Tegning. Jørgen Saabye

Tegning. Jørgen Saabye

Rasmus Brygger

De borgerlige svigter groft ved at nedlægge Irak-kommissionen

I virkeligheden burde enhver krigsdeltagelse kræve grundig undersøgelse efterfølgende.

Rasmus Brygger

Forestil dig et land, hvor en siddende regering deltager i en militærkoalition, der baseret på et grundlag, der sidenhen viser sig at være urigtigt. Forestil dig desuden, at selve krigsdeltagelsen viser sig at være katastrofal og resulterer i en million dødsfald.

Læg dertil at der sidenhen er embedsmænd tæt på processen, der anonymt anklager regeringen for politisk bestillingsarbejde for at fremvise grundlag for krigsdeltagelse – og samtidig forsinker et statsligt efterretningsvæsen en formel undersøgelsesproces.

Ethvert moderne demokrati ville i denne situation afkræve svar fra politikerne. Men ikke det danske. Og med den nye regerings løfte om at nedlægge Irak-kommissionen, har det borgerlige Danmark leveret et demokratisk svigt af dimensioner.

Men blev kommissionen ikke sat i verden for at drille den tidligere regering og finde snavs på politiske modstandere? indvender nogen. Og jo, det kan man bestemt tænke sig har spillet en rolle. Partipolitiske drillerier er jo en fast del af Christiansborg.

Men kulgravningen af handlingerne bag og årsagerne til den danske deltagelse i Irakkrigen er simpelthen for vigtig til bare at overlade til partipolitiske intriger. Og netop derfor er spekulation i årsagerne til at kommissionen i sin tid blev nedsat også fuldkommen ligegyldig.

Den danske befolkning har – ubestrideligt - ret til at vide, hvad der lå til grund for at 8 danske soldater skulle lade livet og hvorfor vi støttede en invasion og besættelse, der sidenhen har resulteret i en borgerkrig med hundredetusind af civile tab på samvittigheden.

Den danske befolkning har - ubestrideligt - ret til at vide, hvad der lå til grund for at 8 danske soldater skulle lade livet og hvorfor vi støttede en invasion og besættelse, der sidenhen har resulteret i en borgerkrig med hundredetusind af civile tab på samvittigheden

Og hvis der er noget som helst at komme efter – bare en promille sandsynlighed for at VK-regeringen har handlet i ond tro – ja, så er det Folketingets demokratiske pligt at undersøge sagen til der ikke er flere spørgsmål at stille. Ingen politikere fortjener fripas – og det er uanset hvilken blok de nu engang er del af.

At der stilles spørgsmål til en dansk krigsdeltagelse burde faktisk ikke engang være et spørgsmål overladt til skiftende regeringer. I virkeligheden burde enhver krigsdeltagelse kræve grundig undersøgelse efterfølgende, for det burde aldrig være med let samvittighed at Danmark gør brug af militær for at løse konflikter ude i verden.

Når irakkrigen så ovenikøbet har efterladt sig så virkelig mange spørgsmål, så burde der ikke være nogen som helst tvivl om, at den danske befolkning har en helt grundlæggende ret til at vide, hvad en regering har gjort med deres mandat

Irak-kommisionen har i sin levetid brugt i omegnen af 15 millioner kroner, hvilket så også er et argument nogen bruger for dets afskaffelse. Til sammenligning er der i samme periode brugt 810 mio. kroner på løn mv. til folketingsmedlemmer og 300 millioner kroner i statslig partistøtte. Hvis argumentet er besparelse – ja, så er der en hel del andre steder politikerne snildt kunne spare først.

At et så relativt lille beløb – 0,0015% af de offentlige udgifter – overhovedet kan bruges som årsag til at lukke en så demokratisk vigtig undersøgelse ned, er, for at sige det mildt, direkte respektløst over for demokratiet. Selvfølgelig skal der ikke bruges unødigt med penge i den offentlige sektor – men i hvilken verden er en granskning af årsagerne bag dansk krigsdeltagelse en unødig udgift?

Danmark har efterladt en stribe fejlslagne stater bag sig efter krigene i Irak, Afghanistan og Libyen, siger forfatter Carsten Jensen. Nu gør vi det igen. Og allierer os indirekte med Syriens præsident Assad, der har slået 200.000 ihjel. Kilde: Politiken

Irak-kommisionen er endnu ikke nedlagt – så der er et spinkelt håb endnu. Jeg vil derfor på det kraftigste opfordre ikke bare mit eget parti, men alle borgerlige partier, om at genoverveje deres indstilling til kommissionen. Der findes ikke én god grund til at den skal nedlægges. Men de hundredevis af spørgsmål de danske borgere står tilbage med, er alle og én årsag til, at Irakkrigen ikke må pakkes væk og samle støv i Rigsarkivets skuffer.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce