Forvirring. Vil Venstre sikre skattelettelser til olieselskaber og storbanker? Vil Venstre netop det modsatte? Og ved Venstre det selv?, spørger Peter Westermann (SF).
Foto: Mik Eskestad (arkiv)

Forvirring. Vil Venstre sikre skattelettelser til olieselskaber og storbanker? Vil Venstre netop det modsatte? Og ved Venstre det selv?, spørger Peter Westermann (SF).

Peter Westermann

SF-næstformand: Forskellen på rød og blå blok kan måles i skjulte milliontilskud

Ved Venstre selv, hvad partiet mener om million-partistøtten?

Peter Westermann

I et moderne demokrati må borgerne kunne vide, hvilke interesser der støtter de politiske partier og i hvilket omfang.

Derfor har vi regler for oplysning af økonomisk støtte til partier og politikere, ligesom politikere opfordres til at oplyse deres økonomiske interesser.

Men reglerne er langt fra optimale. Partistøttereglerne giver ikke mulighed for at vise, hvor meget hvilke bidragydere giver. Og folketingsmedlemmers oplysninger om deres økonomiske interesser er frivillige.

Ikke alle følger opfordringen. Særligt borgerlige politikere har vist modvilje mod at lade sig registrere.

LÆS MERE

Håndbogen for folketingsmedlemmer siger ellers om reglerne for registrering:

»Formålet med reglerne er at skabe større åbenhed for pressen og offentligheden i bredere forstand om de enkelte folketingsmedlemmers økonomiske interesser ved siden af folketingsarbejdet. De interessekonflikter, der eventuelt kan opstå for et folketingsmedlem mellem hvervet som folketingsmedlem på den ene side og private økonomiske interesser på den anden side, vil dermed kunne komme til offentlighedens kundskab«.

Interessekonflikter er årsagen til reglerne om partistøtte. Og de er årsagen til partistøtten i sig selv.

Hvis klassekampen skulle være død, sådan som Anders Fogh udbasunerede i sin nytårstale i 2002, måtte det betyde, at der ikke længere var modstridende klasseinteresser.

Hvis der kan herske så stor forvirring i Venstre, kan man vel ikke fortænke os andre i have svært ved at følge med

Så er det alligevel pudsigt, at støtten fra erhvervslivets store mastodonter går til de blå, mens lønmodtagernes organisationer støtter de røde. Jeg overbevist om, at sidstnævnte støtte er langt mindst.

Men lad det endelig komme an på et eftersyn.

De tre røde partier vil netop arbejde for mere åbenhed om partistøtte i dansk politik. Sådan som venstrefløjen har ønsket det i årtier.

De blå stejler stadig. Venstre synes, reglerne fungerer fint. Som det er nu, kan ingen nemlig se, hvor mange millioner der ryger i partikassen fra eksempelvis store banker og olieselskaber, som, ved vi, sender penge den vej.

Forholdene for storbanker og olieselskaber er også seneste eksempel på, at det sejler en del hos Venstre.

Lars Løkke undrede sig i sin grundlovstale over, at regeringen ikke i sin vækstplan ville give skattelettelser til banker og olieselskaber »af rene politiske-ideologiske grunde«.

Så længe vi ikke har mere gennemsigtige partistøtteregler, kan vi kun gætte på, hvor store de rene økonomiske grunde er bag Løkkes lyst til skattelettelser til storbanker og olieselskaber: Han synes jo måske, at det ville være rart, hvis vennerne fik lidt mere at smøre ham med.

Eller også kan Løkke bare ikke finde et bedre formål til de 13 mia. kr., som en sådan skattelettelse ville koste. Det kan jeg og SF heldigvis.

Af rene politisk-ideologiske grunde vil vi langt hellere bruge pengene på at ruste velfærden til fremtiden. Her vil Lars Løkke ikke afsætte en krone mere, selv om der bliver flere ældre og større behov at dække.

LÆS DEBATINDLÆG

At det sejler i Venstre fik vi tydeligt bevis på, da Venstres politiske ordfører, Kristian Jensen, tydeligvis ikke vidste, at Venstres formand havde talt positivt om skattelettelser til banker og olieselskaber. Et ønske, Inger Støjberg senere bekræftede. Kun for at blive undsagt af Venstres ansatte partisekretær.

Hvis der kan herske så stor forvirring i Venstre, om hvorvidt deres formands ord står til troende eller ej, kan man vel ikke fortænke os andre i have svært ved at følge med.

Det, der står fast, er:

De tre røde partier vil arbejde for mere åbenhed om partistøtte i dansk politik

At i al fald Venstres formand og Inger Støjberg ikke har noget mod skattelettelser til storbanker og olieselskaber.

At disse støtter Venstre med en større, ukendt sum.

Og endelig at Venstre ikke vil afsætte en bøjet femøre mere til vores velfærd, selv om behovet er stigende.

Der er bestemt forskel på rød og blå i dansk politik.

Hvis nogen skulle være i tvivl, vil jeg bare henvise til en tommelfingerregel for efterforskere: Følg pengene.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce