Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Philip Ytournel

Tegning: Philip Ytournel

Rasmus Brygger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstrefløjen har altså ikke monopol på ligestilling

Vi er mange liberale, der kæmper for ligestilling og ser det som en kamp, der endnu ikke er vundet.

Rasmus Brygger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Myten om venstrefløjen som de sande ligestillingskæmpere lever i bedste velgående. Men selvom vi her på kvindernes internationale kampdag typisk ser de venstreorienterede råbe op om ligestilling og de borgerlige tale det hele lidt ned og kalde kampdagen fjollet, så er det en forsimpling af virkeligheden.

Faktisk er vi mange liberale, der kæmper for ligestilling og ser det som en kamp, der endnu ikke er vundet.

LÆS LEDER

En af dem er min gode ven, Camilla-Dorthea Bundgaard der kalder sig borgerlig feminist. Hun blev interviewet i Politiken få år tilbage, hvor hun præcist indrammede den ligestillingskamp som også mange af os liberale kæmper:

»…jeg er for, at kvinder kommer frem i verden, jeg er for at holde øje med kulturelle magtstrukturer, jeg er for frihed til den enkelte, og jeg er for, at seksuelle minoriteter kan indrette deres liv, som de har lyst til«.

LÆS INTERVIEW

Årsagen til at vi liberale alligevel ofte bliver glemt i ligestillingsdebatten, er at vi er dybt uenige med de røde om hvorvidt målet helliger midlet.

Det er nemlig for os lige så kønsdiskriminerende og begrænsende for den enkeltes frihed at opsætte kvoter i bestyrelser, kontantbonuser ved ansættelse af kvinder og nøglemærket barsel, som den kønsdiskrimination feministerne kæmpede imod helt til at starte med. Samfundet skal tage ansvar, der er mange kampe at tage, men det skal vi altså ikke have staten til.

Hvad man måske glemmer i dag var, at flere af de første kvinderetsforkæmpere var liberale. John Stuart Mill (der dog er socialliberal) er her et vigtigt eksempel på nogen, der tager kampen op, men som samtidig afskyr enhver form for lovgivne privilegier (om det så er for mænd eller kvinder):

»Hvad der gælder for nogle mænd i uoplyste samfund , farve, race, religion, eller i tilfældet med erobrede lande, nationalitet, sådan gælder køn for alle kvinder. (Der foregår) en kategorisk eksklusion fra næsten alle ærværdige erhverv (…) af dem, der ikke ser (kvinder) værdige til at blive accepteret«.

LÆS KRONIK

Tiden er en anden i dag og vi er kommet langt, men der er stadig en del at kæmpe for.

Selvom der altid vil være en naturlig forskel mellem kønnene, som der også bør være, så betyder det ikke at det per definition er kvindernes rolle at vaske tøj og passe kødgryderne eller 'at de bare ikke er ligeså ambitiøse som mænd'.

Det bør naturligvis ikke være kønnet der skal være udslagsgivende for hvem der tager opvasken eller ender med at få chefstillingen.

Og selvom jeg tvivler på at årsagen er en kategorisk afvisning af kvinder i kæmpe omfang, som den Stuart Mill beskrev, så er der alligevel i dag kulturelle barrier, der afholder kvinder for at leve det liv det ønsker. Det er et faktum man kan anerkende uanset om man er liberal eller socialist.

Ligestillingskampen kan tage mange former og have mange facetter. Der kan være uenighed om midlerne og endemålet. Men kampen er ikke kun for venstreorienterede. Den er for os alle.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden