Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Er det rimeligt at forlange, at internetudbyderne lukker adgangen til Pirate Bay?

Er det rimeligt at forlange, at internetudbyderne lukker adgangen til Pirate Bay?

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Piratkopi: Teleselskaberne er ikke internetpolitiet

Debat: Er det rimeligt at forlange, at internetudbyderne lukker adgangen til Pirate Bay? Læs og kommentér.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når danskerne færdes på internettet, vil der fremover være flere og flere hjemmesider, vi nægtes adgang til.

Sagen om blokeringen af danske internetbrugeres adgang til den svenske hjemmeside Pirate Bay er et omdrejningspunkt for en vigtig debat om borgernes adgang til internettet, beskyttelsen af ophavsrettigheder, og hvilken rolle teleselskaberne spiller i et moderne videnssamfund.

Der er tale om en sag, der i sin kerne drejer sig om en af de basale menneskerettigheder: informations- og ytringsfriheden.

For os som televirksomhed er denne menneskerettighed af største betydning. Den rammer nemlig lige ind i hjertet af vores forretning. Det, vi sælger til vores kunder, er på overfladen kun en internetforbindelse. Men det, vores kunder modtager, er adgang til informationer og mulighed for at ytre sig.

Sagen kan i næste måned fejre et års jubilæum, mens der ligger en ansøgning hos Procesbevillingsnævnet, der skal afgøre, om sagen skal behandles af Højesteret. Det er de færreste sager der tager turen hele vejen fra Fogedretten over Landsretten og til Højesteret. Men denne sag er også unik.

I november 2008 afgjorde Østre Landsret, at alle internetselskaberne i Telenor Danmark, det vil sige Tele 2 og Cybercity, skal spærre for deres kunders adgang til hjemmesiden thepiratebay.org. Sagen er anlagt af Musikindustriens interesseorganisation IFPI, som repræsenterer rettighedshavernes økonomiske interesser.

Pirate Bay er en søgemaskine på internettet, hvor brugerne blandt andet kan søge efter musik- og filmværker. Pirate Bay har ikke selv værkerne liggende på deres hjemmeside, men ’viderestiller’ brugeren til lokationer, hvor det efterspurgte materiale findes. Hjemmesiden sætter kort sagt sine brugere i stand til at omgå ophavsrettigheder ved at dele materiale med hinanden.

Teleselskab på anklagebænken
På anklagebænken i Foged- og Landsretten sad dog ikke den svenske virksomhed bag Pirate Bay, som musikindustrien mener krænker deres rettigheder, men derimod et udvalgt dansk teleselskab. Argumentet fra musikindustrien er, at fordi vi som teleselskab giver vores kunder adgang til internettet, ’medvirker’ vi til de krænkelser af ophavsrettigheder, som kan finde sted, når brugerne benytter Pirate Bay.

Der er ingen tvivl om, at ophavsrettigheder skal beskyttes, og at brud på ophavsrettigheder bør straffes. Brud på ophavsrettigheder er dog et forhold mellem rettighedshaveren og den hjemmeside eller privatperson, der bryder ophavsretten. Rettighedshaverne må derfor altid gå direkte efter dem, der bryder deres rettigheder.

Det har to fordele. Det vil være mere effektivt. Frem for at forhindre at en vifte af internetudbyderes kunder nægtes adgang til hjemmesiden, lukker man selve hjemmesiden. Og det vil give Pirate Bay mulighed for at være part i en rettergang og at deltage i et søgsmål, der vedrører deres interesser.

Med Landsrettens dom er vi på vej ind i en juridisk gråzone, hvor internetbrugerne kan blive begrænset i deres adgang til lovligt indhold på nettet.

Adjunkt, ph.d., fra Center for Virksomhedsansvar ved Københavns Universitet, Clement Salung Petersen udtalte 12.1. til ComOn, at der reelt er tale om censur af internettet, og at det er bekymrende, at det sker, uden at en domstol på betryggende vis tager stilling til behovet for et sådant indgreb. Han får opbakning af Advokatrådet i denne vurdering.

Når vi i Telenor Danmark vælger at gå hele vejen med denne sag, skyldes det altså ikke, at vi nærer specielt varme følelser for Pirate Bay. Det er ikke Pirate Bay, kampen står om, men derimod om at få skabt klare juridiske retningslinjer. Vi er grundlæggende uenige i princippet bag Landsrettens afgørelse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er derfor, at vi med opbakning fra den øvrige telebranche ønsker at tage sagen videre til Højesteret. Ansvaret for ulovligt indhold på internettet ligger ikke hos internetudbyderne. Det er ikke et teleselskabs rolle at fungere hverken som politi eller dommer over, hvad der sker på internettet – herunder at skulle overvåge og vurdere borgernes færden på internettet.

Som alle andre brancher har telebranchen et samfundsansvar. Et ansvar Telenor Danmark tager alvorligt, og som vi med branchens støtte vil prøve ved Højesteret.

Regeringen opfordrer med sin handlingsplan for virksomheders samfundsansvar (CSR) til, at danske virksomheder bruger FN’s Global Compacts ti principper som ramme for virksomhedernes samfundsansvar. Det første princip lyder:

»Virksomhederne bør respektere og understøtte de internationalt anerkendte menneskerettigheder inden for deres indflydelsessfære«.

Også Europarådets retningslinjer ’Menneskerettigheder for Internetudbydere’ fra 2008 fremhæver informations- og ytringsfriheden sammen med privatlivets fred som de væsentligste menneskeretshensyn for telebranchen. I Telenor Danmark mener vi, at forbud mod at give adgang til dele af internettet udgør et åbenlyst indgreb i vores kunders rettigheder.

At rettighedshaverne mener, at internetudbydernes samfundsansvar burde få os til »at medvirke til den nødvendige oprydning i de ulovligheder, der foregår på deres net«, illustrerer en klar misforståelse af vores samfundsansvar. Vores samfundsansvar taler for i videst muligt omfang at holde linjerne åbne overalt, hvor vi opererer, og dermed styrke informations- og ytringsfriheden og retten til at deltage i den teknologiske udvikling. Vilkårlige eller uklare indgreb i disse rettigheder må vi søge at forhindre bedst muligt.

Der er begrænsninger
Vi accepterer naturligvis, at rettigheden har sine begrænsninger. For eksempel har børneporno ingen plads i det offentlige rum. Vi vil, fra Telenor Danmarks side, til enhver tid gøre hvad vi kan for at stoppe sådanne krænkelser. Her har beskyttelse af barnets rettigheder forrang over ytringsfriheden. Tilsvarende kan de fleste nok blive enige om, at teleselskaber bør være med til at forhindre terrorangreb, hvor retten til liv angribes. Men i Telenor Danmark mener vi ikke, at pladebranchens økonomiske interesser kan begrunde et så bredt indgreb i vores kunders rettigheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På tværs af EU-landene fortolkes regelsættet om teleselskabernes rolle ved krænkelser af ophavsrettigheder på internettet vidt forskelligt. I Danmark har en række kendelser bragt os i spidsen for en meget bred fortolkning til skade for informationsfriheden. Det er vigtigt, at Højesteret sender et signal til politikerne om, at vi naturligvis ikke kan have en retstilstand i Danmark, der gør det alt for risikabelt at formidle adgang til internettet.

Skulle sagen ende med, at Højesterets afgørelse falder ud til fordel for musikindustrien, er det ensbetydende med, at vi i Danmark lader private økonomiske interesser diktere, hvad danske forbrugere kan og skal benytte internettet til.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden