Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Videnskab. Nye studier antyder, at indtagelse af antidepressiv medicin under graviditeten kan være en medvirkende forklaring på stigningen i udviklingshæmmede børn.
Foto: Darron Cummings/AP

Videnskab. Nye studier antyder, at indtagelse af antidepressiv medicin under graviditeten kan være en medvirkende forklaring på stigningen i udviklingshæmmede børn.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er vi ved at medicinere børns hjerner i stykker?

Et mareridt er måske ved at blive til virkelighed, skriver debattør.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For et par år siden blev det som led i årets regeringsaftale mellem Kommunernes Landsforening og regeringen besluttet, at det specialiserede socialområde økonomisk set skulle være et ’styrbart’ område.

Det lyder umiddelbart rimeligt, at økonomien skal styres, men bag de fine ord handlede det om, at man ikke længere ville øge budgetterne til området, ’bare’ fordi antallet af borgere med behov for specialiseret social indsats steg.

Der har således de sidste par år i praksis været tale om fastlåste budgetter i kommunerne til det specialiserede socialområde – til trods for at antallet af børn, unge og voksne med behov for hjælp inden for området er steget markant.

Det har allerede haft voldsomme negative konsekvenser for serviceniveauet og den faglige indsats over for de mange forskelligartede handikapgrupper rundt omkring i landet.

Politikerne fastholder, at budgetterne er låst fast, og samtidig fortsætter antallet af børn og voksne, som visiteres til det specialiserede socialområde, med at vokse år for år.

Og alt peger desværre på, at det vil blive værre og værre i de kommende år. For politikerne fastholder, at budgetterne er låst fast, og samtidig fortsætter antallet af børn og voksne, som visiteres til det specialiserede socialområde, med at vokse år for år.

I Politiken 4. januar 2012 kan man læse, at »tidligt fødte har forhøjet risiko for ADHD som voksne«.

Er man født før uge 28, har man op til fem gange så høj risiko for at udvikle ADHD som voksen sammenlignet med børn, der fødes omkring terminsdatoen. Er man født før uge 37, har man 30 procents forhøjet risiko for at udvikle ADHD i voksenlivet.I Dagens Medicin 7. november 2011 omtales en undersøgelse, som har vist, at antidepressiv medicin øger risiko for autisme hos rotter.

Rotter, der lige efter fødslen fik ssri-midler (antidepressiv medicin), udviklede velkendte autistiske lidelser som anormaliteter i hjernen og adfærdsforstyrrelser. Opdagelsen bekræfter et tidligere befolkningsstudie i 2011, der viste, at kvinder, der tog ssri-midler under graviditeten, fik børn, der havde dobbelt så stor risiko for at udvikle autisme.

Begge studier antyder, at indtagelse af de meget udbredte former for antidepressiv medicin under graviditeten kan være en medvirkende forklaring på den dramatiske stigning i udviklingshæmmede børn: Antallet af gravide kvinder, der tager ssri-midler, er steget fra 0,5 procent i 1985 til næsten 10 procent i dag. Samtidig er forekomsten af autisme steget fra 1 af 1.000 fødsler i 1996 til 1 af 100 i dag.

Den større opmærksomhed og forbedrede diagnosticering af autismelidelser kan ikke forklare stigningen alene.

Er vi med vores levevis i dag og lægevidenskabens indsats for at redde stadig flere for tidligt fødte børn samt indsatsen for at hjælpe folk ud af depressioner med ssri-midler i fuld gang med at skabe en voldsom vækst i antallet af børn med anormaliteter i hjernen og alvorlige udviklingsforstyrrelser, børn, der som voksne vil få store vanskeligheder ved at leve et normalt liv og passe et arbejde – og som derfor typisk vil være afhængige af hjælp fra det offentlige hele livet?

Jeg håber, at det bare er en ond drøm – men hvad nu hvis...

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden