0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Her er det nye danske klassesamfund

Uligheden i Danmark er blevet værre under Thornings regering, siger Lars Olsen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Anne-Marie Steen Petersen
Foto: Anne-Marie Steen Petersen

Kransekagen. Danmark er stadig et klassesamfund med store forskelle i levevilkår, magt og muligheder, påstår forfatter Lars Olsen.Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Lars Olsen, helt ærligt, er klassesamfundet ikke noget, der hører fortiden til?

»Mange danskere tror, at Danmark består af én stor middelklasse med undtagelse af en lille gruppe af hjemløse, misbrugere og misrøgtede børn. Men Danmark er stadig et klassesamfund med store forskelle i levevilkår, magt og muligheder. Vi kan også se, at klasseskellene vokser, og at overklassen stikker af fra resten af samfundet. I 1985 var den disponible indkomst for et medlem af overklassen 2,4 gange så høj som en fra arbejderklassen, i 2009 var det steget til 3,9. Og formuerne er endnu mere skævt fordelt. Geografisk har de højere klasser isoleret sig i de velstillede kvarterer i hovedstadsområdet og i et vist omfang i Aarhus, og det er deres børn, der går i de ’gode skoler’ og senere i tilværelsen får de magtfulde positioner i samfundet«.Nu er det efterhånden ved at være over ti år siden Anders Fogh Rasmussen aflivede klassesamfundet. Hvorfor en ny klasseinddeling?

»Fordi en ny klasseinddeling, som vi lægger frem i bogen ’Det danske klassesamfund’, er et vigtigt redskab for at forstå det samfund, vi lever i. For det andet er denne viden afgørende i forhold til de politiske beslutninger. Hvis politikerne antager, at Danmark er én stor middelklasse, ja, så vil de også planlægge efter denne opfattelse og føre en politik, der overser skellene – for eksempel mellem overklassen og arbejderklassen«.Hvem er eliten?

»Overklassen er selvstændige, topledere og folk med videregående uddannelse, der tjener mere end det tredobbelte af den typiske indkomst, dvs. over 1,2 millioner kroner om året. De udgør én procent af befolkningen. Den højere middelklasse, som udgør 9 procent, har mange karaktertræk til fælles med overklassen – bare i mindre målestok. Det er der, vi finder knap så højtlønnede selvstændige og topledere, toneangivende journalister og mange af de ansatte på universiteter og højere læreanstalter, der har en definitionsmagt i forhold til den offentlige debat«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere