Kongeligt. Det vil puste nyt liv i monarkiet, hvis vi indførte fuld ligestilling, skriver Trine Villemann, efter at Prins Henrik har beklaget sig over sin rolle og titel i kongehuset i det franske magasin Point de Vue.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Kongeligt. Det vil puste nyt liv i monarkiet, hvis vi indførte fuld ligestilling, skriver Trine Villemann, efter at Prins Henrik har beklaget sig over sin rolle og titel i kongehuset i det franske magasin Point de Vue.

Trine Villemann

Prins Henrik bliver aldrig Konge af Danmark

Politikerne er alt for uambitiøse, når det handler om ligestilling i kongehuset.

Trine Villemann

Prins Henrik vil være Konge af Danmark, og det ønske har han endnu engang vovet at ytre – denne gang i det über-royale franske ugeblad Point de Vue.

Sidste gang, der fór en galler i prinsen, var i 2002, da han ved en nytårskur ikke fik lov til at repræsentere den sygemeldte dronning Margrethe, men måtte vige pladsen for Kronprins Frederik. Dengang blev Henrik så sur, at han gik i strejke og burede sig inde på sit vinslot i Caix i Frankrig.

Det var en noget måbende omverden, der så til. Jeg måtte på BBC World Service forklare stationens 150 millioner lyttere, at det var korrekt, at Dronningen af Danmarks mand havde nedlagt arbejdet i protest over ringe arbejdsvilkår.

Og nu brøler Amalienborgs han-elefant altså igen. Han føler sig uretfærdigt behandlet; det er ydmygende og nedværdigende, mener han, at han ikke har ligestilling i sin position.

LÆS MERE

Hvorfor bliver Frederiks Mary en dag dronning og skal tituleres Hendes Majestæt, når Henrik i al evighed skal henslæbe med den mindre fine titel af prinsgemal og vil ende sine dage i Roskilde Domkirke som en kongelig højhed?

Langt de fleste vil nok vælge at trække på smilebåndet og mene, at der er langt væsentlige problemer i dagens Danmark end en prins, der følger sig overset og diskrimineret.

Det er der også, men hvis vi tager ligestillingen alvorligt i vores samfund, så skal den gælde fra hytte til slot.

Uanset hvor meget Henrik råber op, vil han aldrig kunne blive Konge af Danmark

Uanset hvor meget Henrik råber op, vil han aldrig kunne blive Konge af Danmark. En konge er – i modsætning til dronning - kun noget, man kan blive født til.

Det kunne politikerne hurtigt lave om på, og beboerne på Amalienborg plejer da også at få, hvad de ønsker sig af folkene på tinge.

Problemet for Henrik er imidlertid, at selv om han har en god sag, så nyder hans person slet ikke den folkelige opbakning, der skal til for at overtale politikerne til at flekse deres lovgivningsmæssige muskler.

Enhver politiker ved, at der vil være langt flere stemmer i at gøre populære Mary til Kejserinde af Danmark, end der vil være i at gøre Henrik til Konge af Danmark.

Så hvis vi ikke kan opgradere Henrik fra prinsgemal til konge, hvad så med at nedgradere dronningerne - altså de af dem, der har giftet sig til titlen - således at Frederiks kone ikke bliver dronning Mary, men for eksempel kongegemalinde Mary?

Er det at gøre for meget stads ud af en institution, som selv de mest begejstrede tilhængere af i disse år begynder at ane enden på?

Tværtimod. Det vil puste nyt liv i monarkiet, hvis vi indførte fuld ligestilling. Og ved samme lejlighed kunne vi også give fuld ligestilling til kongelige børn født udenfor ægteskab således at de er arveberettigede til tronen på lige fod med alle andre prinser og prinsesser.

Vi kan meget her i Danmark, men når det gælder kongehuset, bliver vi altid underligt uambitiøse.

Vi haster sjusket lovgivning igennem, som for eksempel Lov om årpenge for prinsesse Alexandra fra november 2004 - det var den lov, der for altid lænkede de danske skatteydere til prins Joachims eks-kones husholdningsbudget – og vi tildeler konstant Margrethe og kompagni lønforhøjelser uden at tjekke, om de nu også virkelig har brug for pengene.

På de områder, hvor vores politikere for alvor kunne beskytte vores gamle monarki ved at modernisere det, sker der ikke en dyt

Men på de områder, hvor vores politikere for alvor kunne beskytte vores gamle monarki ved at modernisere det, sker der ikke en dyt.

Lad os vise verden, at vi har ambitioner – også når det gælder vores tusind år gamle kulturarv.

Vi er allerede foregangsmænd indenfor bl.a. grøn teknologi, og know how omkring demokrati-processer. I denne uge skamroser det ansete tidsskrift The Economist os for den måde, vi formår at holde velfærdssamfundet kørende i krisen.

Det er derfor en gåde, at vores folkevalgte på Christiansborg fortsat er så berøringsangste, når det gælder toppen af vores folkestyre.

Selvfølgelig skal der være fuld ligestilling i kongehuset – ikke fordi Henrik beder om det, men fordi det er det eneste rigtige.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden