0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

10 teser om moderne socialisme

Det er tid at gøre status og uddybe, hvad jeg mener skal kendetegne SF i 2012.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JENS DRESLING (arkiv)
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Teser. Mattias Tesfaye formulerede i 2008 10 teser om 'praktisk socialisme', som tidligere på ugen blev kritiseret for at være udtryk for 'kommunisme'. Nu fremlægger Mattias Tesfaye sit nye reviderede bud på 10 teser.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

1. Klassekamp Vi skal turde vælge side. Socialister arbejder for min kone, der er sygeplejerske, min ven, der er arbejdsløs HK’er, og min mor, der er sosu-assistent. Og for det Kansas-klædte Danmark, der står op og smører deres berømte leverpostejsmadder.

De skal alle vide, at vores politik handler om dem. Vi ønsker at blive deres politiske tillidsfolk.

Det er vigtigt. For uden appel til de brede lønmodtagergrupper, der udgør langt den overvejende del af befolkningen, bliver vi aldrig et folkeparti. Arbejderpartiet er folkepartiets forudsætning – ikke dets modsætning.

Det betyder ikke, at kampen for ligestilling og mod diskrimination er mindre vigtig. Det betyder blot, at vi er mere optaget af sosu-assistentens end den kvindelige økonomidirektørs ret til ligeløn.

2. Troværdighed
Socialister har selv noget på spil. Der er SF’ere, der mangler praktikpladser. SF’ere, der skulle arbejde 12 minutter mere. Og SF’ere, der skulle pendle gennem betalingsringen.

Det er vigtigt. Fordi socialisme handler om at forlange noget af hinanden som forudsætning for at få fællesskaberne til at fungere. Her tænker jeg ikke kun på skatter og afgifter.

Men også på, at vi som borgere deltager i vores lokalsamfund, og at vi optræder tolerant og solidarisk. Det kan vi kun forlange af andre, hvis også det får betydning for vores liv.

Det betyder ikke, at ulandshjælp og herberger til hjemløse er ligegyldigt. Det betyder, at vi ikke må ende som hattedamer, hvis primære formål er at dele ud til de værdigt trængende.3. Modstanderen
Vores politik skal ikke forsøge at favne alle. De seneste årtier har nyliberal politik ensidigt favoriseret en rig overklasse. De mennesker har ingen interesse i, at SF’s politik gennemføres.

Det er vigtigt. Fordi socialisterne altid må kæmpe mod, at samfundets værdier samles på få hænder. Derfor arbejder vi for, at denne overklasse skal bidrage til finansieringen af skattereformen.

Derfor brokker vi os over, at direktørlønningerne stiger voldsomt nu. Derfor er vi stolte over at have gennemført razziaer mod østeuropæiske byggefirmaer, der bryder loven på Whiskybæltets villaveje.

Det betyder ikke, at rige mennesker er onde. Der ligger ingen moralsk fordømmelse af overklassen som mennesker, blot et politisk fravalg.

4. Danmark
Vi skal være stolte af vores land og vores kultur. Under Fogh og Løkke har grænsebomme, et urimeligt pointsystemet og Dansk Folkepartis indflydelse skabt et falsk billede af Danmark. Det skal socialisterne ikke acceptere.

Det er vigtigt. Danmark skal igen være kendt som et solidarisk folk, der har indrettet en fungerende velfærdsstat, og som har mødt andre folkeslag med respekt. Men den kamp vinder vi aldrig, hvis ikke engang vi tør hejse dannebrog og det røde flag side om side.

Det betyder ikke, at vi sværmer om den danske nation som noget overlegent. Men at vi har vores egen kulturhistorie i ryggen som grundlag for også at kunne forstå og respektere andre.

5. Magt
Lille Mads fra Ikast er født med mindre magt end lille Mette fra Gentofte. Sidstnævnte vil få mere uddannelse, flere forbrugsmuligheder og opleve mere politisk indflydelse. Det er uretfærdigt!

Det er vigtigt. Fordi SF er stiftet for at give barnet fra Ikast bedre muligheder for at påvirke sit samfund. Derfor bør vi ikke stille os tilfreds med at have rene hænder og holdninger i evig opposition. Vi har for eksempel et ansvar for at skaffe den bedst mulige folkeskole, så lille Mads også lærer at læse, skrive og regne. Det kræver, at vi tør tage ansvar for kompromiser – også når det er mest belejligt at blive på sidelinjen.

Det betyder ikke, at vores politikere skal gå efter magten for magtens egen skyld. Det handler om at sikre indflydelse til de vælgere, der ellers aldrig ville få andel i magten.

Danmark skal igen være kendt som et solidarisk folk, der har indrettet en fungerende velfærdsstat, og som har mødt andre folkeslag med respekt.6. Værdier
SF er også en efterkommer af oplysningstidens liberale værdier. Vi står vagt om enhver minoritets ret til sin seksualitet, religion eller kulturelle baggrund. Men samtidig arbejder vi hårdt imod ethvert tilløb til parallelsamfund.

Det er vigtigt. Fordi solidariteten i samfundet forudsætter, at vi kender hinanden på tværs af kulturelle forskelle. Derfor opfordrer vi både travle direktører og muslimske husmødre til at deltage i børnehavens arbejdsdage.

Det betyder ikke, at staten skal lovgive om, at folk skal tvinges ind i fællesskaberne. Det betyder, at vi vil lovgive for at understøtte fællesskaberne.

7. Selverkendelse
Både Enhedslisten, SF og Socialdemokraterne havde en forkert udlændingepolitik i 80’erne og 90’erne. VKO’s erstatning var også forkert, men det er ingen undskyldning. Vi skal erkende vores egne fejl.

Det er vigtigt. Fordi tvangsægteskaber, ghettoproblemer, pres på velfærdsstatens ydelser og et stadigt stigende antal familiesammenførte skabte enorme problemer. Særligt i områder, hvor der boede mange med lave indkomster – både danskere og udlændinge.

Det betyder ikke, at alt, hvad SF har ment på området tidligere, var en fejl. Men det betyder blandt andet, at det var vigtigt og rigtigt for SF at anerkende, at antallet af udlændinge, der kommer hertil, spillede en rolle.

8. Profil
SF’s folketingsgruppe har siden sidste valg mistet en tømrer, en landmand, et postbud og en maskin