lægepres. DR's tv-udsendelse om pigen Carina, bekræfter det, som hun har hørt igen og igen om organdonation fra pressede pårørende, skriver Birthe Rønn Hornbech .
Foto: DR

lægepres. DR's tv-udsendelse om pigen Carina, bekræfter det, som hun har hørt igen og igen om organdonation fra pressede pårørende, skriver Birthe Rønn Hornbech .

Debat

Jagten på organer presser de pårørende

Udsendelse om hjernedød ung pige bekræfter værste anelser om organdonation.

Debat

Med Danmarks Radios udsendelse om en forudset hjernedød ung pige, der stik imod forventningerne vågnede op, kan man håbe på, at det er slut med undertrykkelsen af de pårørende.

Man kan kun håbe på, at det omsider er slut med løgne, fortielser og pression.

Lige siden loven om transplantation blev indført og der blev åbnet adgang til at fastslå døden gennem hjernedød, har der været en evig jagt på vores organer.

Masser af pårørende har viderebragt oplysninger om, hvordan de i deres livs vanskeligste situation er blevet tvunget til at tage stilling til et spørgsmål, de slet ikke har bedt om at få stillet.Hver eneste gang jeg igennem årene har skrevet og holdt foredrag om hjernedød og organdonation, har det medført henvendelse fra pårørende, der har følt sig presset til at sige ja til organdonation.

I årevis har der været ført kampagner for at få os borgere til at føle os som et reservedelslager, så man har måttet spørge sig selv, om vi er moralsk forpligtet til at dø, for at andre kan få vore organer.

Oplysninger om, hvad der egentlig går forud for organdonationen, har det været småt med. Lad mig derfor gentage: Konstatering af hjernedød er det stik modsatte af det, som mange tror.

I årevis har der været ført kampagner for at få os borgere til at føle os som et reservedelslager

Hjernedød konstateres ikke for at afslutte en urimelig livsforlængende behandling. Tværtimod holder man liv i den hjernedøde ved at holde den pågældende organdonor i respirator.

De pårørende tager afsked med en person, der ser aldeles levende ud. Hjertet slår. Åndedrættet fungerer gennem respirator. Huden er varm. Døden kan ikke ses. Hvis man standser behandling med respirator, vil den pågældende, hvis hun vel at mærke virkelig er hjernedød, dø en naturlig død i løbet af få døgn.

Desværre bekræfter tv-udsendelsen det, som jeg igennem årene har hørt igen og igen. Som pårørende bliver der herset med én, og man tvinges til at tage stilling til noget, man slet ikke er parat til, og på et tidspunkt, hvor man slet ikke kan være sikker på, at hjernedød vil indtræde.

LÆS ARTIKEL

Det værste eksempel, jeg husker, er mange år gammelt. En sygeplejerske fortalte mig om, hvordan der var herset med en mor for at overlade sin søn som reservedelslager. Man fik hende overtalt. Da de kørte af sted med hendes dreng, udbrød hun fortvivlet: »Men han er jo slet ikke død«. Men bordet fangede.

Gid tv-udsendelsen betyder, at vi nu kan diskutere på et oplyst grundlag, så det står helt klart, at organdonation betyder, at vi skal tage afsked med vore kære, uden at vi selv kan se, at de er døde.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce