Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Sindssyg. Breiviks diagnose som paranoid skizofren er indiskutabel, mener Peter Kramp.
Foto: HEIKO JUNGE/AP

Sindssyg. Breiviks diagnose som paranoid skizofren er indiskutabel, mener Peter Kramp.

Debat

Ekspert i retspsykiatri: Breiviks diagnose er korrekt

Psykiatere skal ikke være moralske eller politiske dommere, mener Peter Kramp.

Debat

Anders Behring Breivik lider af paranoid skizofreni. Det har den norske Rettsmedisinske Kommisjon vurderet, og der er intet i den vurdering, der giver anledning til tvivl.

Sådan konkluderer forhenværende ledende overlæge på Retspsykiatrisk Klinik Peter Kramp i dagens Kronik i Politiken.

»Retspsykiateren skal stille den bedst mulige diagnose uafhængigt af kriminalitetens art. Den diagnose, der stilles ved en mentalundersøgelse, bygger på præcis de tegn og symptomer, som anvendes ved al anden psykiatrisk diagnostik, og grov – eller ’ond’ – kriminalitet indgår ikke i den vurdering. Der eksisterer ingen særlig retspsykiatrisk diagnostik«, skriver Peter Kramp.

DOKUMENTATION

Kramp går dermed i rette med to tidligere kronikører, som har stillet sig kritiske over for de norske eksperters diagnose.

En af disse er filosofiprofessor Peter Kemp, der i lighed med sin navnebror Kramp har læst dele af den 234 sider lange mentalerklæring, som i detaljer beskriver Breiviks sindstilstand.

Ifølge Kemp har retspsykiaterne, som har undersøgt Breivik, »ikke gjort sig de ringeste overvejelser over de politiske, sociale og moralske perspektiver, der ligger i at erklære ham sindssyg«.

Den indvending afviser Kramp med udgangspunkt i psykiaternes rolle som neutrale videnskabelige fagpersoner.

»Det kan da aldrig være retspsykiaterens opgave at inddrage disse forhold i en mentalundersøgelse. Skulle man undlade at diagnosticere en tiltalt som sindssyg af moralske grunde? Eller skulle man diagnosticere en rask som sindssyg af politiske grunde?«, spørger Kramp retorisk med en henvisning til den sovjetiske diagnose skizofrenia reformatorika, som besværlige politiske systemmodstandere risikerede.

De norske retsmedicineres faglige vurdering er i første omgang blevet overset, i den forstand at retten i Oslo har bestemt, at Anders Behring Breivik skal gennemgå en ny psykiatrisk vurdering, mens han sidder varetægtsfængslet.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce