Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning. Per Marquard Otzen

Tegning. Per Marquard Otzen

Rasmus Jarlov
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

10 ting som en borgerlig regering skal prioritere

Listen over de mest presserende politiske emner i Danmark, som den kommende borgerlige regering bør rette op på.

Rasmus Jarlov
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi borgerlige skal ikke have magten i Danmark, fordi Thorning skal væk. Vi skal have magten, fordi vi vil gøre Danmark til et bedre land.

Her er forslag til ti hovedprioriteter for den kommende regering. Emner, der er udeladt, eksempelvis miljøpolitik skal ikke betragtes som ligegyldige, men blot som mindre presserende eller nødlidende områder.

1. Strammere udlændingepolitik

Regeringen og Liberal Alliances lempelser af udlændingepolitikken skal rulles tilbage. Der skal lukkes færre ukvalificerede indvandrere og flygtninge ind i Danmark. Kriminelle skal udvises. Der skal ikke gives opholdstilladelse til folk, som PET mistænker for at have terrorforbindelser eller -sympatier, og mulighederne for frivillig repatriering skal også udvides.

2. Mere simpel og lavere skat (særligt grundskyld)

Udover at verdens højeste skattetryk skal sænkes, skal skattesystemet også simplificeres. Folk skal kunne forstå deres selvangivelse. Der er ingen fornuftig grund til at have ATP, arbejdsmarkedsbidrag og sundhedsbidrag i stedet for blot at have en trækprocent. Registreringsafgiften for biler skal ned. Og for erhvervslivet skal en lang række punktafgifter afskaffes.

LÆS RASMUS BRYGGER

Boligskatterne udgør en særlig udfordring, fordi de rammer ekstremt hårdt og koncentreret i bestemte geografiske områder. Der er kommuner i hovedstadsområdet, hvor gennemsnitlige boligejere i de kommende år får en årlig ekstraregning på store femcifrede beløb om året. Det er der ingen rimelighed i, og derfor skal grundskylden fastfryses på sit nuværende niveau eller lidt lavere.

3. En mindre offentlig sektor

Der skal ikke spares på sundhedsvæsenet, politi, forsvar og uddannelser. Men mange andre steder kan der godt spares i den offentlige sektor. Nulvækst i udgifterne må være et minimum. Den offentlige sektor er en af verdens største og må ligesom alle andre begrænse sig. Den kan ikke blive ved med at vokse. Kommunerne kan godt klare sig for færre midler. Der kan spares på bla. beskæftigelsesindsatsen, som er blandt verdens dyreste og stadig har en masse nytteløse kurser og jobkonsulenter. Det samme gælder integrationsindsatsen, som for det meste er dyr men nytteløs.

4. Mindre generøse overførselsindkomster

Vi skal fortsætte reformsporet, som VK-regeringen startede med afskaffelse af efterlønnen og dagpengereformen, der som bekendt har været en succes og ifølge Det Økonomiske Råd har fået 15.000 i arbejde. Loftet over kontanthjælpen og starthjælpen til indvandrere skal genindføres.

Der skal luges ud i de efterhånden mange jobordninger

Der skal luges ud i de efterhånden mange jobordninger. Eksempelvis skal akutjobs og seniorjobs afskaffes. Kontanthjælpen skal dog ikke sænkes, da det er den, der udgør det sociale sikkerhedsnet. (Ikke dagpengene).

5. Mere målrettet hjælp til samfundets svageste

Flere bør klare sig selv uden hjælp fra det offentlige. Til gengæld bør hjælpen til hjemløse, narkomaner, psykisk syge, udsatte børn og andre udfordrede grupper prioriteres. Eksempelvis bør narkomanerne have en behandlingsgaranti, så de ikke skal vente på at komme i afvænningsbehandling, når de melder sig.

6. Stærkere forsvar

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Med Ruslands aggressioner i Østeuropa er det på tide at holde op med at udsulte Forsvaret. Der skal både købes nye kampfly og rettes op på mange andre huller i både Hæren og Søværnet. Danmark skal have et funktionsdygtigt forsvar, der både kan bidrage internationalt, men også udgøre et sammenhængende forsvar af vores eget land. Vi får forhåbentlig aldrig brug for det, men det skal være på plads.

7. Mindre overvågning af danskerne

En borgerlig regering skal per definition være på borgernes side i stedet for på systemets side. Hvis en borgerlig regering skal være sig selv bekendt, skal den derfor holde op med at indføre mere overvågning af danskernes adfærd og færden. Tværtimod bør logningen af al internettrafik ophøre, da det er en grov krænkelse af vores privatliv.

8. Flere ressourcer til politiet

Politiet skal prioritere bekæmpelse af grov kriminalitet i stedet for at bruge sin tid på intens fartkontrol og uddeling af tissebøder til festivaller. Men selv med en bedre prioritering kommer vi næppe udenom at give flere ressourcer til politiet, som har fået store opgaver med terrortruslen og mange indbrud i Danmark.

9. Styrkelse af Rigsfællesskabet

Danmark må til at vise, at vi vil Rigsfællesskabet. Den danske regering og Folketinget må formulere nogle klare visioner, og det må drøftes, hvordan Danmark, Grønland og Færøerne kan bruge hinanden til gavn for alle parter. Kendskabet til Nordatlanten skal øges i Danmark.

10. Halvering af DR’s budget og afskaffelse af licensen

Licensen har udspillet sin rolle. Det er ikke længere brugerbetaling men en skat på ærlighed. Alle er licenspligtige, men enhver, der ikke har noget imod at snyde, kan risikofrit melde den fra. Det er et uholdbart system, og derfor bør public service finansieres over finansloven ligesom alle andre offentlige udgifter. DR’s budget bør i øvrigt rundbarberes. Der er ikke brug for en konstant knopskydning af nye kanaler og diverse underholdningsprogrammer, som lige så godt kunne køre på TV3.

Pengene, der spares fra Danmarks Radio, bør dels bruges til at holde skatterne nede. Dels til at styrke den historiske kulturarv i Danmark. (Slotte, kirker og lignende).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Boblere: Flere penge til den historiske kulturarv i Danmark, udvidelse af naturparkerne i Danmark, afskaffelse af feriepengesystemet, mindre udligning mellem kommunerne, en havnetunnel i København.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden