Borgerlig. Formand for Liberal Alliances Ungdom, Rasmus Brygger, har svært ved at genkende liberalismens frihedsidealer på venstrefløjen.
Foto: RUNE PEDERSEN

Borgerlig. Formand for Liberal Alliances Ungdom, Rasmus Brygger, har svært ved at genkende liberalismens frihedsidealer på venstrefløjen.

Rasmus Brygger

Brygger: Nu forsøger venstrefløjen også at være borgerlige

Men rigtige liberale siger fra over for en utidssvarende velfærdsstat.

Rasmus Brygger

Tidsånden er hamrende borgerlig, skrev Per Michael Jespersen, Politikens opinionsredaktør i (Pol. 21.6.).

Det er dog ikke kun de borgerlige eller de unge, der skruer op for det liberale blus: Nu vil venstrefløjen også være med.

Analysen leveret af Politikens skribenter og mange andre på venstrefløjen peger ellers på, at det er de borgerlige debattører og venstrefløjens overtagelse af en mere vattet version af egen politik, der er skyld i den totale fiasko, hvad angår venstrefløjens værdikamp.

Men venstrefløjens værdikæmpere har selv indset, hvilke strømninger der bevæger sig, og som en ulv i fåreklæder er socialisterne pludselig blevet liberale.

I fjor proklamerede Pia Olsen Dyhr, at SF i virkeligheden var Danmarks liberale parti, da de jo, ifølge hende, var de bedste til at sætte fokus på individets frihed.

Socialdemokraterne er også for nylig kommet på banen med Mattias Tesfaye og DSU’s Camilla Schwalbe, der begge ønsker et stop for politikernes formynderi.

Det er svært at være andet end begejstret, når det nu åbenbart er blevet moderne at være liberal.

Få år tilbage var man ekstremist, hvis man foreslog afskaffelse af efterlønnen, sænkning af selskabsskatten, eller bare at politikerne skulle blande sig uden om vores privatliv.

Nuvel, efterlønnen er der stadig, selskabsskatten er stadig alt for høj, og politikerne er lige så forbudsivrige som altid.

Men det var ikke på grund af de borgerlige, at reformerne blev gennemført. Det var venstrefløjspartierne, der støttede op om reform af efterlønnen, det var dem, der sænkede selskabsskatten og nu taler om behov for forbudsstop.

Lad mig dog levere et lille tip til mine nye venner: Vælgerne hopper altså ikke helt på jeres nyfundne frihedstanker, medmindre I også er lidt konsistente.

Vælgerne hopper altså ikke helt på jeres nyfundne frihedstanker, medmindre I også er lidt konsistente

I kan ikke som SF gå ind for forbud mod kinderæg og solarier og samtidig påstå, at I beskytter borgernes frihed.

I skal heller ikke gøre som DSU og på den ene side skrive i jeres principprogram, at staten skal få folk til at spise sundere, drikke mindre og kvitte smøgerne, og samtidig harcelere mod overformynderi.

Slutteligt bør I nok undlade at gøre som regeringen og kalde jer befolkningens og erhvervslivets ven, når I giver små skattelettelser med den ene hånd og svinger skattepisken med den anden.

Men det skal ikke komme imellem os. Vi hilser naturligvis alle liberale tilnærmelser velkomne, hvor halvhjertede og inkonsistente de end er.

Men hvis I nu var rigtigt liberale, ville I sige fra over for en velfærdsstat, der parkerer de svageste på offentlig forsørgelse, skubber de rige og produktive til udlandet og efterlader en offentlig sektor til middelklassen, der byder på absurd lange ventetider på selv simple operationer, uddannelser, der er til grin sammenlignet med udlandet, og skatter, der kvæler enhver lyst til innovation og iværksætteri.

Hvis I virkelig mente, at politikerne var overformynderiske, ville I ikke kun sige fra over for de regler og forbud, der rammer de kernevælgere, I nu har mistet til højrefløjen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I ville ikke sige, at folk er voksne nok til selv at bestemme, om de skal ryge cigaretter eller drikke øl, og samtidig bestemme, hvordan fædre holder barsel, eller mene, at folk skal i fængsel, hvis de har tørrede planter i lommerne.

De unge, der ønsker friheden til at være sig selv, og alle arbejderne, der er flygtet over midten, kan kun vindes tilbage gennem liberal politik.

Det er positivt, at venstrefløjen er begyndt at få øjnene op for den virkelighed. Men det er ikke gennem symbolpolitik og poppede mærkesager rettet mod en gennemanalyseret målgruppe, at man vinder de fortabte vælgere tilbage.

Det er gennem en konsekvent kamp for borgernes frihed, både når det er populært og upopulært, og modet til at kæmpe for de principielle sager, at I kan lokke de frihedshungrende vælgere tilbage i folden.

Tak for, at I tager vores mærkesager til jer. Tak for, at I understreger nødvendigheden af et opgør med velfærdsstaten.

Men frihedstænkende – det bliver I nok aldrig?

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce