Demo. Formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) Frederik Gjørup Nielsen. (Foto: Mark Knudsen/Monsun)

Demo. Formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) Frederik Gjørup Nielsen. (Foto: Mark Knudsen/Monsun)

Debat

Dagens demoleder: »Vi skal nok få ret en dag«

Vi har ikke råd til at lade være med at investere i uddannelse, siger formand for gymnasieelever.

Debat

I dag åbner folketinget, og derfor vil tusinder af lærlinge, elever og studerende fylde gaderne med demonstrationer i fem byer.

Talsmand for initiativet og formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) Frederik Gjørup Nielsen. Hvad går jeres demonstrationer ud på?

»Alt for mange unge får ikke en uddannelse, og tusinder står uden for arbejdsmarkedet. For nylig kom det frem, at det danske uddannelsesniveau er det eneste i OECD-landene, der er faldet over de sidste ti år. Derfor er det dybt uansvarligt at skære ned på finansloven«.

Staten har et kæmpe underskud, og I vil have, at der skal tilføres flere penge. Hvordan kan I kalde jer ansvarlige?

»Investeringer i uddannelse er nødvendige, fordi vi ikke har råd til at lade være. Hvis en ung kommer igennem en uddannelse, får samfundet 2-7 millioner ud af det. Det er uansvarligt, at de generationer, der skal løfte fremtidens samfund, ikke får ordentlige forhold«.

Skal de unge ikke også selv tage ansvar og for eksempel have mindre fravær?

»Vi vil også gerne give den en skalle. For eksempel er der også stor søgning på universiteterne i år, men mange afviste. Og faktisk starter 97 procent af en årgang på en ungdomsuddannelse, men de falder desværre fra«.

Der er altid blevet demonstreret mod undervisningsministeren. Ritt Bjerregaard (S) blev kaldt ’Mare-Ritt’ og Bertel Haarder (V) hed ’Sorte Bertel’. Hvordan kan det være, at I bliver ved?

»Politikerne kan ikke finde ud af at bevæge det i den rigtige retning. Den seneste OECD-rapport viser, at vi er under Polen og Ungarns uddannelsesniveau. Nordsøolien er snart tynd, og hvad skal vi så leve af?«

Vores demonstrationer er mere relevante nu end nogensinde førSiden 70’erne er SU-forhold blevet bedre, og der er givet flere penge trods alt. Hvordan kan det være, at der stadigvæk er demonstrationer?

»Netto er der måske kommet flere penge, men der skæres mere pr. elev. Vi kan se, at færre får en uddannelse, og derfor må vi sige, at der ikke gøres nok i dag«.

Nogle er måske trætte af at have set jeres demonstrationer mange gange. Hvad vil du sige til dem?

»Vores demonstrationer er mere relevante nu end nogensinde før. Danmark har et stort behov for uddannet arbejdskraft, og vi har ikke andet at leve af end uddannelse. Vores budskaber bliver ikke mindre vigtige af at blive gentaget«.DGS lavede engang en T-shirt med sloganet ’Kampen forsætter’. De havde glemt et t. Står I stadigvæk inde for sloganet?

»Ja. Hvis forholdene stadigvæk forringes, er det svært at forestille sig, at de her demonstrationer bliver de sidste. Det er en hård kamp, men vi skal nok få ret en dag. Vi kæmper for det fælles bedste«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden