Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning. Mette Dreyer

Tegning. Mette Dreyer

Mrutyuanjai Mishra
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er Sverige nu bedre til at integrere end Danmark?

I debatten hylder vi Sverige for at være bedre til tintegrere, men virkeligheden siger noget andet.

Mrutyuanjai Mishra
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmålet om, hvem der er bedst til at håndtere flygtningekrisen, Danmark eller Sverige, er ganske overfladisk.

Ingen af dem kan komme med en løsning på en af Europas største humanitære katastrofer. DR's Debatten og SVT's Debatt i Sverige havde ellers for nylig bragt et godt debatprogram, hvor man kunne se og høre de grundlæggende uenigheder om, hvad der er væsentligt i flygtningedebatten i begge lande.

LÆS DEBAT

Selv om begge skandinaviske lande har meget tilfælles, er de to lande dybt uenige om, hvordan man skal diskutere dette vigtige spørgsmål.

Nogle svenske politikere påstår, at Danmark er et intolerant land, og kalder Danmark for »Ungarn Light«. Er der noget belæg for denne generaliserende påstand?

Svenske politikeres beskrivelse af danskerne lugter selv af intolerance og misforståelse

Svenske politikeres beskrivelse af danskerne lugter selv af intolerance og misforståelse. Danskerne er ikke intolerante, for når det kommer til handling, kan vi ikke undgå at bemærke, at der er virkelig få lande i verden, hvor et så stort antal kvinder med anden etnisk baggrund har fået videregående uddannelser med gode jobs som følge.

I hvor mange af verdens 200 nationer følger der så mange rettigheder med opholdstilladelse, som f.eks. gratis lægehjælp og gratis uddannelse? Jeg kan for god ordens skyld oplyse, at selv svenske statsborgere skal betale for at komme til lægen, SU i Sverige er kun det halve af, hvad den er i Danmark, dagpengeperioden er kortere, og bistandshjælpen lavere end i Danmark.

LÆS DEBATTØR

De flygtninge, som får lov til at blive i Danmark, har også større chance for at få et arbejde, end de flygtninge, der krydser grænsen og søger asyl i Sverige. Det er synd, at der ikke er ret mange udlændinge, der ved det, ellers havde mange flere søgt asyl i Danmark.

Diskrimination på arbejdsmarkedet er et omfattende problem i de fleste EU-lande, og taxachauffører med ingeniøruddannelse eller afsluttet lægeuddannelse er ikke et ualmindeligt syn. Med andre ord: Der er virkelig få lande i verden, hvor første- og andengenerationsindvandrere kan komme så hurtigt i betragtning til gode jobs, f.eks. som læger, jurister, gymnasielærere osv., som i Danmark.

SU i Sverige er kun det halve af, hvad den er i Danmark, dagpengeperioden er kortere, og bistandshjælpen lavere end i Danmark

Danmark har klaret den økonomiske krise rimelig godt, og derfor er det ikke kun danskerne, men også mange andre unge fra Øst- og Sydeuropa, som har fået fast arbejde her i landet. Danmark er faktisk et åbent og tolerant land stik - modsat den opfattelse, svenskerne har af danskerne.

Jeg har boet i Sverige i over 12 år og betragtet Danmark fra den anden side af sundet. Det tog tid, før jeg forstod, hvordan forholdene i Danmark reelt er, men jeg nåede erkendelsen og er derfor vendt tilbage til landet.

Når nogle fremhæver Sverige som et fantastisk land at emigrere til, burde vi tage det med et gran salt og lidt karry. Deres påstand kan roligt konfronteres med det modstridende faktum, at ca. halvdelen af indvandrerne med opholds- og arbejdstilladelse i landet ikke har noget job. Al den snak om tolerance i Sverige kan ikke bruges til noget, hvis man ikke kan få et arbejde. Desuden er Sverige et eksempel på et land, hvor utrolig mange befinder sig i 'udenforskab' - dét ord, svenskerne bruger om dem, der står uden for fælleskabet.

Jeg har ingen planer om at vende tilbage til mit tidligere hjem, Sverige. Aldrig før i mit liv har jeg boet i et land, hvor der er en så himmelvid forskel på almindelige menneskers og elitens opfattelse af, hvad det er moralsk rigtigt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sverige stinker af politisk korrekthed, og det har totalt korrumperet landets debatkultur. Der er så meget meningstyranni og censur, at det opleves som »Kina Light«. Politisk uenighed forklares med begreber som racisme, og personer med visse holdninger og meninger bliver totalt udstødt og diskrimineret af samfundet. Under overfladen ulmer en dyb uro og utilfredshed, som normalt kun findes i udemokratiske lande.

Når nogle fremhæver Sverige som et fantastisk land at emigrere til, burde vi tage det med et gran salt og lidt karry

Som en svensk færdiguddannet jurist sagde til mig for nylig: »Før skød utilpassede unge i Sverige med fyrværkeri i tide og utide, nu leger de med håndgranater«.

Kløften mellem de rige og fattige vokser fra dag til dag, og der findes områder og ghettoer i Sverige, hvor over halvdelen af de voksne ikke har noget arbejde. Det kan godt være, at nogen synes, Sverige er et tolerant land, men er det ikke en misforståelse?

Sverige er værre end sit ry, ligesom Danmark er bedre end sit.

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden