Mohammed, og denne norm har en del yderligtgående muslimer forsøgt at gennemtvinge også i europæiske lande. Det er nyt.

Vi som mennesker har en menneskerettighed, som giver os ret til at kritisere alt inklusive religiøse og teokratiske doktriner

Charlie Hebdo tog en debat, som de fleste venstreorienterede ikke har turdet tage. Det endte med, at dets medarbejdere har betalt den højeste pris. Tolv mennesker har mistet livet i Paris i en nøje planlagt terroraktion, som havde til formål at sprede terror og frygt blandt befolkningen i Frankrig.

Truslen mod ytringsfriheden er global, og derfor bør der vises solidaritet, hver eneste gang vi oplever forsøg på at lukke munden på journalister, skribenter og tegnere. Det lykkedes ikke David Headley at gennemføre et terrorangreb i Danmark takket være nogle dygtige efterretningsagenter. Men det lykkedes for Headley at begå et terrorangreb i Indien, som bliver betegnet som Indiens 11. september.

Derfor har de danske politikere og avisredaktører gjort det eneste rigtige i forbindelse med dette aktuelle terrorangreb i Frankrig - taget afstand fra det.

Måske er det på tide, at venstreorienterede aviser og meningsdannere også vågner op til den nye virkelighed, at der er en reel trussel fra jihadister i vores samfund, og det nytter ikke at være reaktionær ved at uddele særrettigheder til religion. Alt må og skal kritiseres. Inklusiv religion. Religion har ikke menneskerettigheder. Det har mennesker. Vi som mennesker har en menneskerettighed, som giver os ret til at kritisere alt inklusive religiøse og teokratiske doktriner.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce