Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning. Jørgen Saabye

Tegning. Jørgen Saabye

Rasmus Brygger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De borgerlige svigter groft ved at nedlægge Irak-kommissionen

I virkeligheden burde enhver krigsdeltagelse kræve grundig undersøgelse efterfølgende.

Rasmus Brygger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forestil dig et land, hvor en siddende regering deltager i en militærkoalition, der baseret på et grundlag, der sidenhen viser sig at være urigtigt. Forestil dig desuden, at selve krigsdeltagelsen viser sig at være katastrofal og resulterer i en million dødsfald.

Læg dertil at der sidenhen er embedsmænd tæt på processen, der anonymt anklager regeringen for politisk bestillingsarbejde for at fremvise grundlag for krigsdeltagelse – og samtidig forsinker et statsligt efterretningsvæsen en formel undersøgelsesproces.

Ethvert moderne demokrati ville i denne situation afkræve svar fra politikerne. Men ikke det danske. Og med den nye regerings løfte om at nedlægge Irak-kommissionen, har det borgerlige Danmark leveret et demokratisk svigt af dimensioner.

Men blev kommissionen ikke sat i verden for at drille den tidligere regering og finde snavs på politiske modstandere? indvender nogen. Og jo, det kan man bestemt tænke sig har spillet en rolle. Partipolitiske drillerier er jo en fast del af Christiansborg.

Men kulgravningen af handlingerne bag og årsagerne til den danske deltagelse i Irakkrigen er simpelthen for vigtig til bare at overlade til partipolitiske intriger. Og netop derfor er spekulation i årsagerne til at kommissionen i sin tid blev nedsat også fuldkommen ligegyldig.

Den danske befolkning har – ubestrideligt - ret til at vide, hvad der lå til grund for at 8 danske soldater skulle lade livet og hvorfor vi støttede en invasion og besættelse, der sidenhen har resulteret i en borgerkrig med hundredetusind af civile tab på samvittigheden.

Den danske befolkning har - ubestrideligt - ret til at vide, hvad der lå til grund for at 8 danske soldater skulle lade livet og hvorfor vi støttede en invasion og besættelse, der sidenhen har resulteret i en borgerkrig med hundredetusind af civile tab på samvittigheden

Og hvis der er noget som helst at komme efter – bare en promille sandsynlighed for at VK-regeringen har handlet i ond tro – ja, så er det Folketingets demokratiske pligt at undersøge sagen til der ikke er flere spørgsmål at stille. Ingen politikere fortjener fripas – og det er uanset hvilken blok de nu engang er del af.

At der stilles spørgsmål til en dansk krigsdeltagelse burde faktisk ikke engang være et spørgsmål overladt til skiftende regeringer. I virkeligheden burde enhver krigsdeltagelse kræve grundig undersøgelse efterfølgende, for det burde aldrig være med let samvittighed at Danmark gør brug af militær for at løse konflikter ude i verden.

Når irakkrigen så ovenikøbet har efterladt sig så virkelig mange spørgsmål, så burde der ikke være nogen som helst tvivl om, at den danske befolkning har en helt grundlæggende ret til at vide, hvad en regering har gjort med deres mandat

Irak-kommisionen har i sin levetid brugt i omegnen af 15 millioner kroner, hvilket så også er et argument nogen bruger for dets afskaffelse. Til sammenligning er der i samme periode brugt 810 mio. kroner på løn mv. til folketingsmedlemmer og 300 millioner kroner i statslig partistøtte. Hvis argumentet er besparelse – ja, så er der en hel del andre steder politikerne snildt kunne spare først.

At et så relativt lille beløb – 0,0015% af de offentlige udgifter – overhovedet kan bruges som årsag til at lukke en så demokratisk vigtig undersøgelse ned, er, for at sige det mildt, direkte respektløst over for demokratiet. Selvfølgelig skal der ikke bruges unødigt med penge i den offentlige sektor – men i hvilken verden er en granskning af årsagerne bag dansk krigsdeltagelse en unødig udgift?

Danmark har efterladt en stribe fejlslagne stater bag sig efter krigene i Irak, Afghanistan og Libyen, siger forfatter Carsten Jensen. Nu gør vi det igen. Og allierer os indirekte med Syriens præsident Assad, der har slået 200.000 ihjel. Kilde: Politiken

Irak-kommisionen er endnu ikke nedlagt – så der er et spinkelt håb endnu. Jeg vil derfor på det kraftigste opfordre ikke bare mit eget parti, men alle borgerlige partier, om at genoverveje deres indstilling til kommissionen. Der findes ikke én god grund til at den skal nedlægges. Men de hundredevis af spørgsmål de danske borgere står tilbage med, er alle og én årsag til, at Irakkrigen ikke må pakkes væk og samle støv i Rigsarkivets skuffer.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden