Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Rasmus Brygger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

10 principper for en udlændingepolitik, som alle burde efterleve

Udlændingepolitikken er en varm kartoffel, liberale nødigt vil putte i munden.

Rasmus Brygger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg har stået på sidelinjen og set udlændingepolitikken blive mere og mere populistisk, tom og fuldkommen principforladt. Det siger lidt sig selv, men er åbenbart alligevel nødvendigt at sige:

Det er ikke en hårdere tone eller endnu flere udlændingepolitiske hovsa-løsninger, der er brug for, men derimod bare et skud sund fornuft og nogle gode gennemtænkte principper.

Da Søren Pind og vennerne i sommeren 2003 skrev deres 10 liberale teser, havde den danske højrefløj bevæget sig ud på et sidespor.

Al snak om skattelettelser og økonomisk mådehold var gemt væk bag et tykt gardin af politisk strategi og spin. Det var det Søren Pind forsøgte at gøre op med. Hans teser skulle give fornyet liv til den liberale substans.

I dag, 11 år senere, er det igen tilladt at tale om liberal økonomisk politik, men i mellemtiden er udlændingepolitikken blevet en varm kartoffel, som liberale nødigt vil putte i munden.

LÆS OGSÅ

Den udlændingepolitiske debat i dag er så langt fra det, vi kender, som de klassiske liberale dyder, at der endnu engang er brug for et opgør.

Her er 10 principper, som vi alle burde efterleve og som jeg som liberal kæmper for:

1. Det er ikke et mål i sig selv at nydanskere skal assimileres eller ligne etniske danskere

Forskelle mellem os mennesker skal hyldes, ikke drive os væk fra hinanden. Det skal stå enhver frit for, om de vil fejre jul, spise svinekød eller meditere 3 timer om dagen. Virkeligheden er nemlig den, at det ikke bare er i strid med politiske principper, at detailstyre hvilke traditioner vi fører og hvordan vi lever vor hverdag - det er også hamrende udansk at kræve, at vi alle skal ligne hinanden.

2. Alle, der kommer til Danmark, er velkomne, så længe de er selvforsørgende

Det er ikke kun liberalt, men også et spørgsmål om medmenneskelighed, at man ikke står i vejen for at mennesker kommer til landet. Der er kun god grund til at lade grænserne være så åbne som overhovedet muligt. Hvis man kommer til Danmark for at arbejde, uanset om man hedder Martin eller Muhammed, er lastbilchauffør eller professor, så skal man være velkommen.

Men med den nuværende store velfærdsstat vi har i Danmark, er det ikke holdbart at tilbyde adgang til offentlige kasser til alle, der kommer hertil. Vi skal derfor tage imod alle indvandrere med åbne arme - så længe de lever op til et helt simpelt krav: At de tager et arbejde og kan forsørge dem selv og deres familie, når de kommer hertil.

3. Er du først blevet dansk statsborger, skal du behandles på lige fod med andre danskere

Når man endelig er blevet dansk statsborger, så skal man ikke behandles som en fremmed. Staten skal ikke kunne fratage statsborgere deres rettigheder uanset om de hedder Ali eller Anders, eller om de er født i Gaza eller Grenå. Tager man som dansk statsborger til Syrien og kæmper sammen med terrorgrupper, skal man naturligvis dømmes på lige fod med andre danskere. Andet er ikke en retsstat værdig.

LÆS BIRTHE RØNN HORNBECH

4. Indvandrere, der kommer til Danmark, er et plus for landet uanset, hvor de kommer fra

Danmark har kun godt af, at der kommer flere til landet. Fokuseres der alene på de arbejdende nydanskere, bidrager de stort til den danske økonomi. Men indvandring er ikke kun et spørgsmål om økonomi, men også kultur. Det liberale perspektiv er, at det er sundt for et samfund, når forskellige livsopfattelser og kulturer mødes. Det er gennem kulturkonkurrence og –udveksling af kultur, at det danske samfund har udviklet sig, ikke gennem isolation og nationalisme.

5. Staten skal ikke splitte familier

24-års reglen er en komplet umyndiggørelse af voksne mennesker, der ønsker at blive gift, men ikke må leve sammen. Staten skal naturligvis ikke bestemme, hvem man må giftes med og splitte familier, men i stedet byde alle velkomne, så længe de kan forsørge sig selv. Det er meget langt fra den liberale ideologi bevidst at sætte regler op for, hvornår og med hvem, man kan giftes. Derfor skal man som liberal naturligvis gå ind for at afskaffe 24-års reglen.

LÆS DEBAT

6. Den danske arbejdsstyrke skal ikke beskyttes mod konkurrence, men blive større og dygtigere gennem erfaringer og viden fra udlandet

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi har ikke TV- og bilfabrikker i Danmark. Det har vi ikke, fordi der er en klar økonomisk gevinst ved at specialisere sig i det, man er god til. Men selvom vi allerede har specialiseret os en del herhjemme, så er det ikke nok. Hvis vi skal blive ved med at have et rigt samfund fremadrettet, så er det nødvendigt, at vi bliver endnu mere specialiseret og bedre til de ting, vi er dygtige til herhjemme.

Det kræver også, at vi får ny arbejdskraft til landet, der kan bidrage med nye arbejdstraditioner, andre erfaringer og anderledes måder at tænke på.

7. Mennesker skal dømmes på deres handlinger, ikke deres tro, påklædning eller etnicitet

Muslimer er ikke per definition ansvarlige eller medskyldige i andre muslimers gerninger. Det samme gælder for kristne, jøder, rastafarianere og andre grupperinger. Du skal ikke behandles anderledes, fordi du går med burka eller kalot og du er ikke mindre dansk, fordi du har en anden etnisk baggrund end os andre. Mens religion, kultur og etnisk baggrund alt sammen kan spille ind på, hvordan man er som person, så er det i sidste ende det enkelte menneske, der bærer ansvaret for egne handlinger. Vi skal ikke sætte folk i kasser, alene fordi de er forskellige fra os. Ikke ét menneske er ens og derfor skal vi alle vurderes ud fra vores handlinger, ikke ud fra de kasser, som andre mennesker putter os i.

8.Ytringsfriheden er ukrænkelig – også for nydanskere

Det er et absurd faktum, at mennekser, der glædeligt deler ud af tegninger af Muhammed med bombe i turbanen eller Dan Parks malerier samtidig ønsker udvisninger og straffe af imamer eller andre muslimer, som udtaler forfærdelige ting i den offentlige debat. Man kan kalde det hvad man vil. Men liberalt bliver det aldrig. Et liberalt grundprincip er, at man ikke skal kunne straffes for ytringer alene og at horrible og tossede holdninger skal bekæmpes med debat og oplysning - ikke med straf og censur. Det gælder både for nydanskere såvel som etniske danskere.

9. Udfører du kriminalitet og er du ikke dansk statsborger, er du ikke længere velkommen i landet

Mens vi skal hilse udlændinge velkomne til landet, er der naturligvis også en grænse for gæstfriheden. I det øjeblik mennesker, der stadig er gæster i landet udfører kriminalitet, er det kun rimeligt at udvise dem. Det er nødvendigt at vi som land sikrer os imod mennesker, der kommer hertil for at stjæle eller gøre skade på andre. En nultolerance på kriminalitet er den suverænt simpleste og fornuftigste løsning.

10. Nydanskerne fortjener respekt og tolerance, så længe det er gensidigt

Langt de fleste nydanskere jeg har mødt, høj som lav, udtrykker en helt grundlæggende respekt for dansk kultur og lovgivning. De er ikke nødvendigvis enige i alt, men de respekterer alligevel det danske folk og vores institutioner. Alligevel mistænkeliggør vi konstant nydanskere. De stilles evigt og altid til ansvar for en lille minoritets handlinger, uden andre fællesnævnere end etnicitet eller religion. Vi skal naturligvis kræve en respekt og tolerance fra nydanskere, men vi etniske danskere skal i lige så høj grad lære at tolerere og respektere de mennesker, der ikke spiser flæskesteg eller danser om juletræet. Det burde ikke være for meget at kræve. Det er bare helt grundlæggende menneskelig anstændighed.

LÆS DEBAT

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi behøver ikke at være enige om, at det nødvendigvis er en liberal udlændingepolitik, der skal føres. Men der er alvorligt behov for en anelse omtanke og en lastbilfuld principper og ideologi i en debat, der har bevæget sig absurd langt væk fra, hvad det hele egentlig handler om:

Tror vi på gæstfrihed eller ej? Hylder vi forskelligheden eller dyrker vi den grå masse og producerer standardiserede danskere på dåse? Respekterer vi reelt vores næste eller har fordommene skygget for menneskekærligheden?

De spørgsmål skal vi svare på. Og det kræver, at vi igen får principperne på banen i udlændingepolitikken.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden