Videnskab. Nye studier antyder, at indtagelse af antidepressiv medicin under graviditeten kan være en medvirkende forklaring på stigningen i udviklingshæmmede børn.
Foto: Darron Cummings/AP

Videnskab. Nye studier antyder, at indtagelse af antidepressiv medicin under graviditeten kan være en medvirkende forklaring på stigningen i udviklingshæmmede børn.

Debat

Er vi ved at medicinere børns hjerner i stykker?

Et mareridt er måske ved at blive til virkelighed, skriver debattør.

Debat

For et par år siden blev det som led i årets regeringsaftale mellem Kommunernes Landsforening og regeringen besluttet, at det specialiserede socialområde økonomisk set skulle være et ’styrbart’ område.

Det lyder umiddelbart rimeligt, at økonomien skal styres, men bag de fine ord handlede det om, at man ikke længere ville øge budgetterne til området, ’bare’ fordi antallet af borgere med behov for specialiseret social indsats steg.

Der har således de sidste par år i praksis været tale om fastlåste budgetter i kommunerne til det specialiserede socialområde – til trods for at antallet af børn, unge og voksne med behov for hjælp inden for området er steget markant.

Det har allerede haft voldsomme negative konsekvenser for serviceniveauet og den faglige indsats over for de mange forskelligartede handikapgrupper rundt omkring i landet.

Politikerne fastholder, at budgetterne er låst fast, og samtidig fortsætter antallet af børn og voksne, som visiteres til det specialiserede socialområde, med at vokse år for år.

Og alt peger desværre på, at det vil blive værre og værre i de kommende år. For politikerne fastholder, at budgetterne er låst fast, og samtidig fortsætter antallet af børn og voksne, som visiteres til det specialiserede socialområde, med at vokse år for år.

I Politiken 4. januar 2012 kan man læse, at »tidligt fødte har forhøjet risiko for ADHD som voksne«.

Er man født før uge 28, har man op til fem gange så høj risiko for at udvikle ADHD som voksen sammenlignet med børn, der fødes omkring terminsdatoen. Er man født før uge 37, har man 30 procents forhøjet risiko for at udvikle ADHD i voksenlivet.I Dagens Medicin 7. november 2011 omtales en undersøgelse, som har vist, at antidepressiv medicin øger risiko for autisme hos rotter.

Rotter, der lige efter fødslen fik ssri-midler (antidepressiv medicin), udviklede velkendte autistiske lidelser som anormaliteter i hjernen og adfærdsforstyrrelser. Opdagelsen bekræfter et tidligere befolkningsstudie i 2011, der viste, at kvinder, der tog ssri-midler under graviditeten, fik børn, der havde dobbelt så stor risiko for at udvikle autisme.

Begge studier antyder, at indtagelse af de meget udbredte former for antidepressiv medicin under graviditeten kan være en medvirkende forklaring på den dramatiske stigning i udviklingshæmmede børn: Antallet af gravide kvinder, der tager ssri-midler, er steget fra 0,5 procent i 1985 til næsten 10 procent i dag. Samtidig er forekomsten af autisme steget fra 1 af 1.000 fødsler i 1996 til 1 af 100 i dag.

Den større opmærksomhed og forbedrede diagnosticering af autismelidelser kan ikke forklare stigningen alene.

Er vi med vores levevis i dag og lægevidenskabens indsats for at redde stadig flere for tidligt fødte børn samt indsatsen for at hjælpe folk ud af depressioner med ssri-midler i fuld gang med at skabe en voldsom vækst i antallet af børn med anormaliteter i hjernen og alvorlige udviklingsforstyrrelser, børn, der som voksne vil få store vanskeligheder ved at leve et normalt liv og passe et arbejde – og som derfor typisk vil være afhængige af hjælp fra det offentlige hele livet?

Jeg håber, at det bare er en ond drøm – men hvad nu hvis...

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce