Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Valgklar. Jesper Petersen (S) opfatter spliden i blå blok og finansministerens forsøg på at desavouere Socialdemokratiets 2025-oplæg som tegn på et snarligt folketingsvalg.
Foto: Lars Krabbe

Valgklar. Jesper Petersen (S) opfatter spliden i blå blok og finansministerens forsøg på at desavouere Socialdemokratiets 2025-oplæg som tegn på et snarligt folketingsvalg.

Jesper Petersen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er tegnene på, at valget er på vej

Jeg tror på et valg inden næste vinterferie, skriver S-ordfører.

Jesper Petersen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som bekendt er der udbrudt kold mangefronts-krig blandt regeringen og dens støttepartier. I ugevis er Kommentatorkøbings eksperter skiftedes til at komme med spådomme om enten snarligt folketingsvalg eller blå forbrødring.

I dag holder Lars Løkke så sin tale ved Folketingets åbning. Den vil vise os alle sammen nogle flere brikker i det psykologiske højrefløjsdrama, som Anders Samuelsen, Kristian Thulesen Dahl og Lars Løkke Rasmussen i disse uger spiller hovedrollerne i.

Der vil være visse tegn på valg i talen, som man bør holde øje med. Bid for det første mærke i, om Lars Løkke taler om, at »nu er der to veje i dansk politik«, og så fortegner Socialdemokratiets politik med stråmandsargumenter, mens han skamroser sit eget påståede mod (hvorfor det skulle være udtryk for et særligt 'mod' at hårdt arbejdende danskere skal have forhøjet en af Europas højeste pensionsaldre yderligere, skal man være Amalie Kestler eller Lars Løkke for at forstå, tror jeg).

Her vil Lars Løkke nok også gentage pointerne fra Claus Hjorts stærkt manipulerede serviet-beregning af Socialdemokratiets oplæg til 2025-forhandlingerne. Det er ikke mindst den, der gør det tydeligt for mig, at Løkke og Hjort faktisk har startet valgkampen. De har bare ikke fortalt os andre om valgdatoen endnu.

LÆS MERE

Til genopfriskning: Claus Hjort brugte sidste uges tirsdags-Politiken til at kritisere Socialdemokratiet med beregninger fra Finansministeriets regnedrenge. Stammede de fra et udførligt notat, et svar til Folketingets Finansudvalg eller en gennemarbejdet rapport? Nej, Hjort henholder sig til én sides powerpointpræsentation, som Finansministeriet ikke en gang selv har turdet sætte sit logo på. Det ville de alligevel ikke udsætte institutionens brand for.

At nå frem til Hjorts facit kræver nemlig, at man opfinder en række forudsætninger til lejligheden. For eksempel 'antager' Claus Hjort, at Socialdemokratiet vil finansiere afskaffelsen af PSO-gebyret via det økonomiske råderum. Havde han nu lyttet efter, vidste han, at vi er klar til at lave en selvstændig aftale med regeringen om en socialt afbalanceret finansieringsmodel. Claus, vi talte faktisk en del om det i foråret i dit mødelokale, remember?

Socialdemokratiet er klar til forhandlinger, hvis ellers Løkke vil fjerne blikket fra Samuelsens topskatte-hypnotiserede øjne og se hen over midten

Andre steder tilsættes forudsætninger og antagelser så nogle decideret urigtige tal. Til eksempel har Finansministeriet tidligere beregnet, at merudgifterne til Togfondens investeringer i jernbanetrafikken i den reviderede aftale om projektet vil være på 0,3 mia. kr. i 2020. Men på Claus Hjorts serviet står der 2 mia. kr. Altså en forskel på 1,7 mia. kr., som jo så pludselig kan fremstilles som om 'mangler' i Socialdemokratiets udspil. Forkert igen – og der er flere eksempler.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Skulle Claus Hjort og Finansministeriet ikke hellere koncentrere sig om at besvare Finansudvalgets spørgsmål om Socialdemokratiets 2025-oplæg? Det kunne give en noget mere saglig og oplyst debat. Hjort har fremstammet, at det, jo-jo, skam er ministeriet, der har regnet. Måske. Men Claus Hjort har i så tilfælde ført hånden til et aldeles misvisende resultat. Og hvad er så egentlig værst?

Det var talkrigen. Hvad med andre valgsignaler? Jo, spids også ører efter mere eller mindre direkte påstande om, at det bliver Morten Østergaard, Pernille Skipper og Uffe Elbæk, der kommer til at bestemme en socialdemokratisk ledet regerings udlændingepolitik. Så blæse være med, om der er et bredt flertal for den nuværende udlændingepolitik både før og efter et valg, og der derfor ikke er bund i truslen.

For det tredje: Lars Løkke må nu nok bukke under for presset og endelig løfte på sløret for regeringens forslag til et nyt ejendomsvurderingssystem. Det betyder ikke, at der ikke kan blive valg. Det betyder blot, at den omsiggribende usikkerhed om indholdet i Pandoras boligæske er for sur for regeringen at leve med i endnu en måned. Den kunne trækkes langt – men ikke længere end til Folketingets åbning.

Som læseren har bemærket, hælder jeg til spådommen om, at der kommer et folketingsvalg – inden vinterferien 2017. Sådan behøver det ikke være. Socialdemokratiet er klar til forhandlinger, hvis ellers Løkke vil fjerne blikket fra Samuelsens topskatte-hypnotiserede øjne og se hen over midten.

Vi vil ikke være med til yderligere forhøjelser af pensionsalderen eller til at sænke topskatten. Men hvorfor også gøre det, når det ikke er løsningen på udfordringerne? Vi skal gøre lønmodtagerne dygtigere og dermed stille erhvervslivet og folk selv bedre i fremtiden. Højne produktiviteten med flere investeringer i virksomhederne. Tilsammen giver det flere arbejdspladser og en stærkere økonomi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Reformer og økonomisk fremgang har også skabt råderum til at kunne styrke den fælles velfærd, og sikre danskerne fri og lige adgang til fælles velfærdsordninger af høj kvalitet - også i 2025, når der er blevet flere ældre borgere og dyrere behandlingsformer. Pligtopgaverne om et velfungerende skattevæsen, en ny finansiering af den grønne omstilling og et nyt ejendomsvurderingssystem bør vi også løfte i en bred aftale.

Det burde landets statsminister også være interesseret i. Men hvis jeg gætter rigtigt, så er det ikke den tale, han har taget med i inderlommen til tirsdag klokken 12.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden